fbpx
2С5 “Гіацинт-С” 152 мм САУ

2С5 “Гіацинт-С” 152 мм САУ

 Редакція Редакція
2С5 «Гіацинт-С» Артилерія Енциклопедія САУ

2С5 “Гіацинт-С”  – самохідна артилерійська установка.

152-мм САУ 2С5 “Гіацинт-С” призначена для ведення контрбатарейної боротьби, руйнування вогневих точок і польових споруд, боротьби з важкими САУ і  танками противника.

Приціл забезпечує ведення вогню із закритих позиціях і прямим наведеням. САУ може експлуатуватися в різних кліматичних умовах.

Історія створення

У середині 70-х років у Радянському Союзі були розроблені дві 152-мм артилерійські системи. Згодом одна з них стала буксирною гарматою 2А36, а друга отримала позначення САУ 2С5. Роботи зі створення буксирних і самохідних артилерійських систем йшли паралельно, і в 1976 році були готові перші дослідні зразки 2С5.Можна сказати що це була перша в СРСР САУ для ядерних снарядів.

Детальніший опис САУ

Самохідна гармата 2С5 ніколи не постачалася на експорт. 152-мм самохідна гармата 2С5 виконана по відкритій безбашенній схемі. Поза сумнівом, це пояснюється тим, що велика дальність стрільби дозволяє не побоюватися удару супротивника. Шасі, на якому встановлено знаряддя, нагадує шасі 152-мм установки 2СЗ Акація, але гармата довжиною 49 калібрів у 2С5 встановлена в задній частині. Для захисту від осколків механізмів знаряддя і розрахунку є лише невеликий щит. У кормовій частині корпусу є великий леміш, в бойовому положенні він опускається на землю і забезпечує додатковий упор при стрільбі. У передній частині корпусу є бульдозерний ніж, що використовується для підготовки вогневої позиції і розчищення завалень.Оснащенний багатощільним дульним гальмом стовбур 2С5 надає снаряду високу початкову швидкість (близько 800 м / с), що, відповідно, дозволяє домогтися високої максимальної дальності пострілу: 27 000 метрів при використанні звичайних боєприпасів (у деяких джерелах наводиться цифра 28 400 метрів) і 40 000 метрів (за неперевіреними даними) при використанні активно-реактивних снарядів. 2С5 використовує сімейство 152-мм боєприпасів картузного зарядження, розроблене спеціально для цієї установки і буксируваної гармати 2А36, до якого свого часу входили снаряди з тактичним ядерним зарядом. Інші типи боєприпасів: осколо-фугасні (найбільш широко використовуються, вагою близько 46 кг), бетонобійні, запальні та хімічні (в даний час зняті з озброєння). Для боротьби з броньованими цілями при стрільбі прямим наведеням 2С5 може використовувати бронебійні снаряди. Крім того, можливе використання комплексу протитанкового керованого озброєння Краснополь з наведенням по лазерному променю. У двох магазинах карусельного типу, розташованих по обидві сторони від казенної частини знаряддя, розміщуються 60 пострілів. Разом з механізованої системою подачі снарядів це забезпечує бойову скоро-стрільність до шести пострілів у хвилину.

ТАКТИКО-ТЕХНІЧНІ ХАРАСТЕРИСТИКИ
Екіпаж: 5 чол.
Довжина: 8,33 м
Ширина: 3,25 м
Висота: 2,76 м
Бойова маса: 28,2 т
Захист та озброєння машини
Основне озброєння: 152-мм гармата 2А37
Додаткове озброєння: 7,62-мм кулемет ПКТ
кути горизонтального наведення, -15 … +15 градусів
Тип і модель двигуна: дизельний
Потужність двигуна: 520(к.с.)
Швидкість: 63 км / год
Запас ходу по шосе: 500 км

На озброєнні ЗСУ знаходяться близько 20 єдиниць данної техніки.

2С5 «Гіацинт-С» Артилерія Енциклопедія САУ