fbpx
40 млн доларів за 26 САУ Dana M2: що туди входить

40 млн доларів за 26 САУ Dana M2: що туди входить

Михайло Люксіков Михайло Люксіков
Excalibur Army Артилерія Закупівлі ЗСУ САУ САУ Dana Україна

Публікація про закупівлю для потреб ЗСУ 26 САУ Dana M2 за 40 млн доларів викликала жваві обговорення, тому спробували розібратися, що туди входить за ці гроші.

Адже простий перерахунок по сумі на заплановану кількість говорить про приблизно 1,55 за одиницю, проте чому це не так читайте нижче.

Оскільки точної вартості не відомо, то вирішили дізнатися у джерела інформації про наміри придбати чеські самохідні артилерійські установка – Юрія Бутусова.

Коментар журналіста Юрія Бутусова

У коментарях він відповів Голові правлінню «Українського мілітарного центру» Тарасу Чмуту, що приблизна вартість за одиницю складає 900 тисяч доларів.

Тобто ціна аж ніяк не 1,55 млн доларів, як то розповсюджують деякі засоби масової інформації з посиланням на не фахові джерела.

Проте навіть 900 тисяч доларів за одиницю – це 23,4 млн доларів за всі 26 одиниць. Виникає логічне питання – на що йде решта?

Повернемось до першоджерела інформації – Юрія Бутусова, котрий у своїх обговореннях уточнив, що додатково має бути придбаний боєкомплект до самохідних артилерійських установок Dana M2.

Кількість цього боєкомплекту складає 5 тисяч звичайних уламково-фугасних 152-мм снарядів та 1 тисячу одиниць активно-реактивних:

Коментар Юрія Бутусова по закупівлі боєкомплекту до САУ Dana 2M

Тут зупинимось на двох аспектах – звичайні уламково-фугасні снаряди та активно-реактивні.

САУ Dana M2 може використовувати звичайні уламково-фугасні боєприпаси типу ОФ-540 та ОФ-25, з дальністю стрільби на повному заряді – 18,7 км і з далекобійним зарядом до 20 км.

САУ DANA-M2 на «Зброя та безпека - 2018»

Норма витрати снарядів для 152-мм дивізіону згідно з Методикою оцінювання вогневих можливостей артилерійського підрозділу НГУ, що є у відкритому доступі, на один вогневий наліт по колоні складає 110 штук. Тобто 5000 тисяч снарядів може вистачити приблизно на 50 таких нальотів.

Якщо ж рахувати по іншим вимогам, наприклад знищенню опорних пунктів противника, то розхід значно більший: для знищення опорного пункту розмірами 300 на 400 м необхідно 1500 снарядів (тобто кількість знищених за нормативом ВОПів – 3 штуки). Так що попри заявлену велику кількість радянських запасів 152-мм снарядів ОФ-540 та ОФ-25, зайвою 5 тисяч штук не буде.

Тепер розглянемо другий аспект – активно-реактивні снаряди, Юрій Бутусов не вказав про які саме снаряди йде мова, але найімовірніше малось на увазі чеські боєприпаси зі збільшеною дальністю стрільби до 25,5 км типу DN1CZ. DN1CZ має покращену аеродинамічну форму з донним газогенератором та гільзовим зарядом P740, проте не є активно-реактивними снарядами.

Активно-реактивний снаряд DN1CZ від компанії Brno Defence Group

Зазвичай такі артилерійські боєприпаси використовують для контрбатарейної боротьби, наприклад радянська САУ «МСТА-С», яка перебуває на озброєнні ЗСУ та ЗС Росії, використовуючи активно-реактивні снаряди 3ОФ45 з дальністю стрільбу у 24,7 км.

DN1CZ Міністерство оборони нібито має придбати у кількості 1000 одиниць по 2700 євро, що складає майже 3,2 млн доларів за всю партію.

 

Підсумуємо на що має піти 40 млн доларів:

  • 26 самохідних артилерійських установок Dana M2
  • 5000 уламково-фугасних снарядів
  • 1000 активно-реактивних снарядів

Окрім переліченого також може бути оговорено наявність комплектів запасних частин і приладдя до САУ, а також додаткові агрегати, але якщо сторони про це оговорено сторонами

Excalibur Army Артилерія Закупівлі ЗСУ САУ САУ Dana Україна