fbpx
Олексій Нестеров: деталі підготовки військових водолазів України

Олексій Нестеров: деталі підготовки військових водолазів України

 Редакція Редакція
ВМС України Водолазна підготовка Навчання Україна Школа водолазної підготовки

Про деталі підготовки водолазів різних категорій у Водолазній школі, яка уже понад рік функціонує в Одесі, для АрміяInform розповів начальник пошуково-рятувальної служби Військово-Морських Сил ЗС України капітан І рангу Олексій Нестеров.

Чий досвід взяли за основу?

За словами Олексія Нестерова, система підготовки водолазів в Україні, як спадок армії колишнього Радянського Союзу, від самого початку була не достатньо ефективною як за формами, методами навчання, так і за технічною оснащеністю. Після втрати через агресію Російської Федерації в 2014 році Криму, система підготовки водолазів у ВМС ЗСУ була зруйнована майже повністю. Після передислокації Військово-Морських Сил на материкову частину України постало питання про відродження водолазної школи.

— Обираючи модель системи водолазної підготовки для відновлення, головним завданням було досягти в майбутньому нової якості водолазних кадрів, які повністю були б інтегровані в світову водолазну спільноту, а водолазні підрозділи Збройних Сил України були б взаємосумісними з подібними підрозділами країн НАТО за знаннями, навичками та за технічною оснащеністю, − розповів Олексій Нестеров.

Було прийняте рішення взяти за основу системи підготовки  водолазів Королівських ВМС Великобританії та Міжнародної асоціації водолазних шкіл (IDSA).

Як зазначає начальник пошуково-рятувальної служби, від ВМС Великобританії були застосовані методи навчання та багаторівневість підготовки в сенсі підвищення кваліфікації: водолази-інструктори – старші інструктори-водолази. Від Міжнародної асоціації водолазних шкіл запозичили  модульність, що дозволяє більш гнучко готувати фахівців, коли певний набір модулів забезпечує повну та якісну підготовку водолазів для різних підрозділів.

Під час вступних випробувань відсіюється половина

За словами Олексія Нестерова, під час вступного тестування відсіюється близько половини претендентів на навчання у Водолазній школі, а в процесі навчання відраховують ще до 20 відсотків. Зазвичай вступники не завжди готові до здачі комплексу фізичних вправ: біг, прес, віджимання, підтягування на перекладині, а особливо – плавання та спеціальні навички з використання «комплекту № 1» (маска, трубка, ласти). І це лише вхідний мінімум.

Із вересня 2019 року здійснено фахову водолазну підготовку базового кваліфікаційного рівня, трьох навчальних груп за кваліфікаціями «Водолаз» та « Офіцер-Водолаз». Проводять підготовку водолазів для інших силових відомств, окрім ЗСУ: ДПСУ, УДО, НГУ, СБУ, Національної поліції.

Нині підготовку водолазів в Одесі здійснюють за різними напрямками: від звичайних водолазів до спеціалістів із пошукових та аварійно-рятувальних робіт, фахівців із підводної розвідки. Також здійснюється підвищення та удосконалення професійного рівня відповідно до застосування  різних типів водолазного спорядження.

Для тренування стресостійкості водолазам зв’язують руки та ноги,  перешкоджаючи вільному пересуванню під водою

Програми підготовки для водолазів, які розробили та адаптували вітчизняні фахівці, максимально наближені до тих програм, що застосовують у країнах НАТО. Сам Олексій Нестеров у 2007 році проходив навчання у Водолазні школі Військово-Морських Сил США.

Значна увагу під час підготовки водолазів приділяють вихованню стресостійкості, адаптації до водного середовища та вмінню виживати у водному середовищі. Ще один напрямок – вдосконалення навиків із плавання, тренування затримки дихання під водою та підводна боротьба для тих, хто залучений до проведення спеціальних операцій, − поділився Олексій Нестеров.

Для тренування стресостійкості водолазам зв’язують руки та ноги, перешкоджаючи вільному пересуванню під водою, заклеюють маски, аби створити обмежену видимість, створюють хвилі, поливають водою зверху, щоб ускладнити перебування на поверхні води та збити дихання. Також курсанти Водолазної школи тренуються в транспортуванні вантажів під водою.

— Ми зібрали найдосвідченіших фахівців ВМС України. Вони пройшли АТО/ООС, залучалися до виконання завдань протидиверсійного напрямку, безпеки та охорони морських портів, гідротехнічних споруд, кораблів, суден, катерів, пошуку, ідентифікації та розмінування вибухонебезпечних предметів, − розповів офіцер.

Всебічну допомогу українським водолазам надають колеги з країн НАТО. Наразі розпочинають співпрацю із військовими з Латвії та Данії. Планується  поглиблення професійних зв’язків із моряками Великобританії та США. Наші водолази беруть участь у міжнародних навчаннях «Сі-бриз», протимінних навчань у Румунії.

Ще один перспективний напрямок − водолазна медицина

Значний вклад у розвиток та функціонування Водолазної школи вносить волонтерське об’єднання ентузіастів – «Школа Військових Водолазів» (всеукраїнський центр волонтерів), якому Командування ВМС ЗС України вдячне за постійну всебічну підтримку.

За словами начальника пошуково-рятувальної служби ВМС ЗСУ, у Військово-Морських Силах США існує лише одна Водолазна школа, яка забезпечує підготовку профільних фахівців як для Збройних Сил в цілому, так і курсантів із інших країн. За подібним принципом розбудовується і Водолазна школа в Одесі.

Одним із найважливіших її напрямків розвитку залишається питання всебічного забезпечення. Матеріально-технічну базу створюють з нуля.

У планах на цей рік монтаж навчально-адміністративної будівлі модульного типу, а також оснащення водолазного посту для потреб проведення навчальних водолазних спусків. Також планують забезпечити Водолазну школу новітніми зразками спорядження та обладнання. Передбачене навчання для інструкторсько-викладацького складу у водолазних школах країн Північно-Атлантичного альянсу. Заплановані проведення навчань за власними програмами підготовки для ЗСУ та інших силових відомств та розробка стандартів підготовки за різними професійними напрямками, − розповів Олексій Нестеров.

Планують розбудову власної навчально-тренувальної бази, створення тренувальних полігонів для підготовки курсантів, створення навчально-тренувального комплексу, який буде оснащений різноманітними навчальними модулями, водолазними басейнами і баштами та іншими спеціальними тренажерами.

— Наша школа не обмежується лише функціями підготовки спеціалістів. У перспективі на неї буде покладено обов’язки із забезпечення проведення міжнародних навчань. Для цього будуть створені класи підготовки, місця для розташування особового складу, закуплена необхідна техніка, обладнання, барокамери, компресори, навчально-тренувальна база, − ділиться планами офіцер.

Ще один напрямок, який планують розвивати на базі водолазної школи − водолазна медицина, яка б досліджувала професійні водолазні захворювання.

ВМС України Водолазна підготовка Навчання Україна Школа водолазної підготовки