fbpx
Пакет модернізації «Айлендів» від вітчизняного ОПК: що туди входить

Пакет модернізації «Айлендів» від вітчизняного ОПК: що туди входить

Михайло Люксіков Михайло Люксіков
ВМС України Катери «Island» Модернізація Патрульні катери Україна Флот

Українському мілітарному порталу з власних джерел став відомий повний пропонований пакет модернізації двох українських «Айлендів», отриманих у 2019 році патрульних катерів «Слов’янськ» та «Старобільськ».

Наразі всі ці системи винесені Командуванням ВМС ЗС України на рішення Міністерству оборони України, як варіант модернізації силами вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

У разі погодження оборонним відомством, загальний бюджет модернізації обох катерів може скласти до 130 млн гривень (на сьогодні це близько 4,6 млн доларів США).

Остаточна ціна може бути іншою у залежності від обраного обсягу модернізації.

На даний час проводиться вивчення можливостей щодо оснащення «Айлендів» наступним комплектом озброєння:

  • модернізована артилерійська система АК-306;
  • однотрубний торпедний апарат ОТА-40;
  • протикорабельний ракетний комплекс із радіусом дій не менше 25 км;
  • мобільна двокоординатна когерентно-імпульсна РЛС кругового огляду «Дельта – К»;
  • станція постановки радіоперешкод;
  • гідроакустична станція висвітлення підводної обстановки;
  • станція оптико-електронної розвідки;
  • станція РТР.
Катери «Старобільськ» (Р191) та Слов’янськ (P190) типу Island. Фото: Думская

Про системи, які хочуть встановити на українські патрульні катери, читайте нижче.

Протикорабельний ракетний комплекс

На даний час командуванням ВМС ЗС України проводиться робота щодо вивчення можливих 5 варіантів протикорабельних ракет, що можуть бути використані при модернізації двох наявних катерів типу Island.

Серед варіантів встановлення у тому числі від українського виробника озброєння, але наразі не уточнюється про який саме виріб ідеться.

Щодо іноземних варіантів, нагадаємо про наміри встановити на катери типу Mark VI легкі протикорабельні ракети ВGM-176B Block II (Griffin B).

Артилерійська установка АК-306

Радянська шестиствольна автоматична корабельна артилерійська установка АК-306 призначена для ураження легких надводних, а також повітряних цілей. Має скорострільність 600—1000 п/хв, дальність стрільби до 5000 м.

АК-306 - радянська шестиствольна автоматична корабельна артилерійська установка калібру 30 мм

У разі встановлення її на патрульні катери типу Island пропонується її модернізація з оснащенням прицільної станції вітчизняного виробництва та бортової системи управління.

Торпедний апарат ОТА-40

400-мм торпедний апарат ОТА-40

Встановлення цього торпедного апарату передбачається для можливості подальшого використання модернізованих на українському підприємстві торпед СЕТ-72.

Торпеда СЕТ-72. Фото з відкритих джерел

Ці 400-мм самонавідні електричні торпеди, мають довжину 4,5 м, масу 735 кг, швидкість до 40 вузлів, дальність ходу 10 км і глибину ходу до 450 м. СЕТ-72 оснащена активно-пасивною системою самонаведення і контактним детонатором кругового дії з радіусом реагування 5 м

РЛС кругового огляду «Дельта – К»

Дана радіолокаційна станція призначена для спостереження за повітряною і наземною обстановкою в зоні розташування особливо важливих об’єктів, автоматичне виявлення, супроводження літаків, вертольотів, наземних і надводних цілей та надання даних для катерних систем озброєння.

РЛС «Дельта-М» під час передачі техніки до ЗСУ

ВМС ЗС України замовили берегові РЛС СР-210 (стаціонарний варіант РЛС «Дельта») для радіотехнічних постів у Бердянську, Скадовську та на Тендерівській косі.

Який саме обсяг модернізації буде проведений залежить від рішення Міністерства оборони України, яке очікується у найближчий час.

Нагадаємо, що три катери типу Island, які зараз готуються до передачі від США для потреб Військово-Морських Сил ЗС України надійдуть вже з озброєнням.

Тобто окрім відновлення всіх корабельних систем, передбачається встановлення 30-мм гармати MSI Seahawk A2 та протитанкового ракетного комплексу.

ВМС України Катери «Island» Модернізація Патрульні катери Україна Флот