fbpx
Протитанковий ракетний 130 мм комплекс “Штурм-С” 9К113

Протитанковий ракетний 130 мм комплекс “Штурм-С” 9К113

 Редакція Редакція
Енциклопедія ПТРК Штурм-С

Історія
Розроблений в середині 70-х років у в Коломенському конструкторському бюро машинобудування (КБМ). Випробування були завершені в 1978 році, у 1979 р. самохідний ПТРК “Штурм-С” з ракетою 9М114 був прийнятий на озброєння частин армійської і фронтової ланки. Серійне виробництво було налагоджено Вольським механічним заводом.

Пускова установка


Пускова установка (ПУ) ПТРК “Штурм-С” – автоматично перезаряджаєма, що наводиться у двох площинах. Відмова від пускових пристроїв з кількома направляючими визначилася можливістю забезпечити швидке перезарядження щодо легкої установки з малими моментами інерції, що здійснюється за час, менше тривалості польоту ракети до цілі, що знаходиться, як правило, на великій дальності. Для комплексу «Штурм-С» вдалося забезпечити бойову скорострільність 3 – 4 постріли в хвилину. У похідному положенні пускова установка забирається всередину корпусу, де розміщений механізм боєукладкі (спеціальний обертовий барабан і редуктор). На ложементом барабана встановлені дванадцять пускових контейнерів з ракетами. При стрільбі ПУ захоплює контейнер і автоматично переводиться в бойове положення. Час з моменту натискання на бойову кнопку до виходу ракети з транспортно-пускового контейнера становить одну секунду. Після пострілу спожитий контейнер відкидається убік, а новий ТПК автоматично захоплюється з боеукладки і виводиться на лінію стрільби.

Оптичний прицільний пристрій з вбудованим каналом стеження за інфрачервоним випромінювачем ракети розміщується на даху машини по лівому борту. Завдання оператора комплексу «Штурм-С», полягає в у наведенні прицілу на ціль та утримання на ній, до контакту ракети з ціллю. Забезпечується обстріл цілей, що рухаються з фланговою швидкістю до 60км/час при фронтальній швидкості до 80км/час.

Боєприпаси

У комплексі “Штурм-С” застосовується багатоцільова керована ракета 9М114 з моноблочною кумулятивною бойовою частиною.

У хвостовому відсіку розташовуються основні елементи радіокомандної системи управління. На задньому торці маршової ступені розміщуюється джерело інфрачервоного випромінювання, фіксованої апаратурою напівавтоматичного управління, а також радіоантена. У транспортувальному положенні хвостовій відсік охоплюється чотирма консолями крил. У ракеті застосований твердопаливний дворежимний маршовий двигун, що забезпечує високу швидкість польоту (до 530 м / с). Керівні команди від бортової системи управління передаються в передні відсіки по кабелях, прокладених в трубі, що проходить по поздовжній осі ракети усередині камери згоряння маршового двигуна. Бронепробиваємість ракети складає до 650 мм.

Ракета 9М114 експлуатується у склопластиковому транспортно-пусковому контейнері (ТПК). Конструкція ТПК забезпечує надання ракеті обертання навколо поздовжньої осі в процесі старту. ТПК забезпечує 10 річний гарантійний термін зберігання ракети.

“Штурм-С” може також комплектуватися керованою ракетою 9М114Ф з фугасною бойовою частиною. Це дає можливість знищувати живу силу противника і руйнувати довготривалі вогневі точки та інші інженерні споруди, в тому числі в гірській місцевості.

Система наведення ракет – напівавтоматична, радіокомандна, з інфрачервоним сигналом стеження. Вимірювання координат ракети щодо лінії візування мети проводиться пеленгатором апаратури наведення. Пеленгатори для прийому сигналу інфрачервоного випромінювача ПТКР вбудовані в прицільні пристрої апаратури наведення.

Шасі

Бойова машина (БМ) 9П149 ПТРК “Штурм-С” виконана на базі легкого багатоцільового плаваючого броньованого транспортера-тягача МТ-ЛБ. Компонування пускової установки та іншої апаратури дає можливість екіпажу бойової машини вести стрільбу з відкрито розташованої позиції, інженерно-обладнаного укриття, а так само з водної поверхні при русі МТ-ЛБ вплав (зі швидкістю до 5км/час). Низький силует тягача (висота по даху не перевищує 1,8 м) і низько розташований центр тяжіння дозволяють використовувати його на крутих схилах.

БМ 9П149 оснащена системою захисту екіпажу від вражаючих факторів зброї масового знищення. До її складу входять фільтровентіляційна установка, прилад хімічної та радіаційної розвідки, а також пристрої герметизації корпусу. Крім того, протитанковий комплекс “Штурм – С” має засоби зв `язку з дальністю до 40 км і прилади нічного бачення.

Тактико-технічні характеристики

Дальність стрільби

– мінімальна 400 м
– максимальна 5000 м

Середня швидкість польоту ракети 400 м\с
Максимальна швидкість польоту ракети 510 м\с
Калібр ракети130 мм
Бронепробиваємість
650 мм
Довжина ТПК1832 мм
Вага ракети в ТПК46.5 кг
Стартова вага ракети31.4 кг
Вага бойової частини5.4 кг
Розрахунок3 чол.
Маса комплексу12300 кг
Боєкомплект12 ракет
Максимальна швидкість вражаємих цілей60(флангова) 80 (фронтальна) км\год
Ймовірність враження цілі на відстані 4000 м0,6-0,8
Кути наведення

-85 +85 (горизонтальний)
-5 +15 (вертикальний)

Темп стрільби 3-4 постріли на хвилину
Час реакції 15 с
Діапазон робочих температур -40 +50
Максимальна швидкість руху 65 км\год
Запас ходу по паливу 500 км

Енциклопедія ПТРК Штурм-С