fbpx
ЦАХАЛ з середини

ЦАХАЛ з середини

 Редакція Редакція
Близький Схід ВМС Ізраїлю Ізраїль ПС Ізраїлю Світ

Армія оборони Ізраїлю, або просто ЦАХАЛ, заслужено вважається однією з кращих в світі. Феномен цієї армії дуже цікавий.

Заснована під час війни за незалежність, пройшовши більш ніж десять війн і безліч військових операцій, і все це за населення не більше 7 мільйонів, обмежених природних ресурсів та розташування в безплідній пустельній місцевості. Вона і надалі продовжує наводити жах на більшість арабських країн та вести жорстку зовнішню політику. Так в чому ж її секрет?

ЦАХАЛ був заснований в 1948-у році, під час визвольної війни ізраїльтян з арабами. Кістяк армії склали члени єврейської напіввійськової організації Хагана, яких було в декілька разів менше ніж солдатів сусідніх арабських країн, з якими вони воювали. Вже на початкових етапах війни, у бойових діях приймали участь жінки, яких згодом стали призивати на строкову службу. Надалі, кожні менш ніж десять років ЦАХАЛ приймав участь в бойових діях, завжди одержуючи перемогу.

З 1948-го року по 2009-й рік Армія оборони Ізраїлю приймала участь в таких військових конфліктах:

  • Війна за незалежність (1948-1949)
  • Суецька війна (1956-1957)
  • Шестиденна війна (1967)
  • Війна на виснаження (1967-1970)
  • Війна Судного дня (1973)
  • Ліванська війна (1982)
  • Перша палестинська війна (1987-1991)
  • Друга ліванська війна (2006)
  • Операція «Литий свинець» (2008-2009) та ще ряд військових конфліктів

В Армії оборони Ізраїлю служать “всі”. Призову підлягають всі громадяни Ізраїлю, по досягненню 18 років. Християни та мусульмани можуть служити  добровольцями. Виняток становлять тільки репатріанти і чоловіки за станом здоров’я, а також студенти єврейських релігійних шкіл – йешивах. Строк служби для чоловіків – три роки.

Жінки в армії оборони Ізраїлю

Ізраїль є єдиною країною в світі, в якій жінки проходять обов’язкову строкову службу. Строк їхньої служби складає два роки. Проте більшість жінок отримують відстрочку в зв’язку з вагітністю або релігійними переконаннями. Жінки майже не приймають участі в бойових діях. Вони служать здебільшого в артилерії або прикордонних військах.

Таке явище як «відкосити» від армії, в Ізраїлі дуже рідко зустрічається. Свою справу робить сильна пропаганда престижності служби у військах. А також таке явище як «самопіар», а саме: всіх строковиків на вихідні, якщо не йдуть бойові дії, відпускають додому зі зброєю, в вихідній формі одягу. По вулиці, в Ізраїлі, неможливо пройти не побачивши військового з автоматом.

За своєю структурою ЦАХАЛ майже нічім не відрізняється від звичайної сучасної армії. Збройні сили складаються з Сухопутних військ, Військово-повітряних сил та флоту. Сухопутні війська діляться на три округи: Північний, Центральний і Південний. Достовірна кількість військ суворо прихована.

Особливістю Ізраїльської армії є те, що кожна бригада має свій ексклюзивний берет. Наприклад повітряно-десантна бригада має «крапові» берети,  а одна з кращих піхотних частин – бригада «Нахаль», має «світло зелені» берети.

В ЦАХАЛі відсутнє таке явище, як «дідівщина». При будь якому її прояві, карається офіцерський склад, а частина розформовується. Всі винні опиняються «за ґратами».

За рівнем підготовки особового складу, ізраїльська армія також посідає одне з перших місць в світі. Наприклад, наліт одного пілота ВПС складає не менше 300 годин в рік. А сухопутні частини перебувають у стані повної бойової готовності.

В цілому ЦАХАЛ представляє з себе сучасну регіональну армію, яка може вести бойові дії як проти незаконних озброєних формувань, так і проти регулярних збройних сил ворога. Велика кількість і якість бойової техніки переплітаються з розвиненими силами забезпечення – включаючи інженерні підрозділи, засоби зв’язку та розвідки.

Дякую за допомогу у написанні статті Аліні Кардаш, а також солдатам армії Ізраїлю Руслану Зиганшину та Ігорю Тимочко.

Артем Ходоровський, для Українського Мілітарного Порталу.

Близький Схід ВМС Ізраїлю Ізраїль ПС Ізраїлю Світ