fbpx
Українські модернізації радянських винищувачів

Українські модернізації радянських винищувачів

Михайло Люксіков Михайло Люксіков
Авіація МиГ-29 ПС ЗСУ Су-27

За 2018 рік до українського війська надійшло понад 50 одиниць авіаційної техніки, серед якої відремонтовані та модернізовані винищувачі Су-27 та МіГ-29, які отримала Україна у спадок від Радянського Союзу.

До початку російської агресії військова авіація, як й інші складові української армії скорочувались, деякі зразки авіаційної техніки були реалізовані за кордон, дещо було втрачено, частина ж була відправлена на зберігання.

В період до 2014-го року в Україні було розроблено декілька модернізацій винищувальної техніки та малими партіями надходили до Повітряних Сил ЗС України. Проте з початком активних бойових дій цей процес форсувався та вже за чотири роки почав встановлювати певні рекорди.

МіГ-29

У 2018 році для Збройних Сил України було відремонтовано рекордну кількість винищувачів МіГ-29 – 7 одиниць . Окрім капітального ремонту чотири бойові машини пройшли модернізацію до рівня МіГ-29МУ1.

Вищезазначені роботи проводились на підприємстві ДП “Львівський державний авіаційно-ремонтний завод”, що входить до складу Державного концерну “Укроборонпром”

За словами виробника ці літаки отримали потужну радіолокаційну станцію, яка дає можливість збільшити дальність виявлення повітряних цілей, а також інтегровану в бортовий радіонавігаційний комплекс систему супутникової навігації. Також було розширено можливості контролю і реєстрації функціональних параметрів технічного стану літака, двигуна і ряду бортових систем.

Минулого року також тривали роботи по наступній модернізації винищувача МіГ-29 – МіГ-29МУ2, який у 2019 році має вийти на випробування.

Нова модернізація отримала “скляну кабіну”, тобто аналогові індикатори були замінені на цифрові, також модернізація включає можливість застосування керованих авіаційних ракет “повітря-земля” і керованих авіаційних бомб.

На літаку МіГ-29МУ2 встановлено системи VOR, ILS, DME — бортову апаратуру, яка дасть змогу в автоматичному режимі здійснювати контроль за посадкою літака та виконувати польоти на міжнародних трасах.

Більш детально про модернізацію МіГ-29МУ2 можна ознайомитись у матеріалі: МіГ-29МУ2 – модернізація винищувача 4+

Су-27

Цього року до війська надходили модернізовані “Запорізьким державним авіаційним ремонтним заводом “МіГремонт” Су-27-1М.

Ці винищувачі оснащуються новим радаром, що дає 30% збільшення дальності виявлення повітряних цілей, новий навігаційний комплекс, засоби контролю, реєстрації та обробки бортових параметрів.

Більш детально про цю модернізацію можна ознайомитись на сайті підприємства.

Окрім того за інформацією MilitaryAviation.in.ua розпочались роботи з другого варіанту модернізації винищувача Су-27 – Су-27-2М, що має отримати відповідні для винищувача класу 4+ можливості

Авіація МиГ-29 ПС ЗСУ Су-27