fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 12 вересня 2022 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Дайджест подій на Близькому Сході. 12 вересня 2022 року

Близький Схід Сирія

В Туреччині розпочалися військово-морські навчання НАТО. Директор Моссаду вперше виступив публічно. Ірак відтискає росію в експорті нафти в Індію. За політичну стабільність в Лівії взялися зацікавлені гравці.

Туреччина: В Туреччині розпочалися військово-морські навчання НАТО за участю військовослужбовців з 15 країн Північноатлантичного альянсу. Масштабні маневри DYNAMIC MARINER/MAVİ BALİNA/NUSRET-2022 у Середземному та Егейському морях стартували 11 вересня та триватимуть до 22 вересня.

Сирія: Згідно з висновками SOHR, ліванська «Хезболла» та іранський КВІР управляють сімома заводами з виробництва каптагону та кількома фермами з вирощування каннабісу в Дейр Ез-Зорі та його околицях.

Іран: Тегеран дав зелене світло для звільнення екіпажів двох грецьких нафтових танкерів, захоплених ВМС КВІР Ірану у травні, повідомляє телекомпанія ERT у неділю. 49 членів екіпажу Delta Poseidon і Prudent Warrior були у заручниках у морі майже 100 днів. Рішення про звільнення моряків було досягнуто після відвідань Тегерану грецькою урядовою делегацією. Чи звільнять самі танкери поки не відомо.

Голова іранського МЗС висловився за продовження підтримки хуситів в Ємені. Під час зустрічі з Мохаммадом Абдулсаламом, речником руху «Ансараллах», Госейн Амір Абдоллагіан наголосив на існуванні глибоких історичних відносин між Іраном та Єменом, і сказав: «Ісламська Республіка незмінно висловлювала свою підтримку (реалізації) вимог і волі єменського народу». У квітні між Арабською коаліцією на чолі з КСА та хуситами набуло чинності перемир’я за посередництва ООН. Відтоді перемир’я двічі продовжували.

Абдулсалам, зі свого боку, висловив вдячність Ісламській Республіці за підтримку єменського народу, повідомивши міністра закордонних справ Ірану про останні події, що відбулися в його країні, повідомляє Press TV. Єменський чиновник розкритикував очолювану Саудівською Аравією коаліцію за недостатнє виконання нею основних компонентів перемир’я. Він вважав, що повага коаліції до гуманітарних питань у Ємені має вирішальне значення для просування справедливого миру в країні, втомленій від насильства.

Ізраїль: Під час приватної одногодинної зустрічі з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром у Берліні прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід «висловив важливість продовження боротьби з ядерною програмою Ірану», повідомили в його офісі.

У своїй першій сьогоднішній публічній промові на конференції з боротьби з тероризмом директор Моссаду Девід Барнеа сказав: «Навіть якщо буде підписано ядерну угоду, це не дасть Ірану імунітету від операцій Моссаду. Ми не будемо брати участь у цій шараді, і ми не закривайте очі на перевірену правду».

Девід Барнеа додав, що керівництво Ірану повинно розуміти, що будь-яка пряма чи непряма атака проти Ізраїлю або проти ізраїльських громадян відповість “болісною помстою” винним. «Ми не будемо переслідувати довірених осіб, а проти тих, хто віддавав їм накази, фінансував їх і озброював, і ми будемо робити це на іранській землі», – сказав директор Моссаду.

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц оприлюднив сьогодні карту, на якій зображено понад 10 різних об’єктів у сирійському Центрі наукових досліджень і досліджень (CERS) у Масіяфі, які використовуються Іран для виробництва новітніх ракет і зброї для своїх проксі.

«Згідно із задумом Сулеймані, Іран перетворив CERS у сирійському Масіяфі на виробничі потужності для виробництва точних ракет середньої та великої дальності та зброї, наданих «Хезболлі» та іранським проксі. Ці об’єкти містять значні загрози для регіону та Ізраїлю», – сказав Ганц.

«Крім CERS, іранці зараз працюють над створенням ракетної та збройової промисловості в Лівані та Ємені. Якщо цю тенденцію не зупинити, протягом десятиліття в регіоні з’являться передові іранські промислові підприємства, які вироблятимуть зброю та поширюватимуть терор», – додав він.

Ганц сказав, що для того, щоб протистояти іранській агресії, «ми повинні розширити співпрацю з регіональними партнерами», а також «зміцнити промислові та економічні зв’язки, а потім військову співпрацю під егідою CENTCOM США».
Враховуючи те, що сьогодні з’явилася непідтверджена інформація, що ізраїльські літаки емітували атаку з боку Лівану, для того щоб викрити сирійську систему ППО, очікувати нових ударів по оприлюднених Ганцом об’єктах – не довго.

Ірак: Голова турецької Національної розвідувальної організації (MIT) зустрівся з представниками Іраку та Курдської регіональної автономії. Голова MIT Хакан Фідан прибув до Багдаду, де провів зустріч президентом, прем’єр-міністром, спікером парламенту та представниками політичних партій Іраку.

Пізніше Хакан Фідан зустрівся із офіційними особами Регіонального уряду Іракського Курдистану (КРГ). “Поки існують незаконні угруповання, турецькі ЗС продовжуватимуть обстрілювати позиції РПК на території Іраку”, – передав Фідан іракській стороні. Фідан також заявив на зустрічі з офіційними особами Іраку та Курдської регіональної автономії, що вони готові створити комісію з розслідування інциденту до Захо.

Заяви голови МІТ виглядали ще більш рішуче на тлі збільшення активності турецьких командос на півночі Іраку проти РПК. Як раз в одній з них вчора загинули четверо турецьких військовослужбовців.

Політична стабільність Іраку стала ще більш значущою для України, після того як стало зрозуміло що ядерна угода з Іраном залишається недосяжною. Ірак, як друга країна ОПЕК за потужністю, почав давати знижку у $10 до ціни нафти Urals для Індії, яка раніше «підсіла» на російську нафту. В результаті серпневі обсяги нафтових продажів русні для Індії зменшилися на 18% від липневих, на користь іракської нафти.

Московія у свою чергу заявила про готовність постачати Індії нафту ще за нижчими цінами за умови відмови Нью-Делі від підтримки ініціативи країн G7, щодо встановлення граничних цін на нафту, повідомляє Business Standard із посиланням на неназваних офіційних осіб та МЗС Індії. За даними видання, передбачається, що «суттєві знижки» на нафту з росії будуть більшими, ніж ті, які в останні два місяці пропонував Ірак. «Рішення з цього питання буде ухвалено пізніше, по мірі просування переговорів з усіма партнерами», — повідомив офіційний представник МЗС Індії.

Лівія: Головнокомандувач ЛНА Халіфа Хафтар прийняв у себе в Бенгазі спецпосланця президента Франції з Лівії Поля Солера та посла Франції в Лівії Беатріс де Елен. Франція виступала на боці Хафтара у громадянській війні в Лівії. Можливою темою зустрічі була політична стабільність в Лівії і остаточна відмова від силового сценарію захоплення влади. В останній спробі самопроголошеного прем’єра Башаги силою зайти в Тріполі, Хафтар лише словами підтримав його без надання військової допомоги.

В цей же час, спікер Палати представників Лівії в Тобруку (HoR) Акіла Салех разом із делегацією, до складу якої входить син Халіфи Хафтара – Белгасс, зустрілися в неділю з еміром Катару Шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані в Досі, повідомляє Катарське інформаційне агентство.

Інформаційне агентство додало, що на зустрічі в неділю емір Катару підтвердив тверду позицію Дохи щодо підтримки лівійського народу та його прагнення до єдності Лівії. Під час зустрічі також обговорювалися питання активізації співпраці між Лівією та Катаром, останні події в Лівії та регіоні. Тим часом Салех подякував еміру Таміму та Катару за постійну підтримку, яку надають Лівії та лівійському народу.

Візиту до Катару, який є надійним союзником Туреччини на Близькому Сході, голови Палати представників передував візит прем’єр-міністра Лівії Абдулхаміда Дбейби, який був прийнятий головою Ради шури Катару Хасаном бін Абдуллою Аль-Ганемом та іншими посадовими особами. Вочевидь, що політична стабільність Лівії, як запорука надійної роботи нафтової промисловості країни, також стають важливим для досягнення довгострокових інтересів Україною. На жаль, і в Лівії зусилля докладені за патронатом ООН не привели ло позитивного результату політичного процесу, а навпаки занурили країну в чергову кризу.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали