fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 20 червня 2022 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Дайджест подій на Близькому Сході. 20 червня 2022 року

Близький Схід Сирія

Туреччина- Ізраїль: відносини досягли нової точки підйому. Між протурецькими фракціями в Сирії сталася ворожнеча. Ізраїль поглинає нова політична криза. Казахстан переорієнтовується на Іран.

Туреччина: Президент Ізраїлю Іцхак Герцог зателефонував своєму колезі президенту Туреччини Реджеп Таїпу Ердогану. Разом зі словами вдячності «за зусилля, спрямовані проти терористичної діяльності на турецькій землі», ізраїльський президент зауважив, що загроза ізраїльським громадянам в Туреччині ще не минула.

Далі обговорили співпрацю «задля миру та стабільності в нашому регіоні шляхом відкритого та постійного діалогу», що може свідчити про велике коло питань яких торкнулися президенти. Разом з тим, подібні робочі телефонні розмови між керівниками обох країн ще деякий час тому були неможливими. Світ блискавично змінюється.

Щодо загрози для понад 2000 ізраїльтян, які зараз перебувають у столиці Туреччини то вона є цілком реальною. «Полювання» йде не на науковців або військових, під небезпекою знаходиться прості люди. Так, Морія Суїса громадянка Ізраїлю, стикнулася з таким викликом коли у стамбульському магазині до неї підійшов чоловік і запитав в неї, чи є вона ізраїльтянкою. Тоді її врятував хазяїн-турок крамниці, який прогнав незнайомця.

Коли вона з рідними повернулася до готелю, там на них чекали четверо іранців, які планували там оселитися. Поруч з виходом з ліфту напроти свого номеру Суїса знайшла приготовлені заздалегідь для нападу каміння. В цей раз нападу завадила охорона готелю.

Переговори між делегаціями Туреччини, Фінляндії та Швеції щодо заяв Гельсінкі та Стокгольма про членство в НАТО продовжаться сьогодні, у понеділок у Брюсселі. Про це йдеться у повідомленні адміністрації президента Фінляндії у Twitter. Раніше неназваний представник НАТО повідомив шведському інформаційному агентству ТТ, що консультації пройдуть у штаб-квартирі блоку з ініціативи генсека Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга. Те саме джерело повідомило, що в переговорах поряд з делегаціями Фінляндії, Швеції та Туреччини візьмуть участь і високопосадовці НАТО.

Сирія: Медіа-агентство SOHR з посиланням на власні надійні джерела повідомила, що безпілотник, який вважається іранським, націлився на підтримувану коаліцією фракцію «Маґавір Аль-Таура» у 55-кілометровій зоні Ат-Танф. Бійці «Маґавір Аль-Таура» проходять вишкіл під керівництвом інструкторів армії США і вже ставали об’єктами для нападу русні в цьому місяці.

На півночі Сирії між угрупованнями, що підтримуються Туреччиною, виник конфлікт. Угруповання зі складу СНА “Джебхат аш-Шамія” та “Ахрар аш-Шам” після взаємних звинувачень розпочали сутички між собою. Більша за потужністю фракція “Ахрар аш-Шам” провела марш з Ідлібу на територію «противника» в зоні операції «Оливкова Гілка» і захопила значні ділянки та багатьох полонених.

Ці протиріччя є скоріш за все однією зі складових, які заважають турками нарешті провести звільнення Манбіджу та Таль-Ріфаату. Однак в цих подіях стався один важливий, як на мене, нюанс. На тому тижні, я повідомляв як русня, намагаючись домовитись з турками, визнала якусь частину бійців незалежних фракцій в Ідлібі – «поміркованими», а 6,5 тисяч «радикальними ісламістами». Так от це визначення «радикальні ісламісти» стосувалося виключно бійців фракції Хайят Тахрір Аш-Шам (ХТШ).

Так от, «нюансом» є те, що саме незалежне ХТШ турки залучили для розведення конфліктуючих сторін. При цьому лідери інших фракцій СНА випустили заяви про свій нейтралітет у міжусобиці. А ХТШ після «наведення порядку» закликало всі фракції до об’єднання проти спільного ворога – армії асада та російської окупаційної армії. «Виходячи з нашого обов’язку та відповідальності за захистом Звільнених територій і для того, щоб ці землі не перетворилися на арену безглуздої внутрішньої битви, ми кинули всі свої сили для зупинки кровопролиття. Також ми зажадали обидві сторони конфлікту дійти порозуміння та розсудливості, і не вдаватися до зброї. Ми ясно довели до всіх, що не дозволимо авантюристам та безрозсудним грати долею арени джихаду та безпекою Звільнених територій. Зроблені нами кроки є явним доказом цього», – йдеться в повідомленні.

І на останнє – дійсно виглядає так, що «Уряд спасіння» створений ХТШ на Вільних землях Ідлібу виглядає більш ефективним ніж протурецький «Тимчасовий уряд», який діє на інших територіях, які знаходяться під контролем ЗС Туреччини.
Русня намагається посилити економічний тиск на Туреччину. Як повідомляється, постачання російського газу Турецьким потоком призупинено, без вказання точної дати відновлення прокачки.

Однак турки, скоріш за все, не відчують такого «сильного» та «дружнього» кроку з боку немитої, оскільки поруч є братній Азербайджан, який в принципі готовий замінити російські газові потужності в регіоні. Наприклад, Болгарія вже почала отримувати азербайджанський газ замість російського. Перша партія надійшла до країни через трубопровід Греція-Болгарія. З початку липня азербайджанський газ повністю замінить на російський.

Іран: Вже всім відомий президент Казахстану – Касим-Жомарт Токаєв, який своїми відповідями на так званому економічному форумі у петербурзі спровокував кризу у відносинах з московією, за запрошенням відвідав Тегеран.

Під час офіційного візиту він провів зустріч із президентом країни Ебрагімом Раїсі. Про це повідомляє прес-служба голови РК. Переговорам передувала офіційна церемонія зустрічі у президентському комплексі Саадабад.

«Цей візит має важливе значення. Упевнений, що сьогоднішні переговори дадуть імпульсу розвитку співпраці між нашими країнами. Іран – наш найближчий сусід у Прикаспійському регіоні та надійний партнер», – сказав президент Казахстану.

Касим-Жомарт Токаєв наголосив, що в рамках сьогоднішнього візиту було прийнято важливе рішення щодо запровадження безвізового режиму для громадян ІРІ. «Ми для громадян Ірану запроваджуємо безвізовий режим терміном на 14 днів. Цей захід спрямовано на подальше розширення взаємодії у різних сферах, зокрема активізації контактів серед представників ділових кіл, залученні великої кількості туристів. Вважаю, що іранські бізнесмени повною мірою використовують цю перевагу», – наголосив президент Казахстану.

В свою чергу, Ебрагімом Раїсі подякував президенту Казахстану за прийняття його запрошення відвідати з офіційним візитом Ісламську Республіку Іран. «Наша з вами перша зустріч відбулася на полях саміту у Душанбе. Я дуже радий вітати Вас у Тегерані. Упевнений, що Ваш візит до Ірану наддасть нового імпульсу і стане великим поворотом у наших взаєминах», – сказав глава Ірану. У рамках візиту сторони підписали низку угод про співпрацю у різних галузях.

Однак, попри не обнадійливий для московії шлях «союзників» по ОДКБ, для самого Ірану гарних новин нема. Повідомляють про вибух на фабриці з виробництва балістичних ракет для КВІР у Тегерані. Супутникові знімки демонструють значні пошкодження будівлі. Разом з тим, дипломатична впертість Тегерану може свідчити про вже скоре створення ядерної бомби, яка, як вважають аятолли, змінить розклад сил в регіоні на їх користь.

Ізраїль: Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет і міністр закордонних справ Яїр Лапід оголосили, що вони розпустять Кнесет наступного тижня в понеділок. Коли Кнесет буде розпущено, Лапід стане тимчасовим прем’єр-міністром. Це означає, що під час візиту наступного місяця до країни президента Байдена його зустрічати буде саме Лапід. В принципі, це мало що змінить у зовнішньополітичному курсі Єврейської держави і у відношенні до Ірану, хоча що у Лапіда інший підхід до деяких речей ніж у Беннета.

Єгипет: Єгипет почне виробляти артилерійську ліцензійну систему K9A1EGY наступного року. Протягом п’яти років Єгипет зможе виробляти понад 67% компонентів артилерійської системи Єгипет стане регіональним виробничим центром для арабських та африканських країн.

Міністр військового виробництва Єгипту також повідомив, що Egypt & Hanwha Group веде двосторонні переговори з країнами регіону, які зацікавлені в придбанні корейської артилерійської системи K9A1 для її локального виробництва на єгипетських військових заводах.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані