fbpx
Дайджест подій на Близькому сході. 20 січня 2020 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Дайджест подій на Близькому сході. 20 січня 2020 року

Близький Схід Ємен Ізраїль Ірак Ліван Лівія Саудівська Аравія Сирія

Ірак та Ліван – протести спалахнули з новою силою. Берлінський саміт по Лівії – перші результати. Ідліб у вогні, повстанці ведуть кровопролитні бої з військами режиму асада/путіна.

Ірак: З неділі майже весь Ірак запалав з новою силою. Протести знов охопили найбільші міста країни. Протестуючи організовано вдалися до нової тактики – блокування основних доріг до міста та аеропортів, масово заварюють зварюванням двері в державні установи, по-троху палять штаби іранських проксі.

В ан-Наджафі дотла згорів штаб «Катаїб Хізбалла».

На чолі протестів іракське студентство. Найзапекліше протистояння на майдані Тахрір в Багдаді.

Горять покришки, заблокований рух. Палять біг-борди з Солеймані.

Поліція активно застосовує силу. В хід йдуть гумові кула та сльозогінний газ. Вже лунають нові звинувчення силовиків в застосування бойових набоїв. Під час нічних протестів і за сьогодні, поліція застрелила 4-х протестувальників. Число поранених йде на сотні. Силовики заявили про поранення 14 своїх.

Вимоги людей не змінилися з протестів з осені – зміна уряду, зміна політики, реформи в фінансовій сфері, освітній та інші структурні, припинення іранського впливу на Ірак.

Ліван: В Лівані також протести спалахнули з новою силою. Основні демонстрації проходять в трьох найбільших містах країни – Бейруті, Тріполі та Захле.

Справжні нічні битви з неділі на понеділок на вулицях міст людей з силовиками привели до поранення більше 400 протестувальників та 147 поліціантів.

Протестувальники штурмували будівлю уряду в Бейруті.

Поліція застосовує водомети, сльозогінний газ, резинові кулі. Мітингарі відповідають їм камінням та «коктейлями молотова».

На вулицях столиці розгулюють військові, озброєнні РПГ-7.

Причини ті самі. Призначений 20 грудня 2019 року прем’єр-міністром Хассан Діяб так і не зміг сформувати уряд технократів. Питання боротьби з корупцією, зниження податків, реформи виборчої системи, вільного доступу до питної води та електрики актуальні. Етноконфесійна нерівність не подолана.

Ізраїль: Армія оборони Ізраїлю (Israel Defense Forces) заявила про початок розгортання високоточної технічної інфраструктури вздовж кордону Ізраїлю з Ліваном. Ці датчики виявлятимуть та запобігатимуть підземному будівництву штурмових тунелів та організації терору з боку “Хезболла”.

Саудівська Аравія: Саудівська Аравія продовжує зміцнювати своє ППО. Франція розгорнула на східному узбережжі Саудівської Аравії радіолокаційну систему, яка посилить протиповітряну оборону, повідомляє Reuters.

Рішення про розгортання цієї системи було прийнято в кінці вересня після атаки на об’єкти саудівської нафтової компанії Saudi Aramco.

Ємен: Кількість загиблих в результаті суботнього нападу на підтримуваний Саудівською Аравією військовий табір в Мареб збільшилася до 120. (Сьогодні повідомлялося на Мілітарному).

Це найбільші одноразові втрати противників хуситів з часу початку конфлікту в Ємені.

Лівія: Основною подією для цієї африканської країни, став Берлінський саміт на який були запрошені лідери основних європейських країн, ООН та зацікавлені сторони.

На передодні загальної зустрічі були проведена низки двосторонніх переговорів.

За підсумками була прийнята декларація саміту з 55 пунктів. Це дорожня карта під егідою ООН. У найближчі кілька днів у відповідності з цією декларацією збереться військовий комітет, в якому візьмуть участь п’ять осіб від Сарраджа і п’ять від Хафтара. Ключовим моментом тут є те, що Хафтар повинен припинити напади на сили УНЄ.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш виступив на прес-конференції після закінчення Берлінської конференції. За словами Антоніу Гутерріша, країни-учасники дали сигнал про мирне врегулювання лівійської кризи. Світові держави зобов’язуються «утримуватися від втручання» в війну в Лівії. Всі учасники погодилися ввести ембарго ООН на постачання зброї до Лівії. Він також заявив, що військовий комітет по врегулюванню в Лівії збереться в Женеві протягом декількох днів.

В ході прес-конференції за підсумками Берлінської конференції Ангела Меркель заявила, що сторони досягли угоди по врегулюванню ситуації в Лівії. Вона також заявила, що військове вирішення конфлікту тільки погіршить становище в країні. Вона зазначила, що сторони прийняли план по врегулюванню лівійської кризи, який повинен бути схвалений Радою безпеки ООН.

Італія оголосила про свою готовність здійснювати моніторинг дотримання сторонами режиму перемир’я та направити миротворчі сили до Лівії.

Німеччина в особі міністра закордонних Німеччини Хайко Маас натиснула на Хафтара, щодо блокування нафтової галузі Лівії.

Не зважаючи на те, що жодна зі сторін конфлікту за результатами саміту не отримала суттєвої переваги, я схиляюсь до того, що міжнародно визнаний Уряд Національної Єдності разом з Туреччиною перемогли.

Хоча сам президент Туреччини зробив все, щоб його вважали саме стороною яка програла. Ердоган раніше виїхав після офіційної частини саміту і не залишився на святкову вечерю.

Основні тези від нього всі дізналися від журналістів які були з ним разом в літаку. По перше Ердоган зазначив, що міжнародна спільнота не проявила необхідної реакції на напади Хафтара, додавши, що дії Хафтара та його прихильників – публічно порушують вже прийняті резолюції Ради Безпеки ООН, що довго ігнорувалося. «Прихильники Хафтара, порушували всі угоди з квітня минулого року і влаштовували напади на законний уряд Лівії. Я чітко висловився з цього приводу на зустрічі».

Ердоган під час конференції заявив, що Туреччина ще не відправляла солдат в Лівію, обмежившись військовими спеціалістами та інструкторами. Тобто, цей козир, турецький президент не вскрив. Ердоган: «Нас запитують в Берліні чи будемо ми продовжувати відправляти війська до Лівії?» «А ми їм відповідаємо: Ми не відправляли війська, ми відправляли лише військових радників. Вони займаються навчанням. І всього лише. Ми ставимо запитання: на іншій стороні знаходяться близько 2,5 тис. чоловік з ПВК Вагнер. Чому ви це не обговорюєте? У відповідь вони мовчать. І не можуть нічого сказати».

І лише Греція офіційно відреагувала на меморандум про взаєморозуміння між Туреччиною і ПНС Лівії. В якому до речі, йдеться мова не лише про військову співпрацю, а й про морські кодони та Північний Кіпр, що напряму її інтереси. Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас на раді у закордонних справах Євросоюзу висловила занепокоєння тим, що в підсумковому документі берлінської конференції по Лівії відсутня позиція ЄС щодо цього. Отже Ердогану ще один плюс.

Для Туреччини питання Лівії, не просто збільшення регіонального впливу, а й питання економічне. І намір Туреччини приступити до проведення розвідувальних і бурових робіт у винятковій економічній зоні Кіпру, розкритикував лише офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби. Не високий рівень

З тим, російський вплив в Європі, Туреччина відчула на собі по повній. Лілейна посмішка ху@ла, яка не зходила з його пики, стала самим великим досягненням кремля в Берліні. Звісно ж коли не має чим вихвалятися, хизуються тим що ху@ла знов всі чекали для спільного фото.

При всьому невдоволенні Ердогана, від результатів, можна стверджувати, що подальша вистава піде не за московським сценарієм. (Нагадаю, що в москві ніяких домовленостей досягнуто не було). На стороні Хафтара виступили ОАЕ, з тезою, що більше не можна втрачати вплив на проблеми арабів, як це сталося в Сирії. І це виводить питання Лівії з відносин суто рашки-Туреччини. Кремлівський фюрер в Лівійській кризі став лише одним з багатьох лідерів країн, які так чи так зав’язані в Лівії.

Туреччина ж ставила мету зупинення військового наступу Хафтара на Тріполі, для чого було прийняте рішення про введення військ, і отримала це малою кров`ю. Сама погроза або незначні зусилля дали бажане.

Що буде далі? Ніхто на рівні експертів не настроєний занадто оптимістично. Мало хто сподівається, що Хафтар дотримується перемир`я. По великому рахунку, він взагалі нічого не отримав, крім кредитів які виросли і кредитори вимагають повернення грошей. З Хафтаром чи без, Лівія вийде з глухого кута громадянської війни.

Я на 100% впевнений, що припинення вогню в Лівії закінчиться, як припинення вогню в Сирії (Алеппо, Східна Гута, Дараа, Ідліб). Де б не брав участь путін, миру не буде.

Хафтар і Саррадж на конференції безпосередньо не спілкувалися, бо розбіжності між двома сторонами такі, що не дозволяють їм говорити один з одним. Отже чекаємо на нові звинувачення в порушенні режиму припинення вогню, полювання за найманцями з обох сторін та публічними висвітленням цього процесу. Я гадаю, що Ердоган вже віддав наказ відловити пару-другу вагнерівців і бажано ще теплими.

Легітимність самого ж Хафтара, як представника якоїсь кількості лівійського народу теж поставлена під сумнів. Ну по перше, Німеччина прийняла вірчі грамоти нового посла від УНЄ. По друге, Хафтар продовжує стріляти собі в ногу, блокуючи роботу нафтової промисловості Лівії. А це «європейським партнерам» не до смаку.

Лівійська національна нафтова корпорація NOC оголосила надзвичайний стан після закриття нафтових терміналів в Бреге, Рас Лануфе, Харіга, Зувейтіне і Сідре. За словами представників корпорації, сумарні збитки складуть 800 тисяч барелів сирої нафти та 55 млн доларів щодня.

За нею, дочірня компанія лівійської NOC – Arabian Gulf Oil Company – оголосила про повне припинення експорту нафти в зв’язку з блокуванням нафтових терміналів. Такий форс-мажорні обставини можуть привести до зниження видобутку нафти з 1.2 млн барелів сирої нафти до 72 тисяч барелів на день. Погані справи.

Саме ж блокування ведуть місцеві племена, за рішенням своїх шейхів, які таким чином висловлюють протест проти іноземної [турецької] інтервенції в Лівії. А в Хафтара заявляють, що рішення про блокування експорту нафти – це рішення народу Лівії, а не армії: “Народ проти вас (турків) і прикрив нафту, щоб не фінансувати бандитів та терористів. Наша позиція ясна: захист громадян”. Та хто ж йому вірить.

Сирія: Перемир’я «по руські» триває. Ще 29 людей втратили життя внаслідок повітряних атак вкс свинопсів по містам Ідлібу та півночі Алеппо.

Лише в східний районах міста Алеппо, після російських ударів загинули 8 та поранені більше 30 людей.

За останні дні, повстанці відновили положення яке було до початку наступу сирійської армії декілька днів тому і змогли закріпитися на старих/нових позиціях.

Асадити знов вдалися до наступальних дій. Проте сили опозиції вдало нанесли вогневим ураження противнику, в т.ч. саморобними РСЗВ «Слон».

Противник зазнав втрат, до 15 вбитими та 29 пораненими і після 3 годин нічних боїв відступив. Повстанці продовжили переслідувати противника і на його плечах зайняли село Абу Дафна.

Як повідомив, речник Фронту національно-визвольних сил, капітан Наджі Мустафа, – «Атака відбулася після того, як повстанці спостерігали великі військові нарощування російських найманців осі Абу Дафна. Ймовірно, це буде підготовкою до початку нових військових дій. Опозиційні фракції розпочали атаку, спрямовану на розпорошення цих сил та нанесення ударів по їх органам управління. Після виконання поставленого завдання повстанці відійшли».

Наступною гарячою точкою Ідлібу все ж таки стане західне Алеппо. На карті позначені розташування іранських проксі, які наростили свої сили для наступу. Подейкують, що до нападу приєднаються курди з YPG, фінансованою руснею з карману Талль Ріфаат. Затримка діє до тих пір, поки не встановиться добра погода, для необмеженого застосування вкс свинособак.

А поки триває війна та руйнує країну, диктатор асад намагається врятувати національну валюту – сирійський фунт від знецінення. Новий указ асада карає 5 роками позбавлення волі тих, хто розповсюджує недобрі новини про сирійський фунт, і 7 років для тих, хто використовує іноземну валюту в операціях.

Звісно що такі «економічні» заходи, додадуть впевненості національні валюті) Тим часом, терпіння людей на тлі девальвації, збільшення інфляції, дефіцит палива та скорочення постачання електроенергії в сирійських регіонах, закінчується.

Пам`ятаємо, там де «руський мир» там розруха.

Близький Схід Ємен Ізраїль Ірак Ліван Лівія Саудівська Аравія Сирія

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані