fbpx
Дайджест подій на Близькому сході. 22 лютого 2021 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Дайджест подій на Близькому сході. 22 лютого 2021 року

Близький Схід Сирія

Операції проти ІДІЛ в Сирії та Іраку. Політичний процес в Сирії зайшов у глухий кут. Іран не бажає йти на поступки по ядерній угоді та шукає посередників. Єгипет стане арабським хабом з СПГ.

Сирія: Сили міжнародної коаліції здійснили авіаційну операцію в місті Аль-Шаддаді на південь від міста Хасака, націлившись на групу бойовиків “Ісламської держави”, які скоїли втечу з в’язниці. Під час зачистки місцевості двоє бійців курдської служби безпеки Асаїш отримали поранення.

В результаті пошукових дій були заарештовані 18 бойовиків ІДІЛ, скільки інших іділівців загинуло не відомо. Проте як повідомляють, втеча була вчинена на тлі підготовки другої партії заарештованих бойовиків до екстрадиції в Ірак. В першій партії до Іраку переправили 100 терористів.

Активізація турецької артилерії під Айн Іса проти асадитів триває. Як повідомляють, русня завчасно (щоб помилково не потрапити під роздачу) пішла з району міста Айн Іса ближче до міста Ракка у напрямку військового аеропорту Табка.

Відхід окупаційних російських військ відбувався під прикриттям двох гелікоптерів у складі колони з близько 20 військових машин та п’яти танків. Проте відійшли далеко не всі свнсбк. Як кажуть, місцеві невеличка їх кількість зберігає присутність. Причому місцеві підтвердили, що курди провокують турецькі обстріли саме по асадитам.

Анас аль-Абдах, президент сирійського комітету з переговорів, нещодавно оприлюднив деталі онлайн-зустрічі з новим спеціальним представником США з питань залучення Сирії Емі Кутроною.

На засіданні було зосереджено увагу на необхідності тиску на сирійського диктатора башара асада, посилення санкцій та прохання серйозно взяти участь у політичному процесі та майбутніх президентських виборах у Сирії.

З тим, за словами сирійського опозиціонера сирійська криза ще піддається “вивченню та переоцінці з боку американської адміністрації”. Таке вивчення відбувається в контексті зусиль Державного департаменту США, “щоб утримати сирійську кризу від впливу Пентагону та ЦРУ, чий підхід відрізняється”. Тому чекати прийняття швидких рішень по Сирії не слід.

Може саме цим пояснюється вчорашній коментар прес-секретаря Міжнародної коаліцій в Іраку Уейна Маротто, який у своєму Twitter заперечив очевидне збільшення американської військової присутності в Сирії та кількості їх баз. Він додав, що “коаліційна місія на північному сході Сирії не змінилася, оскільки коаліція співпрацює з Сирійськими демократичними силами (SDF) для досягнення поразки ІДІЛ”.

З іншого боку, сирійська опозиція свідчить про тупик політичного процесу в Сирії. Оцінюючи результати п’ятого туру Конституційного комітету як провал. Разом з тим, очевидним стають розбіжності між росією, Іраном та ООН, які займають протилежні позиції і мають різні погляди на майбутні сирійські вибори.

Основним протиріччям підходу до виборів є участь башара асада в них, на чому наполягають в москві та Тегерані. Такий розвиток подій повністю заперечує ООН, тому що це прямо суперечить Резолюції 2254 Ради Безпеки ООН. Представники сирійської опозиції також заперечують свою учать в таких виборах та будуть вважати їх, в разі проведення, не легітимними.

Туреччина: Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів телефонну розмову з іранським колегою Хасаном Рухані. Про це йдеться в повідомленні Управління по зв’язках з громадськістю АП Туреччини.

В ході бесіди президент Ердоган підтвердив прагнення Анкари до зміцнення турецько-іранських відносин і висловив сподівання, що нова адміністрація США усуне несправедливі перешкоди на шляху до благополуччя іранського народу, відмовившись від односторонніх санкцій проти Ісламської республіки. Турецький лідер зазначив, що заяви, зроблені з цього питання за останні кілька днів, відкрили «нове вікно можливостей».

Президент Ердоган підкреслив, що для всіх сторін було б найбільш розумним домогтися відновлення функціонування Спільного всеосяжного плану дії щодо іранської ядерної програми та «тримати двері діалогу відкритими, незважаючи на всі труднощі».

Ірак: Сили безпеки Іраку провели масштабну операцію проти осередка ІДІЛ в районі Ат-Тамрія на північ від Багдаду. В ході операції при підтримці ВПС, іракським силовикам вдалося ліквідувати п’ятьох терористів. Серед яких був ватажок цього осередку.

З тим операція, для іракських сил безпеки далася важко. Повідомляють про поранення щонайменше чотирьох силовиків. Один з них пілот гелікоптера, під час його поранення гвинтокрил також отримав пошкодження.

А ще іділівці опублікували фото спорядження одного з бійців антитерористичного підрозділу, доля якого не відома.

Іран: Директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив: «Ми домовились з Іраном, що відомство продовжить необхідні заходи з перевірки та інспекції протягом до трьох місяців». Але перевірки будуть відбуватися з меншим доступом та без оперативних інспекцій МАГАТЕ.

Гендиректор МАГАТЕ пояснив, що хоча число інспекторів агентства в Ірані не зміниться, організація не буде після 23 лютого мати доступ до відеокамер на ядерних об’єктах, але ці дані будуть зберігатися 3 місяці на випадок зняття санкцій з боку США.

Що цікаво, парламент Ірану розкритикував поступки президента Рухані на адресу Міжнародного агентства з атомної енергії і заявив про свою рішучість перешкодити інспекторам контролювати ядерні об’єкти.

Іран отримав від США послання з приводу засуджених в ІРІ американців. Послання передано владі Ісламської Республіки за допомогою швейцарської дипмісії в Тегерані. Прямих переговорів з питання звільнення ув’язнених в Ірані громадян США не велося, всі послання Сполучених Штатів надходять або через глав зовнішньополітичних відомств низки країн або по каналу Швейцарії. Тегеран і Вашингтон не мають прямих дипломатичних відносин.

Щодо, неприпустимості ув’язнення Іраном американців висловився і радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. За останні роки Іран заарештувала десятки подвійних громадян, включаючи кількох американців, в основному за звинуваченням у шпигунстві.

Президент США Джо Байден повинен визначитися щодо Ірану. Про це заявив прес-секретар МЗС Ісламської Республіки Саїд Хатібзаде на брифінгу в понеділок у Тегерані. За його словами, Іран вітає зусилля глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля з ядерної угоди з Іраном. При цьому в Тегерані обговорюють питання участі представників США в перемовинах з ядерної угоді в якості держави-гостя.

Хатібзаде підкреслив, що Іран не має наміру обговорювати з ким-небудь питання ядерної програми і безпеки країни. «Байден повинен нарешті прийняти рішення. Якщо його адміністрація продовжить слідувати шляхом Дональда Трампа і продовжувати максимальний тиск на Іран, то реакція буде відповідною. Байден може переглянути курс Трампа і слідувати своїм шляхом», – вважає Хатібзаде.

Єгипет: Єгипет та Ізраїль домовилися про будівництво трубопроводу для з’єднання ізраїльського морського родовища природного газу Левіафан з терміналами зрідженого природного газу (СПГ) у Північному Єгипті.

Угода була підготовлена на підставі відновлення роботи заводу зрідження в Даміатта та початку експорту СПГ до Європи після 8 років перерви. Єгипет планує використовувати свою інфраструктуру зрідження природного газу, щоб стати енергетичним центром у Східному Середземномор’ї.

На зараз Єгипет має дві установки зрідження природного газу в містах Даміатта та Едку, потужністю у понад 9 мільйонів тон СПГ щороку, що робить його єдиною країною у Східному Середземномор’ї, яка володіє таким експортним потенціалом СПГ.

Ізраїль: У понеділок прем’єр-міністр Ізраїлю Бенджамін Нетаньяху проводить першу стратегічну дискусію з керівництвом безпеки, щоб обговорити позицію Ізраїлю щодо ядерної угоди, підписаної з Іраном, особливо після готовності США повернутися до неї.

У цих обговореннях візьмуть участь керівники департаментів безпеки Ізраїлю, зокрема голова Моссада Йоссі Коен, радник з питань національної безпеки Меїр Бен Шабат, міністр оборони Бенні Ганц та міністр закордонних справ Габі Ашкеназі.

Питаннями, які вони обговорюватимуть, є недопущення позиціонування Ірану в Іраку, Ємені та Сирії, а також пильний і прозорий моніторинг усіх ядерних установок, заявили ізраїльські політики.

Ця сесія мала відбутися 18 лютого, але була відкладена після телефонної розмови Нетаньяху з президентом США Джо Байденом. Політичні джерела в Тель-Авіві заявляють, що США поспішають на переговори з Іраном, але Ізраїль ще не розробив офіційної політики щодо цього. Одночасно ізраїльські служби безпеки підготували документ із дванадцяти пунктів, які вони хотіли б представити на нових переговорах з Іраном.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині