fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 5 жовтня 2022 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Росія посилює тиск на Ізраїль

Росія посилює тиск на Ізраїль

США збільшать закупівлю турецької вибухівки та боєприпасів для України

США збільшать закупівлю турецької вибухівки та боєприпасів для України

Ізраїль створив новий стандарт для міської війни.

Ізраїль створив новий стандарт для міської війни.

Дайджест подій на Близькому Сході. 5 жовтня 2022 року

Близький Схід Сирія

США ведуть нові санкції проти іранських силовиків. Туреччина прагне власні проксі в Іраку. ОПЕК+ прийняв рішення на користь росії. Алжир намагається помирити радикальні палестинські рухи. Колишній грецькій НГШ попередив про недопустимість ескалації з Туреччиною.

Туреччина: Вже ніхто навіть не сумнівається в тому, що візит міністра оборони Ізраїлю у Баку 3 жовтня і наступний за ним візит міністра оборони Туреччини 4 жовтня не є співпадінням. Тісну співпрацю двох країн, в тому числі у військовій сфері, все важче приховувати. Це той приклад коли прагматизм бере гору над упередженням.

Командувач Повітряних сил Пакистану генерал Захір Ахмед Бабер Сідху разом зі своєю делегацією відвідав Національний технологічний центр Оздеміра Байрактара. Це той центр де був Андрій Єрмак пару днів тому.

Пакистан зараз активно долучається до інтеграцію безпілотних літальних систем в оперативну структуру своїх повітряних сил, для чого вже закупив деяку кількість комплексів Bayraktar TB2 SİHA та AKINCI TİHA. 28 вересня 2022 року ПС Пакистану провели оперативні навчання протиповітряної оборони з урахуванням майбутніх військових викликів та залучанням турецьких безпілотних літальних апаратів.

Іран: Очікується, що цього тижня США введуть нові санкції проти співробітників правоохоронних органів і тих, хто безпосередньо причетний до придушення протестів в Ірані, повідомило CNN джерело. Президент Джо Байден, який підтримав демонстрантів, у понеділок опублікував навмисно розпливчасту заяву, пообіцявши подальші витрати «винних у насильстві проти мирних протестувальників».

Джерело розповіло CNN, що очікується, що ці витрати будуть у формі додаткових санкцій цього тижня, з подальшими наслідками. У своїй промові на Генеральній Асамблеї ООН минулого місяця Байден натякнув на протести через смерть Магси Аміні і сказав, що США підтримують «хоробрих жінок Ірану, які зараз демонструють, як захистити свої основні права». Кілька днів потому США оголосили про санкції проти іранської поліції моралі «за жорстоке поводження та насильство щодо іранських жінок і порушення прав мирних іранських протестувальників».

Швидке реагування на протести, які охопили Іран, з’явилося після того, як деякі високопосадовці в адміністрації Байдена визнали, що США надто повільно реагували на спалах протестів в Ірані в 2009 році. «Після цього ми зрозуміли, що ви можете переосмислити ці речі, що найважливіше для Сполучених Штатів — це бути твердими, чіткими та принциповими у відповідь громадянам будь-якої країни, які вимагають своїх прав і гідності», сказав речник Білого Дому Салліван.

Ірак: Голова Національної розвідувальної (МІТ) організації Хакан Фідан провів зустріч з керівництвом Іракського туркменського фронту (ITC) в Ербілі. Президент ITС Хасан Туран поділився фотографіями цієї зустрічі у своєму офіційному Facebook-аккаунті.

Туран заявив після зустрічі: «…Немає необхідності робити публічні заяви про те, що обговорювалося та що було предметом переговорів під час зустрічей». Раніше, 11 вересня голова МІТ Фідан відвідав Багдад де провів багато таємних і відкритих зустрічей з владою, особливо з президентом Іраку Бархемом Саліхом, прем’єр-міністром Мустафою Аль-Казімі та лідером сунітів Хамісом Хансером. Можливо, що Туреччина розглядає можливість створення власних проксі та їх озброєння з числа етнічних туркоманів, які проживають в Іраку.

Саудівська Аравія: Організація країн-експортерів нафти ОПЕК+ разом з росією сьогодні погодилися скоротити видобуток на два мільйони барелів на день, заявили делегати, що, ймовірно, призведе до зростання і без того високих світових цін на енергоносії та допоможе московії-експортеру нафти розплатитися за війну в Україні.

Рішення може підірвати план Великої Сімки (G-7) обмежити ціни на російську нафту на світовому ринку, що є ключовою частиною економічної битви Заходу з москвою. Це відбулося менш ніж через три місяці після того, як президент Байден відвідав Саудівську Аравію, де-факто лідера ОПЕК, щоб налагодити відносини між найбільшим у світі споживачем нафти та її найбільшим експортером сирої нафти. Однією з цілей візиту Байдена – було збільшення видобутку нафти.

Перед зустріччю члени ОПЕК+ розглядали будь-яке рішення, прийняте на зустрічі, як технічну відповідь на занепад світової економіки, особливо в Китаї, де обмеження через Covid-19 негативно вплинули на попит на нафту. Але аналітики сказали, і делегати ОПЕК+ погодилися в приватних зустрічах, що цей крок стане великою перемогою для росії, яка втрачає близько мільйона барелів на день видобутку нафти з початку війни в лютому.

5 грудня московія стикається з перспективою нафтового ембарго Європейського Союзу та обмеження цін G-7, що загрожує подальшим скороченням продажів. Скорочення видобутку в ОПЕК+ обмежить втрату росією частки ринку, заявили делегати, які визнали, що це є безпрецедентним зусиллям найбільших світових виробників нафти спільно допомогти росії з політичними та економічними проблемами, спричиненими війною в Україні. Тим не менш, учасники сказали, що це рішення добре задовольнить їхні інтереси, збільшивши їх власний прибуток.

Ізраїль: Прем’єр-міністр Великобританії Ліз Трасс заявила, що вона «затятий сіоніст», і всебічно підтримує Ізраїль. Про це Трасс заявила на заході, організованому парламентською групою «Консервативні друзі Ізраїлю» у Бірмінгемі. Кадри її виступу опубліковані у соціальних мережах. Трасс висловила задоволення тим, що вперше бере участь у заході «Консервативних друзів Ізраїлю» як британський прем’єр.

Лівія: Спікер Палати представників Агіла Салех написав листа на ім’я Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша з вимогою визнати незаконними будь-які меморандуми, підписані Урядом національної єдності, оскільки, на його думку, термін повноважень цього уряду давно минув.

На щастя цієї думки не дотримуються інші учасники політичного процесу в Лівії, які на відміну від прохафтарівських сил, визнають легітимність діючого уряду до моменту проведення виборів. А для, сил які підтримує Хафтар, така спроба усунути діючу владу від повноважень, є лише бажанням знов розкласти новий пасьянс з надією, що цього разу карти ляжуть на їх користь.

Ну а поки «бита карта» з попереднього розкладу – самопроголошений прем’єр-міністр Фатхі Башага тимчасово склав свої «повноваження» на період своєї відсутності. Як довго буде відсутній Башага і де – не повідомлялося.

Палестинська автономія: Чотирнадцять палестинських угруповань на чолі з ФАТХ і ХАМАС отримали запрошення від Алжиру розпочати наступного тижня – 11-12 жовтня, діалог для між палестинського примирення. Але в багатьох є сумніви, що з цього щось вийде путнє .

Протягом останніх кількох днів Алжир провів окремі діалоги з офіційними особами ФАТХ і ХАМАС, щоб обговорити плани документа, підготовленого алжирською командою для палестинського примирення. У січні минулого року президент Алжиру Абдельмаджид Теббун виступив з ініціативою щодо об’єднання палестинців і припинення розколу між ФАТХ і ХАМАС на замовлення Ліги арабських держав за умови, що остаточне рішення буде досягнуто до арабського саміту в листопаді.

Алжирська команда, яка поінформувала лідерів двох рухів про документ про примирення, який буде представлено під час наступної розширеної зустрічі, попросила їх уникати ескалації протягом поточного періоду та триматися подалі від суперечок, особливо в ЗМІ, оскільки це може перешкодити спробам залікувати розрив. Палестинські угруповання вели різноманітні безрезультатні діалоги для досягнення примирення протягом багатьох років після того, як ХАМАС захопив контроль над сектором Газа в середині 2007 року.

Греція: Екс-глава оборонного відомства та колишній начальник Генштабу Греції Євангелос Апостолакіс висловив сумнів щодо успіху Афін у разі конфронтації з Туреччиною. В інтерв’ю радіостанції Parapolitika, Апостолакіс зазначив, що у разі війни з Туреччиною Греція «залишиться на самоті, всупереч укладеним союзам».

«Всі підтримують її (Україну). А хто зрештою воює і терпить негаразди війни (українці)? Нам не слід дотримуватися цієї логіки. Нам ніхто не поможе. Припустимо, нас підтримають, поплескають по плечу, заявлять про нашу правоту, надішлють якісь системи озброєння. А Грецію зрештою це відкине на 100 років назад. Наша країна розориться, втратить громадяни. Головне зараз – не йти цим шляхом. Для того, щоб запобігти такому результату, необхідно, щоб усі сили, які підтримують Грецію, реагували більш ефективно», – сказав Апостолакіс. Екс-міністр попередив, що можлива військова конфронтація з Туреччиною може спричинити великі руйнування. «У війнах немає переможців і тих, хто програв. Страждають обидві сторони». – наголосив Апостолакіс.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Росія посилює тиск на Ізраїль

Росія посилює тиск на Ізраїль

США збільшать закупівлю турецької вибухівки та боєприпасів для України

США збільшать закупівлю турецької вибухівки та боєприпасів для України

Ізраїль створив новий стандарт для міської війни.

Ізраїль створив новий стандарт для міської війни.