fbpx
“Ізраїль має можливість повністю знищити ядерну програму Ірану”.
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Росія посилює тиск на Ізраїль

Росія посилює тиск на Ізраїль

“Ізраїль має можливість повністю знищити ядерну програму Ірану”.

Близький Схід Ізраїль Іран Світ Сирія

На шпальтах Israel Hayom вийшло ексклюзивне інтерв’ю з генерал-майором Талом Калманом, який очолює новостворене Іранське управління Армії оборони Ізраїлю (IDF). Він розповів про вирішення проблем, які Ісламська республіка Іран ставить перед Ізраїлем. «Це є делікатною і складною місією, проте ЦАХАЛ більш ніж здатний з нею впоратися».

На думку Калмана, минулий рік був дуже хорошим для Ізраїлю з точки зору безпеки. Низька кількість нападів та жертв давала ізраїльтянам відносно високе почуття безпеки, а інтенсивна увага до коронавірусу (та виборів) відсувала інші проблеми, які у звичайні часи вийшли б на передній план.

Але виклики безпеці нікуди не поділися. Новий уряд, коли він буде сформований, не зможе їх уникнути, і головним у списку залишається Іран. За лаштунками вже ведеться підготовка до цих тривалих дискусій, які проходять переважно в рамках IDF, а саме в новому підрозділі, сформованому минулого року для вирішення проблем з Іраном та інших стратегічних питань.

Тал Калман, який очолює цей підрозділ, є одним із найобережніших генералів Генерального штабу, і його висловлювання точно відображають загрози для Ізраїлю та можливі відповіді, включаючи військові. Вони також включають попередження, для завчасного вирішення проблем стратегічної загрози для Ізраїлю.

Оцінка загроз та підходи до їх вирішення, як на мене, в чомусь подібні до українських реалій, тому це інтерв’ю може бути корисним для розуміння схожих проблем в Україні та їх локалізації.

Калман оцінює 2020 рік як вдалий у протидії Ірану: “Я не хочу називати це переломним роком, але це був рік серйозних змін”. Почався він зі вбивства Касема Сулеймані, а продовжився “послідовністю подій, про які я не можу детально розповісти, але це зробило баланс сил позитивним, навіть дуже позитивним”, зазначив Тал Калман.

Нагадаю, що IDF за минулий рік здійснив найбільшу кількість військових акцій в Сирії за весь останній період. Частина цих ударів була визнана ЦАХАЛом, частина була списана на невстановлені літаки, проте жодна з них не виявилася невдалою внаслідок протидії сирійських ППО, або неточних розвідувальних даних.

Проте цих заходів поки виявилося замало. “Іран – це не конкретний оперативний виклик, це виклик на рівень вище від військового. Це виклик нашій доктрині національної безпеки», зауважив Калман. Іран – країна, яка має потенціал стати регіональною державою, очолюваною екстремістським режимом з реальною метою знищення Ізраїлю.

Робота з Іраном, за його словами, базується на чотирьох компонентах. Перший – це іранський режим, “що поки він керуватиме Іраном, Ізраїль матиме серйозну проблему”. Другий – ядерне питання. Третій – це військове підсилення, “яке близьке до рівня регіональної сили”. І четверте – спроба Ірану посилити свій регіональний вплив, “який у довгостроковій перспективі використовує райони з відсутністю управління та створює там свої можливості”.

Проблема, яку все це становить перед Ізраїлем, є безпрецедентною. Однак Ізраїль не розглядає варіант військової поразки Ірану, «країни з 80 мільйонами людей, яка знаходиться на відстані сотень миль» – це довготривала стратегічна конкуренція, яка закликає застосовувати інший тип мислення.

Як пояснив свою думку генерал-майором Талом Калманом: “Для країни на нашому кордоні я нарощую сили, готуюсь до війни, іноді дію, щоб зірвати загрози, і тримаю дуже велику розвідку з метою нанесення поразки у війні. З Іраном справа не в поразці . Це конкуренція. І тому компоненти, з якими потрібно мати справу, – це не лише військові. Вони одночасно і дипломатичні, і економічні, сумлінні тощо”.

“У стратегічній конкуренції з державою, яка є вашим ворогом, вас не турбує її поразка. Ви намагаєтесь досягти переваги в будь-який момент часу, переваги, яке забезпечить достатнє стримування іншої сторони від дій проти вас”.

Як зазначив Калман, Ізраїль не очікує того, що іранський режим впаде в найближчий час під санкціями, тому що стратегічна конкуренція полягає в довгостроковій перспективі. Вона вимагає синхронізації всіх національних зусиль, деякими з яких керує не лише IDF, а й інші органи. І Ізраїль має можливості для вдосконалення в цих галузях.

“Ми зрозуміли, що нам потрібно розібратися з усіма складовими проблеми. Ви не можете дивитись просто на ядерну, або просто на військову, або просто на регіональну проблему. Вам потрібно мати справу з усім. Ці останні роки ми дуже орієнтовані на ядерну загрозу, оскільки вона є найвищим пріоритетом, тому що існує різниця у відносинах з «ядерним» і «не ядерним» Іраном”.

 

На думку Калмана, іранський режим зацікавлений в ядерному потенціалі, перш за все для забезпечення своєї стабільності. “Але для Ізраїлю це питання існування, і це буде інший Близький Схід, який вступить у гонку ядерних озброєнь, де інші країни можуть приєднатися до Ірану та спробувати теж отримати ядерну зброю”.

Калман також дуже стурбований традиційним військовим зміцненням Ірану, що є “дискусією, яку ми пропускаємо”. Йдеться не про танки та артилерію, а в основному про високоточні ракети та крилаті ракети великої дальності, безпілотники, вдосконалені системи протиповітряної оборони, які можуть кинути виклик ізраїльським ВПС тощо.

“Іран не тільки виробляє для себе. Він забезпечує своїх підлеглих точними можливостями, крилатими ракетами, системами повітряної оборони, щоб мати справу з можливостями військово-повітряних сил Ізраїлю. Те, що зроблено в Ірані, не залишається в Ірані. Це відразу знаходять у Сирії , Лівані, а можливо і пізніше у секторі Газа”.

Калман вважає, що Ізраїль може вплинути на те, як буде виглядати угода з Іраном. Це можна зробити через діалог з новою адміністрацією США, який вже триває. На початку цього місяця між сторонами відбулася всебічна дискусія під керівництвом Ради національної безпеки, в якій Калман та його люди взяли участь. “Перший етап повинен бути узгоджений з ними щодо розвідувальної картини. Іранська ядерна програма в 2021 році – це не та сама програма, яка існувала на момент підписання угоди у 2015 році”.

Проблемою в цьому, як виявилося стала переоцінка США існуючих загроз, після якої згідно з доктринами національної безпеки Байдена, Близький Схід займає четверте або п’яте місце. «США дивиться на інші регіони і не хоче вкладати стільки коштів у наш». Проте, “навіть американці чітко заявляють, що не дозволять Ірану досягти ядерного потенціалу. Зараз питання в тому, як діяти в цій ситуації”.

Але “військовий варіант завжди є”, каже Калман. І якщо протягом перших років угоди рівень уваги до цього дещо впав, то за минулий рік «ми повернулися на четверту-п’яту передачу».

На питання, чи має Ізраїль можливість у військовий спосіб зірвати ядерний план Ірану. Атакувати і повністю знищити його, як це було в Іраку у 1981 році та Сирії у 2007 році. “Відповідь так. Коли ми будуємо ці можливості, ми будуємо їх для застосування і здатність існує. Безумовно”, відповів Калман.

Він вважає, що військова загроза повинна бути частиною стратегічних складових. Це повідомлення, яке Ізраїль надсилає у своєму діалозі із США та Європою. “Ми не хочемо цим користуватися. Нам потрібно дійти до рішення іншими способами, дипломатично, і я думаю, що для цього є шанс, але цей інструмент також важливий. Іранський режим дивиться на це довгостроково, стратегічно, обережно і розраховано. Ми вже говорили, що для них ядерна бомба – це страховий поліс, тому якщо вони зрозуміють, що це може загрожувати їм – вони подумають ще раз “.

У перспективі Калман, сподівається, що все ж таки вдасться підписати ще кілька угод про нормалізацію відносин з Іраном, і «ми матимемо потенціал для іншого Близького Сходу і, як завжди, будемо дуже залежати від динаміки порівняно з Іраном». І якщо вдасться залучити міжнародне співтовариство на довшу і посилену ядерну угоду, Ізраїль отримає великий позитив.

Підсумовуючи, це велике інтерв’ю хотілося б підкреслити слова Кана Калмана щодо планування стратегічної конкуренції важливі для сучасної української політичної ситуації. Наведу його слова без виключень: “Я (Калман) розтлумачу всю картину і скажу, що для того, щоб інвестувати в інші важливі сфери, такі як освіта, охорона здоров’я та соціальні послуги, вам потрібна стабільність безпеки, а для того, щоб отримати це, вам потрібна бюджетна стабільність для оборонного закладу. Коли Ви працюєте в спринтах, все набагато дорожче. Коли ви плануєте довгостроково і розподіляєте це протягом багатьох років, ви можете робити все розумніше і з меншими витратами”.

Близький Схід Ізраїль Іран Світ Сирія

Останні публікації автора

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Росія посилює тиск на Ізраїль

Росія посилює тиск на Ізраїль