fbpx
“Койот” – мисливець за дронами
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

“Койот” – мисливець за дронами

БпА (Безпілотні апарати) ППО та ПРО США

Нинішня російсько-українська війна дає багату поживу для історичних аналогій з війнами минулого. Ну от дивіться: поява авіації революціонізувала ведення розвідки в Першій світовій війні – а в нашій війні таку революцію зумовив бурхливий прогрес безпілотників. Наступним кроком у розвитку авіації в Першій світовій стала поява бомбардувальників – а зараз уже дрони освоюють ударні функції. Логіку вловлюєте? Прааавильно – поява дронів-винищувачів стала лише питанням часу, так само, як і поява літаків-винищувачів у Першій світовій.

Сьогодні ми розглянемо один з перших у світі (якщо взагалі не перший) дронів-винищувачів промислового виготовлення – «Койот» американського концерну «Рейтеон» (проєктувався він фірмами «БАЕ Системз» та «Сенсінтел Інк.», але зараз випуском і дальшим розвитком займається саме «Рейтеон»).

Перша партія «Койотів» у варіанті block 1B була закуплена армією США ще в липні 2018 р. – в рамках термінової операційної потреби, зумовленої зростанням втрат від ворожих дронів-камікадзе (баражувальних боєприпасів) на Близькому Сході.

 Дрон "Койот" block 1

У базовому варіанті «Койот» block 1 – це шестикілограмовий дрон-камікадзе з електромотором і осколково-фугасною бойовою частиною з безконтактним підривником. Довжина його становить 0,9 м, а розмах крила – 1,5 м. Функціональне призначення визначено як «знищення ворожих дронів за межами ефективного радіусу дії засобів РЕБ та малокаліберної ствольної зброї». «Койот» оптимізований для знищення БпЛА (за американської класифікацією) 1-ї, 2-ї і 3-ї категорій – політною масою, відповідно, до 9 кг, від 9 до 25 кг і до 600 кг.

Система самонаведення «Койота» базується на скануванні радіочастот, а попереднє виявлення цілей забезпечує наземний радар KuMRFS (Ku-band Multi-mission RF System), який має чотири антени з електронним скануванням і ефективну дальність дії 7 км.

«Койот» швидко еволюціонував. В травні 2019 р. з’явився варіант block 2, який відрізняється хрестоподібним оперенням і радикально зміненою силовою установкою – замість електромотора зі штовхаючим гвинтом встановили реактивний двигун і чотири стартових прискорювачі. Завдяки цьому максимальна швидкість зросла майже втричі – зі 130 до 370 км/год. Дальність польоту сягає 10 км. У варіанті block 2+ швидкість збільшена до 555 км/год, а у склад бортового обладнання введений пристрій «свій-чужий», який запобігає випадковому ураженню власних дронів.

Варіант block 3, який розвивається з 2020 р., на відміну від перших двох, є багаторазовим і модульним. Альтернативою осколково-фугасній бойовій частині є бойова частина «некінетичного» типу. Подробиці щодо її принципу роботи поки не публікувались. Можна припустити, що така бойова частина – це мініатюрна станція РЕБ, яка здатна перервати лінію зв’язку між ворожим дроном (чи роєм дронів) і станцією управління.

Один з ранніх варіантів системи M-LIDS на шасі FMTV

«Койот» є одним з засобів ураження у протидронових системах M-LIDS (Mobile, Low, slow, unmanned aircraft Integrated Defeat System) i FS-LIDS (Fixed Site LIDS).

M-LIDS спочатку випробовувався на шасі вантажівки FMTV, на якій встановили радар KuMRFS і дві чотиризарядні пускові установки «Койотів». Однак зрештою вибір зробили на користь автомобілів M-ATV.

На машині встановлюється дистанційно керований модуль Moog RlwP з 30-мм автоматичною гарматою ХМ914Е1, 7,62-мм кулеметом М240 і двозарядною пускової установкою «Койотів». Машина обладнана радаром KuMRFS і електронно-оптичним сенсорним блоком S3 (італійської фірми «Леонардо). Доповнює її другий M-ATV з комплексом РЕБ і дистанційно керованим модулем з 12,7-мм кулеметом М2НВ.

Стаціонарний комплекс FS-LIDS складається з сенсорної платформи з радаром KuMRFS-Т (дальність дії збільшена до 15 км) і вогневої платформи (або кількох платформ).

Машини комплексу M-LIDS: вогнева (на першому плані) і РЕБ (на другому)

У жовтні 2022 р. фірма «Рейтеон» отримала контракт на оснащення перших двох дивізій армії США (1-ї кавалерійської і 82-ї повітряно-десантної) радарами KuMRFS і дронами «Койот». На початку 2023 р. замовили додаткову кількість цих засобів з цільовим призначенням для Центрального командування (використання на Близькому Сході). Ймовірно, системи M-LIDS і (або) FS-LIDS на той час вже використовувались в Сирії та Іраку, бо 20 січня 2023 р. Центральне командування повідомило про знищення «Койотами» двох дронів під час ворожої атаки на базу Аль-Танф (сирійська провінція Хомс). 18 грудня 2023 р.

Пентагон оголосив про намір замовити в «Рейтеона» 6000 дронів «Койот» block 2, 700 – block 3, 252 вогневих модулі FS-LIDS, 25 – М-LIDS, а також 151 радар KuMRFS (118 в стаціонарному виконанні і 33 – в мобільному). У разі укладення контракту постачання здійснюватиметься у 2025-2029 рр.

Інтерес до «Койота» проявляють і ВМС США. А в грудні 2022 р. FS-LIDS вийшов на міжнародний ринок озброєнь – ці системи замовив Катар (10 систем і 200 дронів “Койот”).

Вогнева машина комплексу M-LIDS і платформи комплексу FS-LIDS: вогнева (ліворуч) і сенсорна (праворуч)

Назагал «Койот», особливо в комплексі М-LIDS або FS-LIDS, є достатньо цікавим засобом боротьби зі зростаючою загрозою з боку БпЛА. Безперечно, Сили оборони України гостро потребують таких комплексних систем.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

БпА (Безпілотні апарати) ППО та ПРО США

Останні публікації автора