fbpx

Коли закінчиться війна?

Коли і хто переможе? Які будуть передумови для поразки однієї зі сторін? Питання які хвилюють багатьох. Чи є на ці питання точні відповіді? Так. Бо ми зараз знаходимося на тому проміжку війни, коли чітко видно маркери, які призведуть до поразки тієї чи іншої сторони, а також можемо розрахувати приблизний час їх настання. Але про все по порядку.

 

Україна не готувалася до війни і опинилася в дуже скрутному становищі. Ми повністю залежимо як у фінансовому так і військовому плані від допомоги Заходу.

Якщо ми не будемо отримувати постійну військову допомогу від союзників – ми будемо змушені капітулювати, бо власних військових запасів ми не накопичили. Снаряди потрібно постійно поповнювати, а техніку ремонтувати чи замінювати на нову в разі її знищення. Взагалі війна, це такий період в історії країн, коли вони міряються тим військовим потенціалом, що змогли накопичити до цього. Волонтерство, різного роду допомога і т.д. це прекрасно, але так не воюють. Хоча що вже про це писати. Маємо що маємо…

Також ми залежимо від фінансової підтримки Заходу. Без надання кредитів для фінансування щомісячних витрат державного бюджету та поповнення золотовалютних резервів ми вести війну не зможемо. На даний момент, фінансова підтримка недостатня. Тому НБУ змушений друкувати гривню. Якщо фінансової підтримки не буде взагалі – у нас буде колапс державних фінансів з усіма негативними наслідками такими як стрибок інфляції, знецінення національної валюти зупинка підприємств, масові звільнення і т.д.

Тому відмова Заходу у фінансовій чи військовій допомозі призведе до швидкої нашої поразки.

Також зараз незрозумілу позицію займає Китай. Це пов’язано з майбутніми виборами Генсека в КНР, які пройдуть у вересні і на яких, за прогнозами, залишиться в своєму кріслі теперішній лідер Сі Цзіньпін. Зараз він зберігає затишшя на зовнішньополітичному фронті, бо вистачає і внутрішніх проблем. Якою буде зовнішня політика КНР після виборів не знає ніхто. Але ми повинні розуміти, що якщо Китай почне активно військово та фінансово підтримувати РФ, то 24.02.2022 це була дата початку третьої світової. В якій ми, в незалежності від результатів, у виграші не будемо.

 

В РФ все набагато простіше, складніше та цікавіше водночас.

Почнемо з того, що наші вороги до війни готувалися. Як у військовому плані, так і у фінансовому. Вони накопичили достатню як військову так і фінансову потугу. І вони можуть вести війну до повного вичерпання своїх золотовалютних запасів. Коли цей день настане?

Свої фінансові запаси РФ змогла накопичити, в основному, шляхом продажу нафти та газу за кордон. Це основні продукти, які виробляє ця бензоколонка. Але це дуже важливі для світової економіки продукти і відразу відмовитися від них країни світу не можуть, потрібен час. Для заміни нафти – менше часу (бо доставляється, в основному, танкерами і поставки може замінити умовна Венесуела чи Нігерія) для заміни газу набагато більше – бо в ЄС газ йде в основному по трубам, більшість з яких, контролює РФ.

В ідеалі, було б добре, аби наклали повне ембарго на імпорт вуглеводнів з РФ. Таким би чином країна втратила величезне джерело доходів, що змусило б її фінансувати видатки бюджету з резервів, швидко їх вичерпуючи. Але з вищеописаних причин, санкції були накладені тільки на нафту з РФ, що змусило московитів продавати її значно дешевше в Азію та в менших об’ємах. Тобто лишився газ. А ось ту починається цікаве.

Здавалося б, РФ повинна триматися до останнього за це джерело доходів. Але декілька тижнів тому, почали з’являтися новини про те, що московити хочуть обмежити або зовсім припинити постачання газу до ЄС. Для чого їм стріляти собі в ногу і власноруч відрізати джерело доходів і валютної виручки?

Відповідь проста – сіяння паніки та хаосу. Загинайте пальці на руках. Повномасштабне вторгнення РФ спричинило міграцію близько 5 млн українських біженців до ЄС. Яким потрібно виділяти допомогу з місцевих бюджетів. Це перше. Блокада українських портів може спричинити голод та міграції мільйонів голодних африканців до країн Європи. Що значно посилить рівень злочинності та соціальної напруженості в ЄС. Це друге. Зупинка постачання газу з РФ це не тільки холодні будинки європейців. Це зупинка заводів, що працюють на цьому газі, це звільнення працівників цих заводів, масові страйки. Це третє. І до цього додайте мільйони московитських ботів в соц. мережах які розганяють наративи, що подорожчання продуктів, комуналки і взагалі всі негаразди в ЄС спричинені виключно Україною.

Так, РФ лишиться великої частини доходів від продажів вуглеводнів. Так, вони в найближчі пів року будуть спалювати астрономічні суми своїх резервів. Але вони свідомо це роблять, щоб намагатися спричинити масові соціальні заворушення населення європейських країн. Для того, щоб політичні еліти Заходу, під тиском своїх виборців, відмовилися надавати нам подальшу фінансову та військову допомогу та змусили нас сісти за стіл переговорів до кінця цього року.

Це дуже ризикова стратегія. Бо ЄС, вже активно шукає нових постачальників газу – Алжир, Лівія, Норвегія, збільшення власного видобутку в Північному морі, нарешті контрактують танкери з скрапленим газом з Північної Америки та Близького Сходу. І якщо європейцям вдасться перезимувати без потрясінь цю зиму – більше РФ їм продавати газ в значних кількостях не зможе. Бензоколонка весною стане банкрутом. І імперія, яка зараз посилає воювати проти нас підкорені народи – чеченців, осетинів, бурятів, більше не зможе утримувати ці землі. У них скінчаться фінансові ресурси.

Нас, українців, очікує найскладніша осінь та зима у нашому житті. Буде дуже багато негативу та розчарувань з боку Заходу. Деякі країни можуть стати відверто промосковськими. Буде важко як в моральному так і в фінансовому планах до яких додасться осіння депресія. Але ми повинні розуміти одне. До початку розпаду імперії лишилося сім місяців.