fbpx
Leopard 1 в ритмі сиртакі
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Leopard 1 в ритмі сиртакі

Бронетехніка Греція Модернізація Танк Leopard 1

Танки Leopard 1, ці релікти часів першої холодної війни, здавалось би, неухильно рухаються в історію. Однак російсько-українська війна показала, що і такі морально застарілі машини можуть знайти застосування в бою.

Серед країн, чиї фахівці пильно приглядаються до досвіду використання танків в нашій війні, безперечно, є і Греція. Інтерес тут суто прагматичний: армія цієї країни досі має десь півтисячі Leopard 1 (у варіантах А4 і А5), і хоч більшість з них знаходяться на базах зберігання, десь із півтори сотні досі служать у бойових частинах.

Заміни в найближкому майбутньому не передбачається, тож питання їхньої модернізації є достатньо актуальним. І цього року з’явився реальний результат – у травні грецька фірма EODH SA представила на виставці в Афінах проєкт модернізації танка Leopard 1HEL.

Яких же змін зазнав танк? Конструктори вирішили не возитись з адаптацією 120-мм гармати, лишивши стару добру L7A3 калібру 105 мм. Чому? Бо, з одного боку, Греція має солідні запаси снарядів цього калібру, з іншого – мовляв, «сучасні 105-мм снаряди забезпечують достатнью бронебійність».

А ось прилади спостереження і управління вогнем повністю оновлені. Командир отримав незалежний панорамний пошуково-прицільний прилад з можливістю цілевказання для навідника. Останній має комбінований денний/нічний приціл з тепловізором, лазерним віддалеміром і лазерним пристроєм підсвітки цілей.

Для чого потрібен останній пристрій? Бо EODH SA пропонує включити до складу боєкомплекту протитанкові керовані ракети. Враховуючи калібр гармати, вибір зводиться до одного з двох варіантів: ізраїльської ПТКР LAHAT або українсько-бельгійської Falarick 105.

Додаткове озброєння модернізованого «Леопарда» – встановлений в задній частині башти дистанційно керований модуль з 12,7-мм кулеметом і (данина урокам російсько-української війни) системою виявлення дронів. Щоправда, жодних подробиць про склад цієї системи наразі мені не зустрічалось.

Захишеність посилена за рахунок встановлення комплекту додаткового бронювання ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System). Це полегшений варіант комплекту, представленого рік тому для модернізованого танка Leopard 2А4.

Комплект ASPIS – комбінований, він включає навісні модулі з динамічним захистом, що закривають лобову і бічні проєкції башти, а також лобову проєкцію корпусу і його борти десь на половині довжини. Решта бортів, а також кормова проєкція башти і корпусу захищені протикумулятивними гратами.

За заявами розробників, ASPIS захищає і верхню проєкцію танка. У варіанті для Leopard 2А4 ASPIS включає і активну складову – п’ять радарних сенсорів (міліметрового діапазону), встановлених по периметру башти, а також пристрої відстрію боєприпасів, які уражають ПТКР (чи інший боєприпас) на відстані 50-100 м від танка. Чи передбачений цей компонент в програмі модернізації «Леопарда 1HEL» – наразі невідомо.

Маса модернізованого танка зросла з 42,2 до 46 т, однак питома потужність завдяки новому павер-паку з дизелем потужністю 746 кВт (1000 к.с.) зросла з 14,7 до 16,21 кВт.

Наразі Leopard 1HEL – це лише проєкт, в якому багато невідомого. Чи буде він реалізований і в якій конфігурації – побачимо. Однак проєкт справляє непогане враженння комплексністю підходу.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Бронетехніка Греція Модернізація Танк Leopard 1