fbpx

Москітний флот давньої Греції у персько-грецькій війні 480 року до н.е.

Греція Історія Флот

Історія москітного флоту відсилає нас до морської битви при острові Саламіс, що відбулася у вересні 480 року до н. е. між союзом грецьких міст-держав і Перською імперією.

Обидві сторони зробили ставку на цю битву, сподіваючись рішуче змінити хід персько-грецької війни.

Флот перського імператора Ксеркса мав трикратну чисельну перевагу над флотом греків і напередодні битви Ксеркс був переконаним у перемозі.

Трирема флоту древньої Греції

Грецький флот, складений з невеликих, але маневрених трирем – далеких пращурів сучасних військово-морських москітів, очолив афінський полководець Фемістокл.

Фемістокл вміло розташував свої сили, замкнувши громіздкі кораблі Ксеркса у вузькій протоці між материком і островом Саламіс, та розбив переважаючого противника.

Важливу роль у перемозі греків відіграло те, що екіпажі їхніх суден складали вільні громадяни, які воювали за свою незалежність. В той же час, перські судна в основному комплектувалися рабами, які вели загарбницьку війну.

Битва при острові Саламіс стала однією з найважливіших морських битв в історії людства. Ряд істориків стверджують, що якби греки програли при Саламіс, то це відкрило би персам шлях до завоювання Греції та придушення зростання західної цивілізації, адже значна частина цінностей сучасного західного суспільства, насамперед особиста свобода та демократія, кореняться у спадщині Стародавньої Греції. Тобто, перське панування в Греції могло змінити траєкторію історії людства…

Історія має значення і її уроки слід вчити.

Греція Історія Флот