fbpx

Невеликий огляд техніки параду. Частина 1 – бронетанкова техніка

Парад

Фоторепортаж не зовсім повно показує те, що там було. Парад продемонстрував посилення ЗСУ і можливості українського ОПК. Природно, це далеко не рівень передових країн, але ще 4 роки тому ситуація була зовсім іншою. Лояльні до Росії керівники планомірно знищували як ЗСУ, так і ОПК. Зараз ситуація в точності до навпаки: розвиток іде по всім напрямкам розробки на виробництва озброєнь та бойової техніки.

Бронетехніка

Вся бронетехніка, представлена на параді або вироблена в Україні, або пройшла модернізацію.

Наприклад, танки “Ятаган”, Т-84, Т-64. Цікавим є присутність на Параді танку «Ятаган» – версії Т-84 із 120 мм гарматою НАТОвського зразка із забаштовим автоматом зарядження. А також 6-и танків Т-84 – найсучасніших танків на озброєнні ЗСУ.

До речі, Т-64, які були на параді оснащені тепловізіонним прицілом. Це серійна модернізація, 17-я ОТБР повністю оснащена такими машинами. Йдуть поставки до інших частин. Т-64БМ (саме так він світився в назві на торішньому Strong Europe Tank Challenge) c ТПН-1ТПВ. Далеко не Т-72Б3, як у росіян, але суттєве просування для України і зростання бойових можливостей танкового парку ЗСУ.

З колісної бронетехніки були БТР-3, “Козаки”, “Варти”. Акцентувати увагу на них не буду. Варто відзначити, що пройшли також ремоторизовані двигунами західного виробництва БТР-70Ді, оснащені сучасними цифровими засобами зв’язку. Також на Параді було представлено КШМ “Світязь” на базі БТР-70Ді. До речі, подібний склад апаратури КШМ пропонується до розміщення на і на інших платформах: БТР-4 і БМП-1.

Варто зазначити, що Україна, яка в Радянські часи не випускала колісну бронетехніку, освоїла її випуск і продовжує її виробляти.  Так, цей процес був тривалий і складний: розпочиналось усе з модернізації, копіювання та вдосконалення радянського БТР-80. Перші зразки були не дуже надійними, слід згадати також тріснуті шви БТР-4Е іракського контракту. Але, хвороби росту вилікувано, виробництво налагоджене і ведеться.

Виникають багато питань: а чи не побачили ми на Параді одиничні зразки? І чи надходять нові зразки до війська? І чи достатньо у нас на озброєнні бронетехніки?

Спочатку, щодо насиченості військ танками. Ремонт танків здійснюється на декількох заводах. За 4 роки українські бронетанко-ремонтні заводи не тільки відновили втрати, забезпечують ремонт існуючої кількості бойових машин у частинах, але й дозволили нарости танковий парк до більше ніж 1000 одиниць (різних модифікацій Т-64 і Т-72, а ​​Т-80БВ). Більше того, наповнення бойовими машинами йде вже частин Корпусу Резерву.  А от виробництво нових танків для ВСУ не здійснюється – обмежуються модернізацією існуючого парку. Поки є більш нагальні потреби. Через це потужні танки «Оплот», точніше, їхня рання версія Т-84, є у військах тільки в кількості 6 одиниць.

Щодо колісних БТР, то тут ситуація дещо інша. З одного боку кількість БТР-60/70/80 у військах зросла майже вдвічі за чотири роки за рахунок зняття зі зберігання та ремонту. У військах понад 1000 цих машин. Але, активно йде виробництво нових колісних БТР вже української розробки: БТР-3 і БТР-4: за 4 роки поставлено понад 300 таких машин до ЗСУ та НГУ!  Близько сотні БТР-70 і БРДМ-2 пройшли ремоторизацію, на них було встановлено цифровий радіозв’язок, та зроблено бокові двері-люки для зручності десанту.

Гусеничні бойові машини піхоти були представлені ще радянськими БМП-2. Причому, всі машини, які були на зберігання, як надлишкові зараз відремонтовані й повернуті до війська. Повернуто до ЗСУ велику кількість дещо старших машин БМП-1. Загалом, їхня кількість майже сягає 1000 машин. Що цікаво, нещодавно було придбано за низькою ціною велика партія БМП-1 у Чехії і Словаччини за допомоги польських посередників.

В Україні вже розроблено кілька варіантів модернізації БМП-1. Найвідоміший БМП-1У. Всі модернізації включають установку 30 мм гармати спареною із 7,62 мм танковим кулеметом, 30 мм гранатометом та новим ПТРК. Заміні на імпортний підлягають також двигун, міняється на цифрову радіостанція, посилюється бронювання.

Резонне питання чому цієї модернізації досі немає у військах? Відповідь парадоксальна, але озброєння БМП-1 (73 мм гармата «Грім») виявилась напрочуд ефективною зброєю у війні на Сході – бойові підрозділи часто віддають перевагу саме старішій БМП перед більш сучасною БМП-2 саме через більшу могутність її основного озброєння. Але, модернізація з часом теж відбудеться: цифоровий зв’язок, надійніший двигун і КПП візьмуть своє.

Щодо легких броньованих машин, то на Параді були представлені «Козак», «Дозор-Б» і «Варта». А ще озброєнні є «Спартани», «Кугари», «Тритони». Вони відрізняються масою, місткістю, завданнями, які вони виконують, стоять на озброєнні різних силових структур: ЗСУ, НГУ, ДПС, СБУ. Всього за чотири роки вироблено та поставлена вже велика кількість цих машин: понад 100 одиниць. Але, потреба в них ще висока – не менше 1000 одиниць, з урахуванням потреби заміни БРДМ-2, які стоять на озброєнні ЗСУ.

Далі буде.

Парад