fbpx
Погляньте, Шура, що можна зробити зі звичайної швейної машинки Зінгера…
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

Погляньте, Шура, що можна зробити зі звичайної швейної машинки Зінгера…

Автотехніка Азія Артилерія Південна Корея (Республіка Корея) САУ Світ

Цікаво, що ви подумали, коли вперше поглянули на це фото? У мене перша думка була – ган-трак часів війни у В’єтнамі. Ага, якраз – це південнокорейська САУ К105А1, причому досить нова – навіть новіша за добре знану К9.

Проєктування САУ почалось в 2009 р., а перша демонстрація прототипа відбулась 22 вересня 2011 р. У 2013 р. міністерство оборони Республіки Корея оголосило про плани закупівлі 850(!) таких САУ, а в середині 2018 р. з’явилась інформація про виділення коштів на закупівлю першої партії. Однак з того часу жодних новин про К105А1 не було.

Колісна 105-мм САУ К105А1 з Південної Кореї

По суті, К105А1 – це комбінація кількох не нових елементів. Шасі – вантажівка “Кіа” КМ500 з шестициліндровим дизелем “Хюндай” потужністю 199 кВт і п’ятиступінчатою механічною коробкою передач. На неї встановили 105-мм гаубицю М101А1, причому власне в оригінальному американському варіанті зі стволом завдовжки 22 калібри, а не модернізовану корейську з 38-каліберним стволом.

До цього додали комбіновану супутниково-інерційну навігаційну систему і систему управління вогнем, похідну від тієї, що застосовується на САУ К9, Боєкомплект складається з 60 снарядів, а додатковим озброєнням є 12,7-мм кулемет К6 – корейська копія М2НВ. Важить САУ немало – 18 тонн. Розрахунок складається з п’яти осіб

Цікавим нововведенням є електродистанційна система наведення гармати в горизонтальній і вертикальній площині – за допомогою електромоторів. Управляє нею навідник – джойстиком.

Колісна 105-мм САУ К105А1 з Південної Кореї

К105А1 має непогану швидкострільність – до 10 пострілів на хвилину (максимальна тривала швидкострільність – 3 постріли на хвилину, причому без обмеження тривалості вогню). Час, потрібний на зайняття позиції і відкриття вогню, не перевищує однієї хвилини (для буксируваного варіанту – 4,5 хв), а “змотатись”з позиції САУ може за 30 секунд.

Ось така собі комбінація старого і нового – ще один представник у дуже різнобарвній родині TMG…

Автотехніка Азія Артилерія Південна Корея (Республіка Корея) САУ Світ

Останні публікації автора