fbpx
Про ветеранський бізнес. Потрібно готуватися вже.
Руслана Величко Руслана Величко GR-консультант, координатор Українського мілітарного порталу з суспільно-політичної діяльності. Волонтер-юрист, менеджер зовнішньоекономічної діяльності, робота з дозвільними документами у Міжнародному благодійному фонді Повернись живим. Перша заступниця Виконавчого директора "Українського ветеранського фонду"

Останні публікації автора

ПТРК TOW: історія, ТТХ та роль у сучасних конфліктах

ПТРК TOW: історія, ТТХ та роль у сучасних конфліктах

Службове розслідування щодо військового: як захиститися

Службове розслідування щодо військового: як захиститися

Освіта, робота, житло: три ключові елементи підтримки ветеранів США

Освіта, робота, житло: три ключові елементи підтримки ветеранів США

Реінтеграція в суспільство: як ветерани у США впорядковують життя після служби

Реінтеграція в суспільство: як ветерани у США впорядковують життя після служби

Методики розмінування: різноманітність підходів до мінної загрози

Методики розмінування: різноманітність підходів до мінної загрози

Малий бізнес на великому полі: переваги малих підрядників у обороно-промисловому комплексі США

Малий бізнес на великому полі: переваги малих підрядників у обороно-промисловому комплексі США

Ветерани. Хто вони і чого очікують від держави та суспільства?

Ветерани. Хто вони і чого очікують від держави та суспільства?

Які ваші потреби, ветерани?

Які ваші потреби, ветерани?

Хто реалізує ветеранську політику в Україні та про що вона?

Хто реалізує ветеранську політику в Україні та про що вона?

Про ветеранський бізнес. Потрібно готуватися вже.

Про ветеранський бізнес. Потрібно готуватися вже.

Хто такий ветеран? Який портрет ветерана?

Хто такий ветеран? Який портрет ветерана?

Захищаємо майбутнє, тих хто захищає наше майбутнє на фронті

Захищаємо майбутнє, тих хто захищає наше майбутнє на фронті

Не штурмуйте військкомати. Зрада відміняється

Не штурмуйте військкомати. Зрада відміняється

Яким буде ТрО?

Яким буде ТрО?

11,1 млрд на закупівлю, модернізацію озброєння заплановано у 2022 (документ)

11,1 млрд на закупівлю, модернізацію озброєння заплановано у 2022 (документ)

Про ветеранський бізнес. Потрібно готуватися вже.

#позивнийУкраїна Війна з Росією Війна на Донбасі Військова допомога гаряча лінія кризової допомоги Соціологічна група Рейтинг Україна Український ветеранський фонд Хвиля перемоги

Державна політика повинна будуватися від потреб стейкхолдера. Демократичні принципи та стандарти незалежного врядування передбачають залучення громадян до вироблення державної політики.

Як я вже писала Український ветеранський фонд — бюджетна установа. Ми прагнемо максимально якісно використовувати кошти платників податків у своїй діяльності, а не працювати задля «галочки».

Тому нам дуже важливо отримати фідбек від аудиторії. Зрозуміти, з якими питаннями, проблемами зіштовхуються ветерани та їхні родини, а також ті, хто ще не отримав статус УБД.

Ветерани визнаються суспільством носіями таких високих цінностей, як патріотизм, честь, відвага і любов до Батьківщини. Прийнято вважати, що ветерани оплатили право на державну підтримку участю у війні, іноді пораненням або смертю.

Перевагою розглянутих систем соціального захисту є зручна система звернення громадян: доступні опції подання заяв он-лайн. Система соціального захисту ветеранів бойових дій включає механізми соціального страхування та матеріальної підтримки, а також засоби нематеріальної підтримки. Механізми матеріальної підтримки охоплюють різного роду грошові виплати, пенсійне забезпечення, в тому числі по втраті годувальника або інвалідності.

Законодавче урегулювання. Що зараз маємо?

Перехід від військової кар’єри на цивільне життя

В Україні основним законодавчим актом, що регулює соціальний захист Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт закону №7412 про внесення змін до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя.

Метою даного Закону є забезпечення єдиного системного підходу до формування та реалізації державної політики у сфері зміни військової кар’єри на цивільне життя на основі принципів комплексності, наукової обґрунтованості та міжвідомчої взаємодії.

На сьогодні відсутня уніфікована система переходу ветеранів війни від військової служби до цивільного життя, а саме розпорошеність відповідальності та функцій щодо формування державної політики, спрямованої на реалізацію заходів із соціальної та професійної адаптації ветеранів війни.

Тому важливо, щоб держава визначила єдиний центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері реалізацію заходів із соціальної та професійної адаптації ветеранів війни.

Підприємницькі ініціативи. Що далі?

Законопроєкт щодо підприємницьких ініціатив

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни. Зокрема, ним пропонується внести зміни до статті 20 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо підприємницьких ініціатив серед ветеранів, а саме:

Де держава гарантуватиме підтримку і сприятиме розвитку підприємницьких ініціатив та господарської діяльності ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб, на яких поширюється чинність цього Закону.

Підприємницькі ініціативи серед ветеранів війни — це комплекс заходів, спрямований на їх здатність самостійно висувати, розпочинати та розвивати власні ідеї, бізнес-проекти та стартапи.

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів, заснована ветераном війни, особою, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалим учасником Революції Гідності та особами, на яких поширюється чинність цього Закону, а також громадськими об’єднаннями  ветеранів війни, — є ветеранським підприємництвом.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування у межах своєї компетенції створюють відповідні умови для розвитку підприємницьких ініціатив та господарської діяльності серед ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб, на яких поширюється чинність цього Закону, зокрема шляхом надання інформаційних, консультативних, освітніх послуг та можливих інструментів фінансової підтримки.

Що кажуть люди?

Соціологія

Український ветеранський фонд спільно з Соціологічною групою «Рейтинг» 6-7 серпня 2022 року  провів опитування серед українців, щодо розуміння суспільством образу ветеранів. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%.

Серед запитань було питання «Чи підтримуєте Ви ідею надання пільг бізнесу, заснованого ветеранами російсько-української війни?». 55% опитаних відповіли однозначно так, 36%скоріше так, 4% дали відповідь скоріше ні, а 2% серед опитаних проти надання пільг ветеранському підприємництву. Серед цих громадян, що не підтримують дану ідею найбільший відсоток тих, хто не мають близьких, які воювали.

Позитивною рисою ветеранів російсько-української війни найчастіше називають патріотизм – 75%. Також близько чверті зазначили, що ветеранам властива незалежність у прийнятті рішень, дисциплінованість, ще 13% – назвали працьовитість, 9% – законослухняність.

Половина опитаних вважають, що для ветеранів російсько-української війни ймовірною є проблема безробіття, трохи менше половини – вважають це малоймовірним.

(Дослідження за посиланням)

Чого ж хочуть самі ветерани-підприємці?

Публічні консультації

Щодо даного питання проводилися публічні консультації, що тривали від грудня 2021 року до лютого 2022 року, були організовані Міністерством у справах ветеранів України у співпраці з Рухом ЧЕСНО за сприяння Національного Демократичного Інституту (NDI).

Найбільше ветеранів-бізнесменів турбувало те, що поняття «підприємницькі ініціативи ветеранів війни» не закріплене на законодавчому рівні.

Внесення відповідних змін до чинного законодавства України, в тому числі до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», має стати базою та точкою відліку для унормування державної допомоги в цьому напрямі.

Серед стейкхолдерів даних публічних консультацій були самі ветерани та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади. У всіх груп стейкхолдерів є розуміння, що критерії такого підприємництва мають бути чітко визначені з усіма можливими вимогами та обмеженнями.

Також серед усіх груп учасників є великий запит щодо податкових канікул та податкових пільг для такого суб’єкта господарювання, як ветеран-підприємець.

Податкові канікули

Привертає увагу, що серед опитаних 36% органів місцевого самоврядування підтримали ідею податкових канікул на противагу 34% самих ветеранів.

 

В частині змін до законодавства учасники консультацій пропонували:

  • Визначення поняття «ветеранський бізнес».
  • Ухвалення закону про соціальне підприємництво.
  • Забезпечення більш детальної класифікації по групах. Введення додаткових груп між третьою групою ФОП та ТОВ (запровадження нанобізнесу, мікробізнесу тощо).
  • Прийняття закону про крафтове виробни цтво.
  • Запровадження квот на навчання у бізнес-школах для представників ветеранського бізнесу.
  • Стартовий пільговий період на оподатку вання як частина програми реінтеграції.
  • Ліцензування ветеранського підприємництва для державного (оборонного) замовлення.
  • Започаткування субвенцій університетам за навчання ветеранів.

Ветерани, які вже займаються підприємницькою діяльністю, вважають, що сприяння підтримці розвитку підприємницьких ініціатив серед ветеранів війни має бути комплексним та включати спеціалізовану бізнес-освіту, менторську підтримку, консультування щодо звітності. Адже недостатньо мати бізнес-ідею — необхідно мати знання для її реалізації.

Ветерани, що не займаються підприємницькою діяльністю, та представники органів місцевого самоврядування вважають удосконалення законодавства та визначення самого поняття «підприємницькі ініціативи ветеранів війни» базовою точкою відліку для унормування державної допомоги в цьому напрямі.

(повний текст дослідження)

Зауважу, що державними органами прогнозується, що по завершенню російсько-української війни кількість ветеранів і їхніх родин та членів родин загиблих сягатиме 5 мільйонів.

Проекти Українського ветеранського фонду

Нагадаю, що вже Український ветеранський фонд запустив програму мікрофінансування бізнесу ветеранів та членів їхніх родин.

Та незабаром Український ветеранський фонд надаватиме фінансування бізнесу ветеранів та членів їхніх родин на конкурсній основі.

Разом IREX і URRF 27 червня Фонд запустив гарячу лінію кризової допомоги.

За сприяння Українського ветеранського фонду щодня з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 10:00 на чотирьох радіостанціях BRG-холдингу виходить передача «Хвиля перемоги».

Телеграм-бот — https://t.me/ua_veteran_bot створений для того, щоб полегшити життя у пошуках амуніції, отримання інформації про — мобілізацію, евакуацію, гуманітарну допомогу, а родини загиблих зможуть отримати консультацію.

Український ветеранський фонд спільно з художником Нікітою Тітовим запустив медіапроєкт #позивнийУкраїна. У його рамках організатори планують показати і розказати суспільству історії тих, хто стоїть на захисті України.

Український ветеранський фонд запустив інформаційну кампанію «Я — ветеран». У всіх регіонах України можна побачити борди та сітілайти з фотографіями молодих чоловіків та жінок, які захищають країну, починаючи з 2014 року, а зараз знову повернулися на війну.

#позивнийУкраїна Війна з Росією Війна на Донбасі Військова допомога гаряча лінія кризової допомоги Соціологічна група Рейтинг Україна Український ветеранський фонд Хвиля перемоги

Останні публікації автора

ПТРК TOW: історія, ТТХ та роль у сучасних конфліктах

ПТРК TOW: історія, ТТХ та роль у сучасних конфліктах

Службове розслідування щодо військового: як захиститися

Службове розслідування щодо військового: як захиститися

Освіта, робота, житло: три ключові елементи підтримки ветеранів США

Освіта, робота, житло: три ключові елементи підтримки ветеранів США

Реінтеграція в суспільство: як ветерани у США впорядковують життя після служби

Реінтеграція в суспільство: як ветерани у США впорядковують життя після служби

Методики розмінування: різноманітність підходів до мінної загрози

Методики розмінування: різноманітність підходів до мінної загрози

Малий бізнес на великому полі: переваги малих підрядників у обороно-промисловому комплексі США

Малий бізнес на великому полі: переваги малих підрядників у обороно-промисловому комплексі США

Ветерани. Хто вони і чого очікують від держави та суспільства?

Ветерани. Хто вони і чого очікують від держави та суспільства?

Які ваші потреби, ветерани?

Які ваші потреби, ветерани?

Хто реалізує ветеранську політику в Україні та про що вона?

Хто реалізує ветеранську політику в Україні та про що вона?

Про ветеранський бізнес. Потрібно готуватися вже.

Про ветеранський бізнес. Потрібно готуватися вже.

Хто такий ветеран? Який портрет ветерана?

Хто такий ветеран? Який портрет ветерана?

Захищаємо майбутнє, тих хто захищає наше майбутнє на фронті

Захищаємо майбутнє, тих хто захищає наше майбутнє на фронті

Не штурмуйте військкомати. Зрада відміняється

Не штурмуйте військкомати. Зрада відміняється

Яким буде ТрО?

Яким буде ТрО?

11,1 млрд на закупівлю, модернізацію озброєння заплановано у 2022 (документ)

11,1 млрд на закупівлю, модернізацію озброєння заплановано у 2022 (документ)