fbpx

Продовжуємо вивчати стандарти НАТО: Чим зайнятий центр управління вогнем дивізіону?

Артилерія Світ США

У нас аналог є – пункт управління вогнем дивізіону (ПУВД). Керує його роботою НШ адн. Мій НШ мав звичку вистрибувати з 1в16 і топтати шлемофон, коли дивізіон не вкладався по часу або стріляв невлучно. Для запобігання псуванню майна зв’язку з обох боків НШ я посадив радіотелефоністок. НШ був блокований і міг зосередитись на управлінні вогнем замість шлемофону.

Тепер про те, як у людей.

ЦУВ керують дві потужні постаті – начальник (капітан) та головний сержант з управління вогнем (сержант 1-го класу). Крім цих двох на ЦУВ працюють також ще два сержанти з управління вогнем та 5 операторів АСУ AFATDS, три – спеціалісти рангу SP-4 та два рядові 1-го класу).

Звання кажуть за те, що справа серйозна, всіх треба наполегливо навчати і утримати на цих посадах якомога довше (тобто не виходячи з КП можна зробити кар’єру від рядового до спеціаліста). Всі мають ВОС 13D (“спеціаліст АСУ польової артилерії»). У них є вантажівка з причепом (на кшталт шишиги), КШМ М1098 та Хаммер у капітана (він сам і водій).

Зв’язок і АСУ:

  • 3 радіостанції AN/VRS-90f, AN/VRC-92f, ГГС TA-1042 (управління вогнем – нервовий процес, матюкатись треба з максимальним охопленням аудиторії),
  • пеленгатор,
  • GPS-навігатор,
  • високочастотний трансивер низької потужності AN/GRC-213 (що воно таке?),
  • частотно-стрибковий мультиплексор (FHMUX) TD-1456VRC (цей апарат забезпечує роботу чотирьох радіостанцій на одну антену, Northrop Grumman порожняк не гонить),
  • комплект AFATDS (Rhyteon-ушки – золоті хлопці, може їх матеріально якось підтримати?). І чотири пари окулярів нічного бачення, при тому у капітана – одразу дві. Що він там має уночі видивлятися?!

Начальником ЦУВ (посада зветься fire direction officer, FDO) хочуть керувати всі – комдив, ясна річ!, шефи S2, S3, офіцер з селекції цілей, але саме FDO вирішує де і як буде вести вогонь адн і всі інші вогневі засоби, що діють разом з ним (мова про ситуацію, коли комдив є FSO BCT, тобто як начарт бригади керує всіма вогневими засобами). ХО у справу управління вогнем не втручається!

Головний обов’язок – розгорнути та підготувати до роботи АСУ AFATDS. Він же узгоджує всі питання цифрових комунікацій, баз даних, обмін ними з іншими операторами інших АСУ. FDO контролює доведення наказів, що стосуються управління вогнем, графіків ведення вогню та таблиць цілей, зокрема до осередків управління вогнем у штабах, слідкує за обізнаністю зацікавлених щодо вогневих завдань, зберігає оверлей з цілями, встановлює процедури на випадок відмови АСУ та переходу на ручне управління вогнем (генерал Грицай якось розповідав, що в КШМ М1098 їм якось вдалося знайти прилад, схожий на ПУО-9 саме на такий випадок; знахідці здивувалися і персонал FDС, і Грицай), підтримує взаємодію з осередками управління повітряним рухом та управління ударною авіацією штабів для звільнення повітряного простору на час виконання вогневих задач. Днями питали про таку взаємодію – ось перший осередок управління, де відбуваються процеси взаємодії.

Головний сержант з управління вогнем – експерт з технічної експлуатації АСУ та управління вогнем. Він наповнює та веде бази даних АСУ, слідкує за правильністю уведення інформації вогневих задач, інформує FDO про зміни у стані вогневих підрозділів адн та у геометрії поля бою, веде інформаційні дошки про стан АСУ. Саме старий і досвідчений головний сержант знає, де лежить американський аналог нашого ПУО-9.

Артилерія Світ США