fbpx
Путін-югенд 2.0
Юрій Юзич Юрій Юзич Майор ЗСУ у відставці, голова наглядової ради Пласту у 2018-2023 роках, експерт з молодіжної політики

Путін-югенд 2.0

Російська окупація Росія Україна

З початком цього року окупанти почали розгортати нову форму «військово-патріотичної» роботи із дітьми південно-східних областей України, порушуючи Женевську конвенцію, яка прямо забороняє таку працю із населенням окупованих територій. Кремлівський режим готує військовий вишкіл тисяч українських дітей в рамках роботи місцевих філій так званого «Воїна», який позиціонує себе «центром військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді». І все це паралельно до путінської  «Юнармії». Що це за центр «Воїн» і чим він займається – розібрався експерт молодіжної політики і майор ЗСУ у відставці Юрій Юзич.

Після поразки повномасштабного вторгнення в Україні високопоставлені путінські чиновники вирішили «відродити у Росії систему добровільної військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді». Ініціатива пішла від співголів Російського союзу бойових мистецтв. Першого заступника керівника путінської адміністрації Сєргєя Кірієнка – відомого спеціаліста з інформаційно-психологічних операцій проти України. Та заступника голови російського уряду – повноважного представника президента у Далекосхідному федеральному окрузі Юрія Трутнєва, який активно підтримує путінську війну в Україні та незаконно відвідував Донецьку область.

У вересні 2022 року ідею Кірієнка-Трутнєва із розгортання мережі філій військово-патріотичного центру для молоді підтримав особисто «цар государства російського», який називає себе Президентом. Куратором цього нового проєкту для дітей та підлітків визначено колишнього співробітника спецпідрозділу ФСБ «Альфа», а тепер «радника міністра міністерства надзвичайних ситуацій» Даніла Мартинова, якого останніми роками знали як «помічника Кадирова» і який воював від його імені в Україні.

Служба безпеки України стверджує, що у перші тижні вторгнення сьогоднішній куратор проєкту «Воїн», військовий злочинець Мартинов керував чеченськими підрозділами «росгвардії», що брали участь у війні проти українського народу. У серпні 2022 року СБУ офіційно звинуватила Мартинова за статтею Кримінального кодексу України про порушення законів і звичаїв війни та жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням.

Головою правління центру «Воїн» первинно став адмірал Сергєй Авакянц, який на той час вже більше 10 років командував Тихоокеанським флотом. Після його звільнення з цієї посади, новим головою правління центру став черговий улюбленець путінської влади – депутат державної думи, «Гєрой ЛНР» і «казачий гєнєрал», а, насправді, ще один військовий злочинець – Віктор Водолацкій. СБУ також оголосило його в державний і міжнародний розшук – на підставі ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України. У травні 2023 року Водолацького вже майже “знайшла” у Луганську ракета Сил оборони України, однак, поки що, він відбувся лише пораненням.

Урочисте відкриття одразу 11 регіональних філій Центру «Воїн» відбулося 11 травня 2023 року. Запуск передбачав оголошення про набір у 3-тижневі вишкільні табори влітку того ж року  дітей та підлітків віком 14-17 років – по 300 чоловік у кожен табір. Польові зміни запланували провести у республіках Бурятія, Калмикія, Татарстан, Чечня, Хабаровському краї, Білгородській, Кемеровській, Псковській, Свердловській, Тюменській областях та Ямало-Ненецькому автономному окрузі. У Білгородській області центр створено майже на кордоні з Україною – у Валуйках, що колись входили до складу УНР і які Петро Болбочан захищав від московського вторгнення.

До кінця літа 2023 року планувалось охопити вишколом понад 9000 підлітків. Тобто, кожен із таборів мав провести по три зміни. У першу декаду червня усі заплановані табори стартували на базі літніх оздоровчих таборів. Це були військово-патріотичні таборові зміни під назвою «Врємя гєроєв» (укр. «Час героїв»). Основне завдання цих вишколів – проведення навчально-тренувальних теоретичних та практичних занять, спрямованих на «патріотичне виховання молоді, формування знань та умінь у галузі військово-спортивної та морально-психологічної підготовки».

У жовтні 2023 ще один центр з’явився в Криму – на базі дитячого оздоровчого табору «Гагарін» (м.Євпаторія) Російська влада відкрила його як навчально-методичний центр військово-патріотичного виховання для дітей «Авангард». Першу зміну, за даними російської окупаційної адміністрації, пройшло 100 євпаторійських школярів 9-11 класів. Окупанти тоді повідомили, що це «відділення утворено Державним комітетом молодіжної політики Республіки Крим за дорученням президента Росії». Зв’язок із центром «Воін» не оголошувався.

Ще до повномасштабного вторгнення в Україну, у 2021 році, інформація про створення «Аванграду» у Криму масово ширилась в засобах масової інформації. Для будівництва було виділено земельну ділянку на 6 гектарів в Саках. Тут мав з’явитись один із 37 центрів, про які тоді заявив міністр оборони РФ  Шойгу. Такі філії дійсно почали створюватись у Саратовській, Калінінградській, Пермській, Кемеровській та інших областях, а деякі з них відкривались ще в 2022 році. За взірець брався перший – під Москвою, збудований «з нуля». Однак, щось пішло не так. Торік кримська влада, замість гучного відкриття новозбудованого комплексу, скромно заявила про відкриття центру «Авангард» на базі табору «Гагарін» у Євпаторії.

Усюди, окрім Криму, організатором військово-спортивних таборувань «Час героїв» виступали місцеві філії центру «Воїн». Станом на початок 2023 вони вже діяли  в 12 регіонах. Можливо додали сюди і той кримський «Авангард». За перший рік роботи центру «Воїн» декларується, що вишкіл пройшли 20 000 дітей, хоч первинно планувалось охопити вдвічі менше. Завдяки успішному старту вдалось запустити відкриття нових вишкільних осередків. Організатори відзначали, що «з перших днів заснування особливістю Центру стали його наставники. Це найкращі у своїй справі фахівці з педагогічним та бойовим досвідом. Вони щодня діляться своїми навичками із підростаючим поколінням».

В серпні 2023 року, виконавчий директор центру «Воїн» Сєргєй Свєтов на полях форуму «Армія-2023» заявив, що планують «відкрити філії у всіх регіонах Росії, робота зі збільшення їх числа розпочнеться вже у 2024 році… список регіонів ми зараз узгоджуємо, дозатверджуємо – я думаю, що це точно всі.. всі федеральні округи». У Донецьку і Севастополі місцеві видання одразу повідомили, що скоро й у них будуть такі центри. Тоді ж Свєтов підтвердив, що «Воїн» розробляє поглиблені програми навчання з управління безпілотниками (БПЛА) та тактичної медицини. Коли в Україні активісти ще вели публічну дискусію із владою про роль БПЛА на полі бою, він буквально сказав наступне:

«Ми зараз працюємо над поглибленою програмою з управління безпілотниками: до неї увійдуть теми щодо влаштування та типів БПЛА, застосування безпілотників у різних галузях. Курсанти освоюватимуть польоти в нічний час, проводитимуть розвідку місцевості та навчатимуться працювати з групою з трьох-чотирьох дронів. Також буде розширено програму з тактичної медицини, тому що вона викликає величезний інтерес у курсантів».

Розгортання мережі «Воїна» для путінської влади стало важливішим за кадри, які залучались до цього процесу. На початку 2024 року С. Свєтова вже звільнили. Новим директором центру став «кандидат політичних наук і козачий полковник» Ігорь Казарєзов із Ростова-на-Дону, автор дисертації «Технології громадсько-державного управління діяльністю козацьких товариств щодо реалізації завдань освіти». До цього призначення Казарєзов обіймав посаду директора Департаменту у справах козацтва та кадетських навчальних закладів уряду Ростовської області. А у «козачих військах» він відомий також як «перший заступник Войскового Отамана» по цій же області, член постійної комісії при президенті в московському Кремлі «по справах козацтва», як заступник отамана «Всерасійськаго казачьєго общєства».

З початком 2024 року мережа центрів «Воїн» офіційно зайшла на окуповані території України. Тут почали створювати одразу три філії – у Луганській, Запорізькій (м.Бердянськ) та Херсонській (м.Генічеськ) областях. Про роботу цих нових центрів інформації обмаль. Хіба що пропаганда окупантів висвітлювала приїзд особисто Кирієнка для створення центру у Бердянську. 

Проте агресор не соромиться розкривати деталі по аналогічних центрах в своїх регіонах, що дає загальне уявлення про алгоритм роботи. Так, наприклад, минулого місяця центр «Воїн» відкрили на Сахаліні. Заняття та тренування ведуться у 10 школах області, а на аеродромі «Пухнастий» створюється нова інфраструктура для військово-спортивного дитячого табору. До 1 липня 2024 року планують збудувати гуртожиток на 100 курсантів, де будуть приміщення для проживання інструкторів та їдальня.

На далекому Сахаліні «освітню програму центру» цьогоріч має пройти загалом 1800 осіб. З-поміж них 1200 дітей підготують у школах – на заняттях у вечірній час. Ще 600 курсантів пройдуть навчання під час двох таборових змін влітку. Усі інструктори сахалінського центру «Воїн» пройшли відповідну підготовку, яка організовується і забезпечується «центральним»  московським центром – кожен, зокрема, має педагогічну освіту. Усього буде задіяно 20 «експертів».

Загалом, за перший рік роботи центр «Воїн» централізовано підготував 225 інструкторів для перших 12 регіонів. Половина із них – учасники бойових дій, а 74 інструктори мають звання майстра спорту або розряд кандидата у майстри спорту. Кожен четвертий відзначений державними нагородами, в тому числі – 22 отримали «ордени мужності», а ще 18 – медалі «за заслуги перед отєчєством». Підготовка цього першого потоку інструкторів тривала два місяці, у березні-квітні 2023 року. За участі Навчального центру тактичної медицини та Федерації практичної стрільби Росії. Вишкіл відбувався також за підтримки і на освітній базі  Московського педагогічного держуніверситету.

Усі перші інструктори «Воїна» – більше 160 осіб – пройшли підготовку в Російському університеті спецназу імені путіна в Чечні (відчувається причетність вищезгаданого кадирівського поплічника, військового злочинця Мартинова). Наступний етап вишколу інструкторів проходив у так званій «державній бюджетній установі додаткової освіти», яка діє під назвою Молодіжний багатофункціональний патріотичний центр «Машук». Це  новозбудований, так би мовити «з нуля», вишкільний табір у курортному Пятигорську (Ставропольский край), що має можливість одночасно приймати до 600 осіб .

Окрім першої групи інструкторів, ще 47 осіб додатково пройшли цей же кадровий потік підготовки майбутніх дитячих «наставників». У серпні-вересні 2023 року вони засвоїли програму «Військово-спортивні технології у навчанні громадян основ оборони та безпеки». Після завершення підготовки всі ці підопічні центру «Воїн» здобули кваліфікацію «Інструктор-методист з технічних та військово-прикладних видів спорту», що дозволятиме їм вирішувати також професійні завдання в педагогічній, проєктній та методичній сферах.

Окрім 3 окупованих областей України та Сахаліну, «Воїн» планує цього року створити ще 7 філій та подвоїти свою мережу, загалом охопивши 20 регіонів. Розгортання філій зараз відбувається також у Волгоградській та Мурманській областях, Камчатському краю, Чуваській Республіці та Республіці Саха (Якутія). 

Дуже ілюстративний перелік цих нових регіонів для розгортання філій «Воїна» – свого часу на цих територіях високий відсоток в структурі населення становили етнічні українці. А з-поміж тих регіонів, де вже діють філії, також виділяються національні республіки, відомі найбільшими поставками «гарматного» м’яса на війну в Україні.

Створення новий філій «Воїна» чітко прив’язане до спроможності вишколу нових дитячих «наставників». Ще з літа минулого року почалась підготовка другого потоку інструкторів. А в кінці січня 2024 року стартував тримісячний курс для ще 100 кандидатів, які опісля мали роз’їхатись по 10 регіонах для створення нових філій (в тому числі і на вищезазначені окуповані в України території). 20% цих кадрів – учасники бойових дій. Початок нового курсу привітав особисто Сєргєй Кірієнко:

«Впевнений, що в результаті ви знайдете знання та вміння, які разом із вашим професійним досвідом дозволять створити умови для виховання істинних патріотів, готових не тільки словом, але в першу чергу справою підтверджувати свою любов до Росії, зберігати та оберігати традиційні цінності нашого суспільства».

Навчання інструкторів цього разу проходило на базі тюменського регіонального відділення «Воїна». Курс розрахований на 620 годин (за іншими даними – 520) і мав завершитись в кінці березня. Практичні заняття з військово-прикладних дисциплін відбувались на місцевих тюменських майданчиках – центру «Аванпост», спортивно-стрілецького комплексу «Стальной азарт» та дитячого оздоровчо-освітнього центру «Алиє паруса». Додатково до основної програми інструктори мали пройти курси з управління позашляховою мототехнікою та початкове навчання для отримання ліцензії на придбання гладкоствольної зброї.

Партнером цього другого потоку навчання став Тюменський державний університет. Кожен випускник відтак мав отримати диплом про професійну перепідготовку з присвоєнням кваліфікації «Інструктор з виду спорту (військово-прикладні види спорту), педагог додаткової освіти». Станом на середину травня 2024 року в усіх філіях «Воїна» задіяно більше 300 інструкторів. Ще близько 100 проходять підготовку і «в скорому часі» розпочнуть працю у нових регіональних відділеннях.

Зближення кадрової роботи центру «Воїн» із системою підготовки освітніх кадрів простежується і в інших прикладах. З травня 2024 року «Воїн» почав тестити пілотні студентські військово-патріотичні центри на базі педвузів «юга Россії». Зокрема було підписано угоду про співпрацю з Дагестанським державним педагогічним університетом ім. Расула Гамзатова  у рамках старту освітнього інтенсиву «Сучасні підходи до організації педагогічної діяльності у системі військово-патріотичного виховання».

Якщо участь Кірієнка у «Воїні» простежується в загальній координації та підтримці, то його партнер Трутнєв заглибився  саме у систему освіти. У лютому 2024 року останній заявив, що центри «Воїн» готуватимуть викладачів початкової військової підготовки та патріотичного виховання. Заяву зроблено під час його відвідин комплексу для навчання управлінню БПЛА, розгорнутого на базі філії центру в Бурятії.  Заступник очільника путінського уряду та повноважений представник «президента» у Далекосхідному федеральному окрузі Ю.Трутнєв  заявив таке:

«Зараз ми говоримо про наступний етап розвитку, коли центри «Воїн» мають стати центрами компетенцій для підготовки викладачів патріотичного виховання та початкової військової підготовки у школах, щоб ми всіх хлопців охопили. Сьогоднішня ситуація, коли країна воює, ясно висвітлює недоліки патріотичного виховання та військової підготовки школярів. Кожен чоловік має вміти захищати Батьківщину… Ми робитимемо все можливе для виконання доручення Президента… Розвиватимемо роботу центрів. …будемо її замикати на взаємодії зі школами, щоб система патріотичного виховання та початкової військової підготовки була всеосяжною».

Комплекс для підготовки операторів БПЛА у Бурятії місцева філія «Воїна» відкрила ще 27 січня цього року на армійському полігоні під Улан-Уде. Це цілком нова інфраструктура. Включає будівлю модульного типу, де розміщується навчальний клас, оснащений сучасним обладнанням. Курсанти відпрацьовують навички керування віртуальними дронами на спеціальних симуляторах. Після цього відточують техніку пілотажу на реальній трасі. На полігоні обладнано також спеціальні мішені для FPV-дронів, схожі на металеві обручі на спеціальних стійках.

«Тут працюють інструктори, які пройшли підготовку та мають бойовий досвід. Пройшли підготовку і в спеціальному центрі в Гудермесі, і в Москві: військову медицину, тактику, мінно-вибухову справу, стрілецьку справу, управління дронами та інших необхідних напрямків. Усі, хто повертається… [з фронту в Україні], також можуть працювати тут, і ми готові їх приймати додатково» – зазначив голова Бурятії Олексій Циденов і фактично розповівши  про випускників ще першого потоку інструкторів «Воїна», які тепер діють в республіці.

 

Філія «Воїна» у Бурятії створена в числі перших – в травні 2023 року. За неповний рік праці вишкіл вже пройшло близько 1,7 тисяч дітей – як учнів освітніх установ республіки, так і працівників республіканських та муніципальних органів влади. Курс навчання включав також і управління БПЛА. Усіх учасників, зокрема дітей, називають «курсантами».

Якщо в Бурятії «Воїн» розвинув спеціалізовану базу БПЛА, то у Білгородській області – яка межує з Україною – розгортається перший інженерно-саперний полігон центру. Торік улітку для цього виділено відповідну земельну ділянку. Тут проводитимуть практичні заняття з саперної справи та інженерної підготовки, у тому числі для «відпрацювання навичок розбивки окопів та укриттів для особового складу, бліндажів, способів їхнього обладнання та маскування». На полігоні також тренуватимуть інструкторів центру «Воїн» для підвищення їхньої професійної кваліфікації.

Програмно усі філії центру «Воїн» реалізують два вишкільні курси для дітей 14-17 років. Один – тримісячний інтенсив упродовж навчального року, де заняття відбувають тричі на тиждень. Другий – тритижневе таборування під час літніх канікул під назвою «Час героїв» (торік кожна філія встигла провести по 2-4 зміни, тобто деякі філії недопрацювали, а деякі вклались по максимуму). Першу програму торік, за неповний навчальний рік, пройшли 6,6 тисяч дітей, другу – до 20 000 дітей. У програмному навчанні за місцем проживання використовуються цікаві дітям інтерактивні форми – технології віртуальної реальності, сучасні медичні тренажери, лазертаг-обладнання.

Директор центру «Воїн» Іґорь Казарєзов хвалиться: «У нас є кілька програм як для підлітків, так і для громадян віком від 18 років. Перша програма “Військово-спортивна підготовка та патріотичне виховання”. Вона призначена для молодих людей віком від 14 до 18 років та спрямована на зміцнення їх фізичних та моральних якостей. Заняття проводяться тричі на тиждень у позаурочний час. За три місяці підлітки освоюють ази тактичної медицини, інженерної, тактичної та вогневої підготовки, організацію зв’язку та пілотування БПЛА, вивчають основи національної безпеки, а закріплюють результати у рамках спортивно-тактичних ігор».

Таборові літні зміни «Час героїв» проводяться на базі дитячих оздоровчих таборів та інших профільних освітніх закладів. Кожен ранок починається з підняття прапора. Далі інструктори центру знайомлять хлопців із військово-прикладними дисциплінами. Підлітків вчать поводитися зі зброєю, організовувати зв’язок, керувати квадрокоптерами та надавати першу допомогу пораненому. Паралельно  з цим у таборах проводиться й ідеологічна обробка: через «уроки мужності», зустрічі з учасниками війни в Україні, відомими спортсменами. Оціночно, минулого літа проведено до 60 таких таборів (змін) із середньою кількістю у 300 дітей в кожному.

 

Серед інструкторів «Воїна», як відзначилось, багато ветеранів війни з Україною. У філії центру в Хабаровському краї інструкторами працюють не лише ветерани, але і офіційні «Герої Росії», імена яких не розголошуються. Заняття з тактичної та вогневої підготовки тут веде полковник запасу Євгєній Плетньов – спортсмен і спецпризначенець із бойовим досвідом у другій Чеченській війні. Після виходу в запас набув педагогічних навичок і тепер «передає» свій досвід та навички дітям 14-17 років. Розуміє цінність свого особистого прикладу для вихованців, серед яких є й сироти.

У калмицькому відділенні центру «Воїн» керівником напряму «тактична підготовка» є Ніколай Чумудов – ветеран бойових дій, учасник війни в Україні на яку пішов добровольцем. Строкову службу проходив на Балтійському флоті у складі екіпажу корабля «Калмикія». Після демобілізації здобув «чорний берет» і продовжив службу за контрактом в одній із частин морської піхоти в Севастополі. Бойовий досвід «набув» в Сирії. Пізніше служив контрактником-снайпером. На фронті в Україні отримав поранення і здобув медаль «За відвагу». В центр «Воїн» потрапив за запрошенням.

Лише через рік активної роботи «Воїн» оформив свої стосунки із Федеральним агентством у справах молоді («Росмолдьожжю»). У Москві, 12 травня 2024, укладено угоду про співпрацю та взаємодію. Прес-служба федерального агентства відзначила важливість підготовки саме інструкторів для подальшого розгортання мережі: «До роботи в центрах підготовки приєднуються також учасники Всеросійського проекту служіння “Твій Герой” нашої програми “Роспатріот”. Бійці, які повернулися з фронту, здобувають навички роботи інструкторами, щоб надалі передавати свої знання та досвід підростаючому поколінню».

Прихід «Воїна» на окуповані території України очолив особисто перший заступник керівника путінської адміністрації Сєргєй Кірієнко під час його незаконного відвідування Запорізької області на початку лютого цього року. Путінський царедворець особисто ознайомився із планом будівельно-монтажних робіт місцевої філії «Воїна», відкриття якого окупанти готують на базі дитячого оздоровчого табору «Іскра» поблизу Мелітополя. Оголошена повна реконструкція табору із проведенням капітального ремонту та заміною інженерних мереж. Супровід проєкту здійснює особисто ставленик окупантів Євген Балицький.

Тобто, росіяни публічно оголосили, що планують проводити військову підготовку українських дітей віком від 14 років, а вже з 16 років одразу готувати до мобілізації, що є грубим порушенням 51 статті Женевської конвенції.

У травні 2024 року, тепер вже у Луганську, оголошено про заплановане відкриття місцевої філії «Воїна». Локація розгортається на базі 5-ти поверхового корпусу колишнього студентського гуртожитку Луганського коледжу автосервісу. Тут постійно навчатимуться 60 курсантів і для них створюються навчальні аудиторії, хостел, бібліотека та музей. Як заявив так званий «міністр освіти і науки ЛНР» Іван Кусов, у центрі навчатимуть управлінню БПЛА, робототехнікою та кібер-технологіями.

На окупованій території Херсонської області філію центру «Воїн» очолив депутат «обласної думи» Андрєй Сабінов, який торік пішов воювати добровольцем на фронт проти України в складі чергового московсько-козачого формування. До свого «обрання в думу» від партії  «Єдіная росія» цей колаборант вже служив у складі «добровольчого штурмового корпусу» (під час Другої світової війни подібний козацький корпус воював у складі Waffen-SS).

За словами Сабінова, у квітні цього року на перший потік навчання у «Воїні» записалось 58 дітей із Херсонщини, які одразу потрапили на військово-польові навчання. Вишкіл проходив на базі Генічеського будівельного коледжу. Для функціонування цієї філії «Воїна» першим ділом було закуплено обладнання для навчання управлінню БПЛА. Дивним чином цей перший курс завершили 18 травня уже 70 юнаків – студентів все того ж будівельного коледжу. Цього літа таборові зміни на Херсонщині не плануються, проте з вересня Сабінов хоче продовжити калічити душі українських дітей новим набором на місцеву програму «Воїна»-окупанта.

Окрім започаткування центру «Воїн» та розгортання його мережі філій, Кірієнко і Трутнєв ще в кінці 2022 року «відзначились» також тим, що за власною ініціативою створили для участі у війні проти України спеціальний бойовий загін «Союз». До його складу увійшли майже дві сотні бойовиків із їхнього союзу бойових мистецтв: «кращі з кращих у своїх спортивних дисциплінах». Відібрані кандидати також проходили навчання в університеті спецназу у Чечні. А фінансування бойовиків із «Союзу» головним чином забезпечував «Росатом», який  багато років очолював Кірієнко.

Структура фінансування «Воїна» не розголошується, але очевидно, що кошти збираються за подібною схемою, як і в  ініціативі Кирієнка-Трутнєва щодо загону бойовиків «Союз». Окрім «Росатома» на цю ініціативу «скидались» також «Сбербанк», «Русгідро», «Лукойл», «ВТБ», а  також дрібніші «бізнеси» із далекосхідного та північнокавказького округів російської федерації, де ініціатори «Воїна» мають свої фінансові інтереси та політичні впливи.

«Наше завдання – сформувати у молодого покоління таку духовну броню, яка захистить його від будь-яких спроб «переорієнтувати» на чужі нашим цінностям та традиціям погляди та дії. А навички та компетенції, які дає молодим людям центр «Воїн», є потужною складовою цієї броні», – зазначає розшукуваний СБУ голова правління центру «Воїн», військовий злочинець Віктор Водолацкій. Це він розповідає, зокрема, і про українських дітей на окупованих російськими зайдами територіях України.

Російська окупація Росія Україна