fbpx

Steel Beasts Pro: гейміфікація процесу навчання для військових

Війна з Росією Навчання Україна

Змоделювати звільнення реального населеного пункту з урахуванням рельєфу місцевості та кількості сил противника, щоб визначити найефективніший сценарій операції можна просто на комп’ютері, без ризику для життя військових. Це не фантастика з майбутнього, а реальна система імітаційного моделювання Steel Beasts Pro. В Україні її використовують для навчання командирів, офіцерів і сержантів військовому управлінню та плануванню – унікальний курс із модулем, який стосується Steel Beasts Pro у Військовій школі «Боривітер»‎.

Що таке Steel Beasts Pro?

Система імітаційного моделювання Steel Beasts Pro подібна до гри, яку можна встановити на комп’ютер – це розробка eSim Games. Основна задача: відпрацювання дій рівня екіпаж машини-командир бригади тактики з акцентом на сучасну бойову броньовану техніку і реалістичним відтворенням тактичних маневрів. 

Особливість Steel Beasts Pro – прагнення до реалізму. Симулятор відображає фізику транспортних засобів, балістику, місцевість, погоду, тактику бойових дій, інженерні операції, логістику та навіть прогнозує розліт уламків. Програма настільки деталізована, що дозволяє встановлювати окремі міни. Цікаво, що навіть звуки у Steel Beasts Pro переважно автентичні, їх записували на реальних бойових броньованих машинах, які пізніше відтворили вже у програмі. 

Steel Beasts Pro можна синхронізувати й з іншими програмами: системами ситуаційної обізнаності, імітації роботи ППО, лазертагам тощо.

Відпрацьовувати різні сценарії ведення бойових дій можна індивідуально або комплексно: з мережевим підключенням інших «гравців».

«Steel Beasts Pro заборонена до експорту, повну версію розробники можуть надати лише за погодження з військовим керівництвом країн причетних до розробки. Недружні країни, такі як Китай і росія, взагалі не можуть отримати ліцензій цієї програми. Тому, це може стати нашою перевагою на полі бою»‎, – розповідає Олексій, керівник напряму «Управління діями малих підрозділів (TLP)».

Як застосовують Steel Beasts Pro у навчанні військовослужбовців

Система імітаційного моделювання Steel Beasts Pro зарекомендувала себе як ефективний симулятор для навчання. Це безпечний інструмент, який дозволяє також економити час і ресурси: не обов’язково виводити на полігон танки та збирати сотні військовослужбовців.

З навчальною метою Steel Beasts Pro використовують армії Австралії, Австрії, Канади, Чилі, Данії, Канади, Чилі, Фінляндії, Нідерландів, США та інших країн. 

Для кожної країни існує власна кастомізована версія Steel Beasts Pro. Програми відрізняються картами місцевості, мовою налаштувань та необхідною для навчання технікою.

За допомогою цього симулятора командир може:

  1. Розробити завдання для свого підрозділу, вказавши точну кількість військовослужбовців і техніки, залученої для виконання бойового завдання.
  2. Вказати число живої сили та техніки противника, позначити їхні позиції.
  3. Вказати для свого підрозділу маршрут наступу й спостерігати за ймовірною реакцією противника.
  4. Відтворити через програму безліч варіантів виконання операції, визначити який з них був найефективніший, і саме його застосувати на практиці.

Країни НАТО також активно використовують Steel Beasts Pro у навчанні українських військовослужбовців, щоб опановувати новітню техніку, зокрема танки Leopard. Відомо, що таким методом користується Німеччина та Данія.  

Що ж в Україні? 

Застосування Steel Beasts Pro для відпрацювання тактики військовослужбовцями в Україні розпочалося з Військової школи «Боривітер». У 2023-му році дружній до нашої громадської організації американський активіст допоміг отримати обмежені ліцензії цієї системи імітаційного моделювання. Відтепер Steel Beasts Pro має переклад на українську мову та карти української місцевості для ефективного відпрацювання ведення бойових дій. 

Наш інструктор з напряму Військового управління і планування пройшов навчання із застосування Steel Beasts Pro для тренування військовослужбовців у Нідерландах. Відтоді курс Боривітру «Управління діями малих підрозділів» доповнився модулем про застосування систем імітаційного моделювання.

Станом на зараз Військова школа «Боривітер»провела вже понад 20 курсів для бойових підрозділів Сил оборони України. Після завершення навчання, наші курсанти можуть отримати обмежену версію програми Steel Beasts Pro, яку надають розробники. Це забезпечує можливістю військовослужбовцю відпрацьовувати тактику ведення бойових дій самостійно, при поверненні до свого підрозділу. Таку систему встановили на більш ніж 150 комп’ютерів. 

Військова школа «Боривітер» упродовж 2023 року організувала та провела три курси на базі Національного університету оборони України. Це навчання для центрів імітаційного моделювання України (ЗСУ, НГУ, ДПСУ, ТРО).

Станом на зараз Військова школа «Боривітер» має розроблену програму із застосування системи імітаційного моделювання Steel Beasts Pro. Ми докладаємо зусиль, аби разом з Міністерством оборони України впровадити цей інструмент у повному обсязі та з розширеним функціоналом для стабільного навчання українських командирів.

Війна з Росією Навчання Україна