fbpx

Таїланд обмірковує придбання другого фрегату класу «Bhumibol Adulyadej»

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) Азія ВМС Таїланду Світ Суднобудування Таїланд Флот Фрегати

З 19 по 21 грудня 2021 року між Міністрами Оборони Південної Кореї Ук Су та Королівства Таїланд Прают Чан-о-чаном відбулася офіційно-ділова зустріч з нагоди налагодження нових партнерських зв’язків, обговорення ключових питань щодо безпеки в Південно-Східній Азії, двостороннього співробітництва та будівництва нового фрегата для потреб Королівства. Про це повідомляє британська газета  «Naval News».

Міністр Прают високо оцінив двостороннє оборонне співробітництво між Південною Кореєю і Королівством Таїланд, що постійно розвивається на основі взаємовідносин стратегічного партнерства та сподівається розширити співпрацю країн шляхом обміну військових навичок, проведенню спільних бойових навчань та формуванню консультативних груп в армії, флоті та військово-повітряних силах.

«Таїланд готовий розширювати оборонне співробітництво з Південною Кореєю у всіх напрямках у тому випадку, коли зменшиться тенденція розповсюдження COVID-19. Ми хочемо координувати наші дії з Південною Кореєю для ефективної співпраці, тим самим налагодити тісний зв’язок між Міністерством оборони Кореї та Адміністрацією програми оборонних закупівель», – прокоментував Чан-о-чан.

У цей час, Міністр оборони Південної Кореї Ук Су, у якості прикладу ефективної співпраці між двома країнами, згадав проєкт сучасного фрегата, аби наголосити на тому, що Південна Корея може активно сприяти військовій модернізації таїландських Збройних сил.

Ще у 2013 році Королівський флот Таїланду закупив 3650-тонний фрегат HTMS «Bhumibol Adulyadej» (FFG 471) у південнокорейського суднобудівника «Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., Ltd.» (DSME). Корабель було введено в експлуатацію в січні 2019 року.

Контракт щодо придбання нових фрегатів був підписаний у 2012 році і передбачав закупівлю двох сучасних надводних бойових одиниць. Однак угода щодо наступного фрегата наразі не є дійсною, та якщо вірити джерелам «Naval News», угода, ймовірно, буде сформована і підписана вже цього року.

Фрегат класу «Bhumibol Adulyadej»

Фрегат класу «Bhumibol Adulyadej» – багатоцільовий стелс-фрегат, спроєктований та побудований південнокорейською суднобудівною компанією «Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., Ltd.» (DSME) спеціально для потреб Флоту Королівства Таїланд.

За основу у проєктуванні було взято есмінець класу «Gwanggaeto the Great» – також південнокорейської розробки, який по сей день слугує у складі національного флоту.

Головним завданням корабля є забезпечення безпеки судноплавства у національних водах країни, захист від надводних та підводних загроз торгових шляхів, пошук ворожих цілей. Також фрегат може виконувати гуманітарні функції.

Загальні тактико-технічні характеристики фрегата «Bhumibol Adulyadej»:

  • Довжина: 124,1 м;
  • Ширина: 14,40 м;
  • Осадка: 8 м;
  • Тоннажність: 3700 т;
  • ГЕУ та Рушійна система: два німецькі 16-циліндрові дизельні двигуни MTU 16V 1163 M94 з пневматичною системою запуску потужністю 8000 к. с. кожен, котрі виробляють по 9740 КВт енергії. Їх доповнює один газотурбінний двигун General Electric LM2500 потужністю 29000 к. с. (25100 КВт енергії) та 4 генератори по 830 КВт (загалом – 3320 КВт електроенергії);
  • Швидкість: 18 вузлів – крейсерська, та 33 вузлів – максимальна;
  • Максимальна дальність дії: до 4000 миль (7400 км) при крейсерській швидкості;
  • Екіпаж: 141 моряків;
  • Системи керування та відслідковування: фрегат оснащений передовими системи зв’язку та навігації шведського та фінського виробника, як то радар дальнього виявлення «Sea Giraffe 4A AESA» з дальністю дії до 350 км, 3D радар середньої дальності виявлення «Saab SEA GIRAFFE AMB», радари X та S-діапазонів, вмонтований сонар, електрооптична система керування вогнем, пасивна система виявлення, системи постановки пасток тощо.
  • Озброєння: у якості «головного калібру» – 76-мм автоматична морська гармата «Otomelara 76/62 Super Rapid»; 8 ПКР «Harpoon Block II», 8 вертикальних ПУ Mk. 41 під 32 ракети RIM-162 ESSM Block II «SeaSparrow», або під 8 протичовних ракет RUM-139C VL-ASROC. Їх доповнюють крупнокаліберні кулемети, 30-мм автоматичні гармати, 20-мм протиповітряна система Mk.15 «Phalanx Block-1B CIWS» та дві 3-трубові торпедні системи «Mark 54»;
  • Протичовнова авіація: 1 морський гелікоптер MH-60 «Seahawk».

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) Азія ВМС Таїланду Світ Суднобудування Таїланд Флот Фрегати