fbpx
Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 31 березня 2020 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Росія посилює тиск на Ізраїль

Росія посилює тиск на Ізраїль

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 31 березня 2020 року

Близький Схід Ізраїль Ірак Іран Лівія Саудівська Аравія Сирія Туреччина

В Лівії турецький БПЛА продовжують примушувати до миру заколотників. Туреччина втратила один Bayraktar в Лівії. Підірвана єдина нитка іранського газогону в Туреччину. Іран отримав ще одну «кару Єгипетську». Американці закриваються Петріотами в Іраку. І трохи про коронавірус на Близькому Сході.

Лівія: Центр бойових дій за останню добу змістився безпосередньо на південь Тріполі. Тут найманці Хафтара намагаються просунутися далі до урядового кварталу і атакують район Абу-Селім. В атаках знищені 18 найманців. Для урядової армії також не без втрат. Вони втратили ще одну турецьку БМП ACV-15 з екіпажом.

В той же час, лівійська армія намагається перерізати цей «виступ» південніше в районі Рамла, що поруч з міжнародним аеропортом Тріполі. Де армійці захопили пікап ЛНА. В цілому ж на фронті Тріполі, не дивлячись на активізацію, обстановка без суттєвих змін.

Постійна стрільба хафтарівців в бік житлових кварталів приводить до руйнування осель та вбивства мирних. Сьогодні, внаслідок влучання реактивної ракети, один мешканець Тріполі загинув в районі Каркаріш, що аж на узбережжі Середземного моря.

Не забувають урядові сили і про базу Аль-Ватія. По ній знов відстрілялися БПЛА Bayraktar TB2. П’ять хафтарівців ліквідовані. Враження груп піхоти, свідчить про те що більш важливі цілі або вже знищені, або поховалися.

І до речі про турецькі БПЛА. У хафтарівській ЛНА є багато повідомлень про збиття турецьких БПЛА. Наприклад під час турецької операції в Ідлібі, вони нібито збили аж 12. Хоча доказів ледве було на два таких випадки. Турецька сторона не коментує ці події, оскільки формально ударні БПЛА передані Лівії. Тому будемо відокремлювати пропаганду від фактів.

Так і цього разу, у Хафтара заявили про збиття вчора вночі БПЛА Bayraktar TB2 в районі аеропорту Мітіга, що в Тріполі. Як доказ було виставлені ось ці фото та відео.

З тим, якщо факт збиття дійсно був, то постає питання, а чим? Якщо падіння відбулося з технічних причин, тоді то інша справа.

В мережу виклали черговий доказ присутності вагнерівців в Лівії. Цього разу, свинособаки здійснюють покупки в центральній частині міста Юфра.

Віце-прем’єр УНЄ Лівії Ахмад Майтиг зустрівся і обговорив з послом Італії Джузеппе Буччино останні новини у військовій сфері в Лівії. Сторони також обговорили вплив агресії в Триполітанії на гуманітарну обстановку і ризики поширення коронавирусу в країні. Буччино підтвердив підтримку Італією підсумків конференції в Берліні. Він сказав, що Італія працює в координації з іншими країнами, щоб зупинити бойові дії в Лівії і зосередитися на протидії епідемії коронавирусу. Ця зустріч була підтвердженням послідовної політики Італії на підтримку дій законного уряду Лівії.

Євросоюз повідомив про початок нової військово-морської операції в Середземному морі. У Раді ЄС повідомили, що операція «IRINI» спрямована на забезпечення ембарго ООН на постачання зброї до Лівії і внесе вклад у загальну політику безпеки і оборони ЄС. Назва IRINI переводиться з грецької як «мир».

Кораблі місії отримують право інспектувати судна у водах Лівії, і збиратимуть інформацію про контрабанду. Крім того, в рамках місії будуть організовані тренінги для сил берегової охорони Лівії з метою запобігання торгівлі людьми та боротьби з організованою злочинністю. Місія діятиме до 31 березня 2021 року і буде проводитися під контролем країн-членів ЄС.

Втрати Лівії від блокування прохафтарівськими племенами нафтодобувної галузі склали – понад 4 млрд. доларів США.

Туреччина: Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив зі зверненням до нації у зв’язку з ситуацією навколо пандемії коронавирусу нового типу (Covid-19).

Голова держави розповів, що в Туреччині поетапно приймаються запобіжні заходи проти поширення захворювання. Турецький лідер повідомив, що в зв’язку зі спалахом COVID-19 в країні прискореними темпами відкриваються нові і зміцнюється існуючі лікарні.

Він додав також, що в Туреччині в рамках боротьби проти епідемії запущена кампанія під назвою «Biz bize yeteriz Türkiye». За словами президента, він пожертвував свою 7-місячну зарплату на кампанію боротьби проти поширення захворювання.

Ще турецький президент сьогодні говорив по телефону з Д.Трампом. Контакти на вищому рівні між країнами, що почастішали, в даному контексті добра новина, а для одного кремлівського щура – погані, що в Сирії, що в Лівії.

Туреччина продовжує відправляти військові конвої в Ідліб. Ще сотня одиниць техніки зайшла у Сирію через перехід Кафрлоссен у бік турецьких спостережних пунктів в Ідлібі.

Міністерство оборони Туреччини повідомило, про ліквідацію диверсійної групи РПК/YPG у кількості 9 чоловік, які намагалися інфільтруватися на територію операції «Джерело Миру» на півдні Сирії.

Іран: Сьогодні відбувся вибух на єдиному газогоні, яким Іран постачав природний газ до Туреччини. Іран оголосив, що експорт природного газу зупинений. Ця зупинка додасть економічних клопотів іранському режиму.

Хоча американці впевнені у зворотному. Вони кажуть, для того щоб Іран вирішив всі свої фінансові проблеми – досить брехати; досить красти. «Якщо іранському режиму потрібні кошти для боротьби з коронавірусом, він може отримати доступ до мільярдів в безподатковому хедж-фонді Хаменеї. Проблема не в санкціях. Проблема в режимі».

До всіх «покарань Єгипетських» на Іран такі звалилася навала сарани. (Хто пам’ятає, я вже писав про сарану яка прямувала з Африки. Сарана прийшла до Ірану в кінці лютого, відклавши личинки там, де взимку йшли дощі. Як очікується, що на початку квітня комахи сформують гігантські зграї, і не можна виключати, що ще до кінця травня дадуть потомство і вони).

Так от, Іран закликав Саудівську Аравію та інші держави Перської затоки до спільної боротьби з полчищами сарани, що загрожують продовольчій безпеки десятків мільйонів іранців.

За словами голови Організації із захисту рослин Ірану Мухаммада Рези Даргахі, від сарани вже постраждали 45.000 гектарів зелених насаджень і сільськогосподарських угідь в шести провінціях на півдні країни. На думку фахівців, в нинішньому році сарани буде в шість разів більше, ніж роком раніше, коли тільки в Ірані від неї постраждали 500 000 гектарів. На цей раз комахи загрожують території в мільйони гектарів.

Ірак: Ще іранський режим турбує розгортання на американських базах в Іраку систем ЗРК Patriot. За планом війська коаліції будуть виведені з 4 баз (вже з трьох пішли) і залишаться на 8, які будуть під парасолькою ППО.

Вже одна батарея ЗРК Patriot розгорнута на базі Айн аль-Асад (провінція Анбар), ще одна на базі Харір (провінція Ербіль). Ще дві батареї очікують перекидання в Ірак з Кувейту. Після закінчення розгортання систем ППО, можна починати очікувати більш рішучих кроків з боку США у боротьбі з іранським впливом в Іраку. А саме з анонсованим наступом на іракську Катаїб Хезболла.

Ізраїль: Ізраїль, як приклад боротьби з коронавірусом успішно поєднав жорсткі карантинні заходи і сучасну медицину. Чим домігся найкращих показників в статистиці захворювань до померлих. Так от, в Ізраїлі цей коефіцієнт складає 0,3%. Китай та Іран в розрахунок не беремо – їхні данні брехливі. В Італії ця цифра становить жахливих 11%. Італійська медична система просто впала під напливом хворих. Тому просто залишайтесь вдома.

Сирія: В сирійському Ідлібі війна пішла по «українському сценарію». Поки що не можна пояснити саме чому спочатку рашики, а зараз асадити зменшують свою присутність в Ідлібі. Особливо це стосується Саракібу.

Як кажуть місцеві джерела, війська режиму частково переведені на схід поближче до Євфрату. Чи то є наслідком пандемії, чи рішучих дій Туреччини – вже побачимо з годом.

А зараз в Ідлібі, все як у нас) Працює стрілкотня, великі відстані. На цих відео, снайперська група повстанців на відстані 1 700 м. вражає автівку солдат режиму. Ймовірно до запалювання машини привели або трасери 12.7×108 або класичні БЗТ.

В провінцію Хасака, де відбулися заворушення у в’язниці з бойовиками ІДІЛ (ще досі не придушені), вирушили американські патрулі. Патрулювання здійснюється з метою відлову чотирьох іділівців, яким вдалося втекти.

Ну а поки нема іділівців, американці залюбки ганяють русню. Ще один свинособачий патруль був змушений повернути геть, коли їх зупинили американці і заблокували проїзд.

Кумедності ситуації додало те, що під час розвороту водій-іхтамнет мало того, що посадив свій “Тигр” на пузо, так і задавив декілька овець місцевого чабана. На допомогу немитому незграбі викликали “Тайфун-К”, оскільки БТР-82А, які також були в колоні витягнути того не змогли.

Саудівська Аравія: Нагадаю, що Королівство крім нафтової війни, ще очолює арабську коаліцію, яка допомагає уряду Йемену боротися з підтримуваними Іраном повстанцями-хуситами.

В цій війні, КСА залишилося сам на сам з Іраном, оскільки ОАЕ вивело свій контингент для зосередження на допомозі Хафтару в Лівії. І в цілому війна йшла не в позитивному для Саудівської Аравії руслі.

І вчора повідомили, що Королівство розпочало велику операцію проти хуситів, як відповідь на черговий обстріл балістичними ракетами столиці Королівства.

ВПС Саудівської Аравії нанесли бомбові удари по 24 об’єктам хуситів, які використовувалися «радниками» іранського КВІР, складам, місцям зборки ракет та дронів, що контрабандно доставлялися хуситам.

Зосередження американських сил на Близькому Сході, їх постійні навчання свідчать, що США готові надати необхідну підтримку саудитам в разі «несподіваних» обставин. Саме королівство демонструє свою рішучість, призупиненням будівництва Великої Мечеті у Мецці, з бюджетом у 100 млрд. доларів, для заощадження витрат під час серйозних викликів.

Близький Схід Ізраїль Ірак Іран Лівія Саудівська Аравія Сирія Туреччина

Останні публікації автора

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

Іран шукає способів помститися Ізраїлю за обезголовлення керівництва КВІР Ірану в Сирії, Лівані та Газі

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

В Сирії авіаударом ліквідовані три іранські генерали

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Ердоган визнав поразку на муніципальних виборах у Туреччині

Росія посилює тиск на Ізраїль

Росія посилює тиск на Ізраїль