fbpx
Війська територіальної оборони Польщі: питання ефективності
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

Війська територіальної оборони Польщі: питання ефективності

Балтія Європа Польща Світ Сусіди

В Польщі вже кілька років триває формування військ територіальної оборони – своєрідної “паралельної армії”, яка отримала статус п’ятого виду Збройних сил.

Планується, що чисельність ВТО досягне 53 тисяч осіб, зведених у 17 бригад – по одній у кожному воєводстві, за винятком мазовецького, де буде дві бригади.

Автомат Grot

ВТО Польщі користуються значною самостійністю – вони можуть навіть самостійно купувати озброєння. Парадоксально, але часом воно виявляється сучаснішим, ніж в регулярній армії. ВТО, зокрема, замовили майже 20 тисяч пістолетів “Віс 100” і майже 51 тисячу автоматів “Грот”, купують нові автомобілі “Єльч”, а про закупівлю для них “Джавелінів” я писав тут.

Станом на кінець 2019 р. ВТО налічували близько 20 тисяч добровольців і 3 тисячі кадрових вояків. На 2020 р. планові показники – відповідно, 29 тисяч і 4 тисячі. Одночасно відбувається скорочення (аж до розформування у 2022 р.) Національних резервних сил, призначених для доукомплектування регулярних сухопутних військ.

Наскільки ж ефективними є ВТО Польщі в їхньому нинішньому вигляді? Польські експерти висловлюються так:

  • в мирний час – обтяження регулярної армії через відтік кадрів, техніки і фінансів;
  • за умов кризи немілітарного характеру – корисні, бо дозволяють зменшити навантаження на регулярну армію;
  • за умов війни – малопридатні.

Природа польських ВТО як легкої піхоти і слабка насиченість вогневими засобами (наразі найважчою зброєю ВТО є 60-мм міномети) суттєво обмежує їхні бойові можливості. За умов війни вони навряд чи зможуть повноцінно виконувати завдання, складніші за охорону тилових об’єктів чи комунікацій. Зрештою, більшого від них, мабуть, і не вимагатиметься.

Військовослужбовці територіальної оборони Польщі з автоматами Grot

Викликає сумнів і придатність ВТО до вирішення складних кризових ситуацій. За умов боротьби з епідемією КОВІД-19 підрозділи ВТО залучались, наприклад, до розвантаження транспортів з медичними матеріалами. Але у разі, скажімо, повені, необхідним буде залучення інженерних підрозділів регулярної армії з відповідною технікою.

ВТО у таких ситуаціях – просто ресурс малокваліфікованої фізичної сили для вирішення найпростіших завдань. Розуміють це і в Польщі. Тут серед експертного середовища лунають голоси: чи не раціональніше було б скерувати кошти з ВТО на регулярні сили? Стан цих останніх не найкращий. Вони нараховували на початок 2020 р. 107 тисяч осіб – але ресурси Польщі дозволяють утримувати сучасну армію чисельністю не більше 50-60 тисяч. Як наслідок, не відбувається належним темпом переозброєння. Не від хорошого життя поляки заговорили знову про модернізацію Т-72 і Мі-24…

Балтія Європа Польща Світ Сусіди

Останні публікації автора