fbpx
“Вірус”, який став “Змією”
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

“Вірус”, який став “Змією”

Автотехніка Позашляховик Польща Сусіди

6 вересня 2017 р., під час щорічного салону озброєнь MSPO 2017, польське Міністерство національної оборони підписало угоду про постачання 118 машин далекої розвідки в рамках програми “Змія”.

Переможцем конкурсу став консорціум в складі двох акціонерних спілок – “Польського Холдингу Оборонного” і “Концепт”. Вартість контракту склала 90,7 млн. злотих.

"Змія" в серійній конфігурації на салоні MSPO 2020

За основу для “Змії” взяли автомобіль “Вірус IV”, створений фірмою “Концепт”. Це легка двовісна повнопривідна машина високої прохідності з традиційним компонуванням (двигун спереду, за ним відсік для екіпажу і далі – багажний відсік). Кузов становить собою каркас з хромолібденових труб з обшивкою з кевларових панелей.

За польською класифікацією автомобіль належить до класу LPU (Lekki Pojazd Uderzeniowy – легка ударна машина).

Силова установка “Змії” – 2,4-літровий турбодизель з максимальною потужністю 180 к.с. і крутним моментом 430Нм. Він може працювати як на автомобільному дизпаливі, так і на авіаційному гасі. Коробка передач – 6-ступінчата механічна; додатково є розподільчо-понижуюча коробка і механізм блокування міжосьового диференціалу. Максимальна швидкусть по шосе становить 140 км/год, по грунтовій дорозі – 100 км/год.

Машина завдовжки 4 м має власну масу 1700 кг і вантажопідйомність 900 кг. Екіпажу з трьох осіб вона забезпечує автономні дії упродовж 7 діб.

Тепер трошки про процедуру закупівлі. Вона стартувала з вивчення ринку ще у 2012 р. Програма “Змія” стала одним з компонентів програми “Оперативна патрульна розвідка” (Operacyjne Rozpoznanie Patrolowe), а та, своєю чергою, увійшла до Програми технічної модернізації ЗС Польщі на 2013-2022 рр. Іншими компонентами “Оперативної патрульної розвідки” є програми “Сова” (інформаційна система збирання, аналізу і розподілу розвідувальної інформації), “Кліщ” (легка розвідувальна броньована машина), “Тарантул” (безпілотна розвідувальна машина) і “Павук” (система збирання, обробки і розподілу інформації від елементів далекої розвідки).

 

За планом 25 машин “Змія” армія мала отримати у цьому році, 35 – у 2021-му і 58 – у 2020-му. Але через епідемію коронавірусу термін передачі перших 25 машин перенесено на кінець січня 2021 р.

Автомобілі “Змія” надійдуть на озброєння трьох розвідувальних полків, дислокованих поблизу східного і північного кордонів Польщі: 2-го (Грубешів, біля кордону з Україною), 18-го (Білосток, біля кордону з Білоруссю) і 9-го (Лідзбарк Варміньскі, біля кордону з Калінінградським анклавом).

Машинка досить симпатична. Придалася б нашим ОРБ (функціональним аналогам польських розвідувальних полків).

Автотехніка Позашляховик Польща Сусіди