fbpx

Як вибрати тактичні ліхтарики. Мій довгий шлях пошуку

Спорядження

Тактичні ліхтарики діляться на три основні і декілька додаткових види:

  1. Налобний ліхтарик – потрібен для того, щоб скритно підсвітити вміст заплічнику, подивитися на мапу, приготувати їжу і т.п. Основні вимоги до тактичного налобного ліхтарика – мати режим червоного освітлення, який не так напружує очі вночі і не так помітний ворогом здалеку. Додатково у налобному тактичному ліхтарику можуть бути синій та зелений не потужні діоди для передачі сигналів, а також інфрачервоний ліхтар, щоб приховано позначити своє місцерозташування дружнім солдатам з ПНВ, але це вже рівень спецназу. Також бажаною функцією налобного ліхтаря є режим мигання червоним кольором для позначення вибувших учасників на нічних польових навчаннях. Корисним бонусом було б кріплення на кронштейн для ПНБ на шоломі та на систему MOLLE на розвантажці. Ще однією опцією налобного ліхтаря може бути пошук пораненого, або вантажу на відносно безпечній місцевості, для цього буде потрібен потужний промінь світла з рівномірним засвітом на середню дистанцію до 200 м.
  2. Ліхтарик ближнього бою (або ліхтарик самооборони) – це ширококутний надпотужний ліхтарик з функцією стробоскопа і шипами для розбиття скла або голови нападника. Використовується або на пістолеті або в другій руці в парі з пістолетом. Його основна задача – осліпити максимум супротивників в вашому секторі огляду на ближній дистанції або в приміщенні під таким кутом, щоб не доводилося повертати ліхтарик за ціллю, що пересувається. При цьому не важливо, що широкий кут променя демаскує вас або ваших напарників, бо ви дієте у відкриту і впритул до ворога. І як зазначалося вище другорядна його задача розбити скло автомобіля, щоб вибратися, або голову нападника при потребі.
  3. Підствольний ліхтарик – на відміну від тактичного ліхтарика ближнього бою, підствольний ліхтарик на гвинтівці при діях на відкритій місцевості не повинен засвічувати ваших напарників, що скритно йдуть поруч, він не повинен сліпити вас від трави, гілок або листя на передньому плані і цим самим не давати вам бачити далі 10 м вглиб місцевості. Його основна задача знайти, підсвітити та засліпити ціль, на яку направлена ваша зброя. Тому в якості підствольного ліхтаря гвинтівки краще використовувати однодіодний сфокусований ліхтар з великим рефлектором і максимально вузьким кутом світла. Режим стробоскопу не буде зайвим і в цьому ліхтарі, бо група бійців з вузько направленими ліхтарями і стробоскопами може створити широкий засліплюючий ефект на велику відстань при наступі.
  4. Ліхтарик на бокове кріплення шолома – зазвичай є підвидом налобного ліхтаря у випадках коли на місці кріплення для ПНБ встановлено ПНБ або інший пристрій. Зазвичай ці ліхтарі використовують тільки для читання мапи чи підсвітки речей в наплічнику. Вони менш функціональні ніж більшість налобних. Але є виключення – на бокове кріплення як альтернативу можна чіпляти також ліхтарик ближнього бою.
  5. Ліхтарик для позначення своєї присутності та кольору групи напарникам – при діях вночі для уникнення дружнього вогню в найпростішому варіанті на потилицю шолома кожного бійця чіпляється один або два світло-відбиваючих квадратика («кошаче око»), що дають змогу напарникам, які йдуть позаду, ідентифікувати вас як свого, а ворогу вас зазвичай ззаду не видно. У розширеному варіанті існують червоні, сині, зелені та інфрачервоні ліхтарики малої потужності, які у видимому спектрі світла або лише у ПНБ позначають союзника, а також розділяють групи союзників за кольором. Кольори потрібні для того, щоб при розходженні груп, члени груп не переплуталися і не загубилися в темряві і йшли за своїм лідером.

Мій шлях вибору налобного ліхтарика був наступним – я взяв за основу вищезазначені вимоги, що ліхтар повинен мати червоний мигаючий режим та кріпитися при потребі на шолом замість ПНБ.

Пошук почався із порад друзів щодо відомих туристичних марок, таких як Petlz, а саме модельного ряду Tactikka за ціною близько 1700 грн.

Туристичний ліхтар TACTIKKA-RGB

Але при аналізі модельного ряду Petlz виявилося, що всі вони мають недостатній рівень захисту від вологи IPX4 (лише невеличкі бризки) та кріпляться лише на туристичні і спеліологічні шоломи цієї ж фірми, а на військові ні.

Далі рекомендували фірму Princeon Tec, у них дійсно потужна і широка лінійка тактичних ліхтарів, які кріпляться як на кронштейн ПНБ, так і на бокову планку шолома і на MOLLE та коштують в районі тих самих 1700-2500 грн.

Ліхтар від Princeon Tec

Але як виявилося в діалозі з техпідтримкою, жодний з тактичних ліхтарів не має режиму мигання червоним, який мені потрібен на навчаннях. Є лише одна модель що мигає – SNAP RGB KIT, але вона не кріпиться на шолом і є універсальним туристичним ліхтарем.

Далі я знаходив багато військових ліхтарів старого зразка, в яких замість червоного діоду червоний світлофільтр на основну білу лампу, як наприклад Nomad 03:

Налобний ліхтар Mactronic MacTronic NOMAD 03

Також багато відверто китайських ліхтарів з кріпленням на шолом які зазвичай з невідцентрованими діодами та гівняним корпусом, наприклад такий:

Ліхтар Helmet NVG Shroud Mounted Light

Поки мої пошуки не привели мене до двох фірм (Fenix та Nitecore), обидві з яких мають моделі з кріпленням на ПНБ. Ці фірми відкрили для мене новий клас налобних ліхтарів, що окрім слабого червоного та білого світла використовують надпотужні діоди до 1800 люмен та батарейки 18650 або 21700 як у підствольних ліхтарях, маючи так саму вартість у 1500-1700 грн та можливість вибрати режим слабого освітлення, який може тривати до 800 годин!

Але майже усі ліхтарі такого плану від фірми Fenix мають світловідбиваючі написи на резинці, які демаскують вас за кілометр, що унеможливлює їх військове використання. Тому від продукції довелося відмовитися.

Самий потужний ліхтар Fenix HM70R 

Єдиний ліхтар що не демаскує, але менш потужний ніж є у Nitecore і без режиму мигання червоним:

Ліхтар налобний Fenix HL60R

Кріплення на шолом

Нарешті у номенклатурі фірми Nitecore я знайшов універсальні налобні ліхтарі, які задовільняють мої вимоги під усі тактичні, туристичні та пошукові задачі та коштують ті самі 1500 грн що і Petzl. Якщо не брати до уваги застарілі моделі та моделі без червоного світла, то залишаються дві: HC65 V2 та HC68. Я замовив собі HC65 V2 і додатково до нього для універсальності замовив кріплення на шолом від от такого варіанту поставки того самого ліхтаря

HC65 V2 має 5 режимів яскравості основного білого світла під кутом 100 градусів яскравістю від 1 до 1750 люмен, що дозволяє як приховано подивитися в наплічник так і шукати пораненого побратима вночі в лісі до 165 м, присутній режим червоного постійного і мигаючого кольору, є додатковий більш теплий і приємний для очей не яскравий діод для організації побуту, а також для задротів є режими маяка та передачі сигналу СОС. При цьому ліхтар можна занурювати на 2 м в кип’яток та роняти з висоти 2 м і це можна побачити в живу в різних оглядах на ютубі (загугліть). Тобто він має чесні IP68 на відміну від більшості іменитих туристичних ліхтарів, захищених лише від невеличкого дощу. Живиться опціонально від морозостійкого акумулятора NL1865LTHP який працює до -40°C і може на повну розкачати потужність діода своїм током у 8А та не розчарувати вас на ранок в -10°C, як сучасні мобільники.

Модель HC68 вийшла лише 10 днів тому і має два надпотужні діоди з різними лінзами, що дають широкий кут огляду в 150° та сфокусований промін замість додаткового слабкого білого світла, але я собі важко уявляю тактичні задачі при яких на налобному ліхтарі має бути сфокусований промінь, бо висувати голову щоб когось сліпити то така собі витівка, тому я вирішив не переплачувати 30 доларів за нову модель і лишити цю роботу підствольному ліхтарю.

Далі я прийшов до висновку, що більшість фірм, що виробляють військові ліхтарі такі як Surfire, Armytec і т.п. можливо у зв’язку з усілякими процесами сертифікації і погодження мають в своїх номенклатурі моделі із застарілими діодами та акумуляторами, що не дотягують по ТТХ і у відео оглядах навіть до ліхтарів модельного ряду 2020 від Nitecore. Тому я вирішив обрати собі підствольний ліхтар та ліхтар ближнього бою з їх асортименту.

В якості ліхтаря ближнього бою боротьба йшла між найпотужнішим Nitecore TM9K TAC та універсальним P20iX і виграв останній, тому що перший хоч і видає китайські 9800 люмен, але лише на 7 секунд, і на всіх режимах зжирає акумулятор 9-ма діодами як Геленваген бензин. При цьому P20iX хоч і видає лише 4000 люмен, але має зубці для самозахисту і адекватні розміри для носіння на ремені чи в кишені, а також опційно замість торцевої кнопки можна накрутити червоний, зелений ібо синій маячок, що при встановленні цього ліхтаря збоку на шолом заміняє кошаче око

Ліхтар Nitecore P20iX

В якості підствольного ліхтаря боротьба йшла серед основних фаворитів що мають глибокий рефлектор та дають сфокусований промінь далі 500 м – це MH25S, NEW P30 та P30i. Для того щоб обрати ми з побратими навіть проаналізували десятки оглядів і порівнянь на ютуб, результати яких ви можете подивитися за цим посиланням.

По ітогу NEW P30 виявився аутсайдером програвши навіть ліхтарю з меншим діаметром голови, а залишилося два фаворити:

Ліхтар Nitecore P30i

P30i ідеальний безкопромісний ліхтар для бойового карабіну з потужним зфокусованим променем який лупаше далі ніж ви бачите, якщо ви готові миритися з вагою 220 грамів і діаметром голови 65мм

MH25S компромісний варіант меншого розміру, який я собі по ітогу замовив і який може бути ідеальним для тренувальної страйкбольної зброї, яка працює на відстані до 100 м. Він дає не такий чітко сфокусований потік як P30i, зате з відстані в 30 м ви підсвічуєте не лише частину тулуба ворога, а хочаб його половину, а на відстань 300 м для бойового використання він також дістає

Подивіться порівняльні відео огляди:

та

Ще я відкрив для себе геніальний юзкейс – магнітне кріплення ліхтаря, яке витримує віддачу як .338 так і 12 калібру і дозволяє не носити вдень ліхтар на зброї і швидко знімати та переставляти його

На перший погляд може здатися що цей матеріал – це реклама компанії Nitecore, але ті хто мене знають і кого я за цей тиждень заїбав питаннями про ліхтарі, скажуть вам, що я ніяк з нею не пов’язаний, і дійсно витратив останні 7 днів по 8 годин на день на аналіз характеристик продуктів, порівняльних відео оглядів і підібрав власне собі те, що вважаю найкращим в кожній категорії. Брав на Aliexpress. Можете в коментах оспорити мій вибір, з радістю з вами подискутую…

Спорядження