fbpx

Яку загрозу несе гіперзвукова зброя Росії для України?

Гіперзвукові ракети Росія Світ США

На сьогоднішній день Росія розробляє два типи гіперзвукової зброї – глайдер «Авангард» і ракету «Циркон» з маршовим двигуном ГППРД. І хоча в Росії заявляють, що ракета «Кинжал» також відноситься до класу гіперзвукових, західні експерти віднесли дану ракету до класу аеробалістичних, з підозрою, що це просто модифікація «Искандер».

Виходячи, з того що «Авангард» це зброя міжконтинентальна з ядерною бойовою частиною, проти України вона використана звичайно не буде. Тому, в даній статті мова буде йти про ракету «Циркон», яку вже росіяни збираються взяти на озброєння в 2022 році.

Протикорабельна ракета «Циркон»

Циркон стартує як балістична ракета завдяки твердопаливній ступені, задача стартової ступені вивід «Циркона» на штатну висоту в стратосферу, після чого стартова ступінь від’єднується і ракета включає маршовий двигун ГППРД, саме цей двигун видає 8 махів на висоті 28 000м. Такий політ може продовжуватись сотні кілометрів.

Патент «НПО Машиностроения» (розробник «Циркона»), який є в інтернеті у відкритому доступі, показує прості принципи роботи гіперзвукової ракети.

https://patents.google.com/patent/RU2579409C1/ru

На термінальній (фінішній) стадії двигун ГППРД виключається, так як не розрахований працювати
в щільній атмосфері і «Циркон» перетворюється на просту боєголовку плануючу до цілі.

Цитата з патенту «НПО Машиностроения»:

«двигатель, предназначенный для выполнения гиперзвукового маршевого полета на большой высоте, не способен продолжать работу на низковысотных участках траектории, сопряженных с уменьшением полетного числа М, отсюда следует, что к наземной или надводной цели ракета должна будет подходить с неработающим двигателем;»

При входженні в щільні шари атмосфери, атмосферний тиск збільшується і боєголовка «Циркона»
отримує серйозний супротив, в результаті поступова суттєва втрата швидкості.

Траєкторія польоту гіперзвукової ракети

Рисунок відповідає описанню роботи гіперзвукової ракети в патенті «НПО Машиностроения».

На фінальному відрізку, якщо це корабель, боєголовка «Циркона», повинна підійти на висоті 10 метрів перед самим ударом.

Якщо це наземна ціль, то від 0 м до 4000м.

Боєголовка має необхідність в зниженні швидкості для підвищення управління, що також описано в патенті «НПО Маниностроения».

Що в США?

В США при розробці гіперзвукових ракет, ставиться задача створити гібридний ГППРД (dual mode scramjet), тобто двигун буде працювати не тільки в розряджених шарах атмосфери на швидкості 8 махів, але й буде мати можливість роботи в щільних шарах атмосфери на надзвукових швидкостях. За рахунок цього така ракета має кращі шанси на прорив ППО за рахунок можливості інтенсивного маневрування.

Якщо почитати той же патент «НПО Машиностроения», то российскі вчені написали про гібридний ГППРД (dual mode scramjet):

«Решение столь сложной технико-технологической задачи в условиях жестких массогабаритных ограничений, предъявляемых к системам вооружения, представляется нецелесообразным»

Тобто на даному етапі американські вчені знаходяться на крок попереду росіян в розробці гіперзвукового двигуна.

А ракета «Циркон» с однорежимним двигуном досить примітивна. Це не дивно, адже радянські і російські вчені завжди відставали від американців в мініатюризації технологій.

Звичайно, гібридний ГППРД скоріше не зможе дати американській ракеті літати з робочим двигуном на дуже низьких висотах, але відповідь на це питання дати не можливо, тому що на сьогодні в пресі немає ніяких детальних ТТХ американської гіперзвукової ракеті HAWC.

Гіперзвукова ракета Х-51А

Висновки:

  1. Сучасні системи ППО України мають змогу перехоплювати БЧ «Циркона» на термінальній (фінальній) стадії. Ракета «Циркон» досягає гіперзвукової швидкості тільки в розряджених шарах атмосфери. На фінальній стадії «Циркон» немає робочого двигуна, і являє собою звичайну боєголовку. Загально відомо, що для точного попадання з відхиленням 10-30м. боєголовкам потрібна дозвукова швидкість.
  2. Створення новітнього ППО України середнього радіусу вимагає верхньої межі перехоплення близько 30 000м., «Циркон» можна перехопити й на середньому маршовому відрізку польоту на швидкості 8 махів, дана ракета не може інтенсивно маневрувати, а її політ достатньо прогнозований, причину пояснює американський журнал «airforcemag.com», цитую «складна геометрія повітрозабірника (у гіперзвукових ракет) обмежує маневреність, щоб повітряний потік не переривався».
  3. Україна розвиває малотонажний маневренний флот, в даному разі ПКР «Циркон» буде малоефективною, тому що не маючи робочого двигуна на термінальньому відрізку боєголовка «Циркона» не спроможна на маневри без суттєвої втрати енергії-швидкості. Тому ПКР «Циркон» розроблена швидше проти кораблів котрі стоять в порту на якорі і не рухаються, або великих кораблів типу авіаносців.
  4. ПКР «Циркон» буде розміщено на російські кораблі, але це великий недолік, так як гіперзвукова ракета повинна відразу виходити в стратосферу, українські чи натовські розвідки з легкістю зможуть вирахувати координати старту і нанести по російському кораблю відповідь. В даному випадку, це один з недоліків гіперзвукових ракет, перед низьколітаючими дозвуковими.

Гіперзвукові ракети Росія Світ США