fbpx
90% українців довіряють ветеранам та військовим – опитування

90% українців довіряють ветеранам та військовим – опитування

Ветерани Війна з Росією Міністерство у справах ветеранів опитування Україна Український ветеранський фонд

Соціологічна група “Рейтинг” провела опитування з ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів про сприйняття військових суспільством.

За результатами дослідження нині в громадян домінує гордість та вдячність ветеранам.

Про це повідомили у пресслужбі Фонду.

Фахівці прогнозують, що по завершенню російсько-української війни в Україні буде понад 5 мільйонів ветеранів. Суспільну думку вивчають для того, щоб вчасно та якісно реагувати на потреби захисників та їхніх родин.

Результати опитування "ОБРАЗ ВЕТЕРАНІВ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ", серпень 2022

Ідея опитування народилась тоді, коли зрозуміли, що з початком повномасштабного вторгнення змінилась кількість людей, які проходять службу, а також кількість родин загиблих бійців. Зміни колосальні. Ми періодично будемо проводити такі опитування, щоб розуміти ситуацію, вчасно реагувати змінами та напрацюванням політик підтримки та інформаційних кампаній“, — зауважила Наталія Калмикова, Виконавча директорка Українського ветеранського фонду.

Держава вже працює над зміною підходів до надання соціальних гарантій ветеранам. Йдеться про перехід від пільгоорієнтованих програм до інструментів, які можуть допомогти в реалізації у цивільному житті. Відповідний законопроект вже направлено на підпис президенту.

За результатами опитування зрозуміли, що найбільше людей турбує ймовірність безробіття. Український ветеранський фонд вже розробив програми підтримки ветеранського бізнесу. Фонд розробляє нові гранти та проєкти, які дадуть можливість ветеранам створювати новий бізнес. Закладаємо нове ветеранське підприємництво за формулою “захисник працює на захисника”, яке розширить працевлаштування після перемоги“, – розповів Олександр Порхун, Перший заступник міністра у справах ветеранів України.

Олександр Порхун, Перший заступник міністра у справах ветеранів України / Наталія Калмикова, Виконавча директорка Українського ветеранського фонду / Любомир Мисів, заступник директора Соціологічної групи “Рейтинг”, серпень 2022

Щодо забезпечення військових зараз – 40% опитаних вважають, що рівень зарплати військових, які безпосередньо беруть участь у бойових діях — оптимальний, 32% переконані, що оплата є нижчою необхідного рівня й незначна частина — 11%, вважають її вищою.

Результати опитування "ОБРАЗ ВЕТЕРАНІВ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ", серпень 2022

Також дослідили розуміння образу ветерана.

Зараз відбувається зміна акценту того хто такий ветеран – це не людина старшого віку, а молоді люди.

46% респондентів асоціюють ветеранів, як учасників АТО (ООС). Проте молодь частіше підтримує стереотип про те що “ветеран” — це учасник Другої світової війни“, — підкреслив Любомир Мисів, заступник директора Соціологічної групи “Рейтинг”.

Результати опитування "ОБРАЗ ВЕТЕРАНІВ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ", серпень 2022

Важливо, що абсолютна більшість українців довіряє військовим.

90% опитаних українців довіряють військовим ЗСУ, ветеранам нинішньої війни та ветеранам АТО (ООС) 2014-2021 років. 64% опитаних відчувають до ветеранів російсько-української війни вдячність та 50% — гордість“, — додав Любомир Мисів.

6-7 серпня 2022 року Український ветеранський фонд спільно з Соціологічною групою “Рейтинг” провів опитування серед українців, щодо розуміння суспільством образу ветеранів. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%.

Нагадаємо, Український ветеранський фонд запустив інформаційну кампанію “Я – ветеран”.

Ветерани Війна з Росією Міністерство у справах ветеранів опитування Україна Український ветеранський фонд