fbpx
98 країн, включно з Україною, уклали угоди з рухом «Талібан»

98 країн, включно з Україною, уклали угоди з рухом «Талібан»

Азія Афганістан Світ Талібан

Договір з талібами був необхідний щоб продовжити евакуацію громадян з Афганістану.

Про це інформує Мілітарний.

Загалом 98 країн світу, включно з Україною, оголосили про те, що уклали угоди з рухом «Талібан», пише видання «Главком». Про таке рішення повідомляється в спільній заяві про гарантії евакуації громадян з Афганістану, опублікованому на офіційному сайті Державного департаменту США.

Угода дозволить країнам продовжити евакуацію своїх громадян та афганських союзників після встановленого рухом «Талібан» на 31 серпня, крайнього терміну виведення іноземних військ з країни.

«Ми всі прагнемо до того, щоб наші громадяни, співробітники і афганці, які працювали з нами, а також ті, хто перебуває в групі ризику, могли далі безперешкодно виїжджати за межі Афганістану», – йдеться в спільній заяві.

У документі наголошується, що країни-підписанти отримали запевнення від талібів, що всім іноземним громадянам і будь-якому афганському громадянину, який має дозвіл на виїзд з країни, буде дозволено пройти до пунктів відправлення та виїхати за межі Афганістану.

Евакуація з Афганістану літаком С-17

Окрім того, у спільній заяві країн також говориться, що держави продовжать видавати документи на виїзд деяким афганцям, а таліби зобов’язуються не перешкоджати їх пересуванню.

«Ми приймаємо до відома публічні заяви талібів, які підтверджують це розуміння», – підкреслюється в документі.

За словами речника Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка, Україна планує продовжувати евакуацію українців із Афганістану після 31 серпня, за останні кілька днів до українських дипломатичних відомств надійшла нова хвиля запитів про евакуацію із країни.

Евакуйовані з Афганістану громадяни

Україна за останні кілька тижнів організувала в безпрецедентно складних умовах шість евакуаційних рейсів, які вивезли понад 650 людей.

Сьогодні, після 20 років військової присутності, США вивели свої війська з Афганістану.

Бойовики Талібану спостерігають за евакуацією літаком. Фото: Marcus Yam

Останнім вилетів військовий транспортний літак C-17. Після чого Сполучені Штати припинили надавати функції контролю повітряним рухом в аеропорту Кабула.

Азія Афганістан Світ Талібан