fbpx
Афганська армія залишила Кандагар та Герат

Афганська армія залишила Кандагар та Герат

Азія Афганістан Світ Талібан

Афганська армія залишила найбільші після столиці міста країни – Кандагар та Герат.

Про це інформує Мілітарний.

Сьогодні зранку бойовики руху «Талібан» розпочали черговий наступи на ці міста та без супротиву зайняли їх.

Ще вдень була помічена колона Сил оборони та безпеки Афганістану, яка виходила з Кандагару, другого за величиною міста в країні:

Приблизно у цей же час розпочався штурм талібами міста Герат та в ході коротких бойових зіткнень бойовики спочатку відзвітували про взяття під контроль управління поліції, а згодом і всього міста.

Афганські HMMWV у Гераті

В обох випадках бойові дії якщо і були, то мали локальний характер, хоча ще декілька діб тому оборона у тому ж Гераті була ефективною та військовим вдалось відвоювати раніше зайняті талібами території.

Вже тривалий час обидва міста були в облозі і бойовики чинили тиск на місцевих релігійних та громадських лідерів аби ті вмовили гарнізони здатися чи вийти з міст. Особливістю Герату є те, що нещодавно тут було сформоване місцеве ополчення, яке протистояло талібам, а зараз ймовірно їм вдалось домовитися.

Контроль територій в Афганістані на початку серпня

Так вже сталось у деяких інших адміністративних центрах афганських провінцій, учора наприклад подібним чином вчинили у місті Газні. Чи були такі домовленості і по двом найбільшим містам Афганістану, не відомо.

Дуже часто однією з вимог талібів по мирному виходу є здача озброєння та техніки, у нещодавно залишеному місті Кундуз трофеєм бойовиків окрім звичної автотехніки стала деяка кількість танків Т-62 та гелікоптер Мі-24, придбаний Індією у Білорусі та переданий Афганістану.

Афганський ударний гелікоптер Мі-24 на аеродрому Кундуз

Активний наступ таліби розпочали після початку виведення військ США та НАТО з країни, що стало результатом домовленостей США та руху «Талібан».

Після останніх подій, уряд США готується до того, що столиця Афганістану впаде набагато швидше, ніж очікувалося всього кілька тижнів тому, оскільки стрімкий розпад безпеки призвів до перегляду попередньої розвідувальної оцінки.

Азія Афганістан Світ Талібан