fbpx
Airbus вперше випробував запуск із літака безпілотника

Airbus вперше випробував запуск із літака безпілотника

Airbus Airbus A400M FCAS Авіація Німеччина ПС Німеччини Світ

Міністерство оборони Німеччини, компанія Airbus та німецький аерокосмічний центр DLR спільно здійснили перший у світі успішний запуск льотно-випробувального демонстратора системи повітряного носія безпілотників Remote Carrier на базі вантажного літака Airbus A400M в рамках розвитку програми FCAS.

Про це повідомляє пресслужба Airbus на своїй офіційній сторінці.

Пристрій для запуску БПЛА з літаючого А400М було розроблено всього за півроку. Для тестового польоту його завантажили на рампу A400M Бундесверу, звідки стартував модифікований дрон Airbus Do-DT25.

Після запуску двигуни безпілотника Do-DT25 були успішно запущені та він продовжив працювати в режимі польоту. Після цього екіпаж на борту A400M передав керування наземному оператору, який безпечно перехопив керування і посадив дрон.

Успішне випробування компанією Airbus повітряного старту безпілотника стало ще одним завершеним етапом спільного проєкту Франції, Німеччини та Іспанії з розробки нового винищувача шостого покоління за програмою FCAS.

Раніше Мілітарний повідомляв про новий етап розробки найбільшого в Європі оборонного аерокосмічного проєкту винищувача нового покоління з орієнтовною вартістю понад 100 мільярдів євро.

Військово-транспортні літаки, такі як A400M, будуть важливим компонентом програми FCAS: як носії дронів, вони будуть максимально наближати БПЛА до районів своїх операцій.

Винищувачі наступного покоління зможуть здійснювати спільні бойові вильоти з напівавтономними БПЛА, які будуть оснащені штучним інтелектом.

FCAS

FCAS – це європейська програма авіаційного комплексу нового покоління, що розробляється компаніями Dassault Aviation, Airbus, Indra Sistemas і Thales Group. 

У липні 2017 року президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель вперше оголосили про план розвитку FCAS, який включатиме винищувач і низку супутнього озброєння.

Майбутній комплекс складатиметься з нового винищувача 6-го покоління, системи озброєння наступного покоління (NGWS), а також безпілотників, котрі будуть діяти з літаком в єдиній мережі.

Перспективний реактивний винищувач шостого покоління приблизно до 2040 року має замінити нинішні французькі Rafale, німецькі Typhoon та іспанські EF-18 Hornet.

Airbus Airbus A400M FCAS Авіація Німеччина ПС Німеччини Світ