fbpx
«Антонов» отримав замовлення на Ан-32П для ДСНС України

«Антонов» отримав замовлення на Ан-32П для ДСНС України

«Антонов» Авіабудування Авіація АН-32П ДСНС МВС

Сьогодні, 17 грудня Державне підприємство «Антонов», яке входить до складу ДК «Укроборонпром», уклало контракт на постачання протипожежного літака Ан-32П для ДСНС України.

Про це повідомила пресслужба держконцерну.

Його вартість 470 млн гривень.

Також між Концерном і Міністерством внутрішніх справ України було підписано меморандум про співпрацю і взаємодію, спрямований на створення європейського авіаційного хабу пожежної безпеки.

Згідно з меморандумом, Концерн і МВС мають намір підтримувати модернізацію Державним підприємством «Антонов» літаків АН-32 до протипожежного варіанта АН-32П з використанням складових частин і компонентів суто українського виробництва, а також технічне супроводження їх подальшої експлуатації тощо.

«Цьогоріч до України звернулося декілька країн із закликом про допомогу. Туреччина, Італія та Греція просили наших фахівців допомогти у гасінні пожеж. За результатами такої співпраці МВС ухвалило рішення купити ще один літак, який дасть змогу ефективно боротися з пожежами. Тому ми хочемо замовити виготовлення ще одного літака АН-32П, – розповів Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Літак Ан-32П призначений для гасіння лісових пожеж, транспортування і десантування пожежників і спеціального спорядження, обладнання та вантажів, необхідних для їхньої роботи.

Завдяки цій техніці є можливість активно впливати на хмари для штучного викликання опадів над зоною пожежі.

Пожежний літак Ан-32П здатний нести із собою приблизно 8000 літрів вогнегасної рідини у чотирьох зовнішніх змінних баках.

Скидати рідину можна як одночасно з усіх місткостей, так і з кожної окремо із заданим проміжком часу. Ан-32П має крейсерську швидкість 450 км/год, а його радіус дії становить 150 км.

Контракт на постачання літака сприятиме підвищенню оперативних можливостей Держслужби з надзвичайних ситуацій під час виконання завдань. Фінансування здійснюватиметься за допомогою кредитів (позик) під державні гарантії.

Фінансування здійснюється за рахунок кредитів (позик) під державні гарантії для виконання Програми підвищення обороноздатності і безпеки держави в частині оснащення Державної служби України з надзвичайних ситуацій сучасною авіаційною технікою.

Строк користування кредитом – 37 місяців. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг – 31 грудня 2024.

Це буде літак Ан-32Б з серійним номером №36-04 виробництва 2010 року, що колись будувався для Іраку.

Ан-32Б для Іраку

Саме цей борт ДП «Антонов» пропонувало на тендер у 2019 році, його ціна тоді складала 480 000 000 гривень.

У 2011 році іракці не прийняли Ан-32Б з серійним номером №36-04 через виробництво шасі літака до 2009 року, коли була підписана угода на придбання літаків для Повітряних сил Іраку.

Літак Ан-32П на ДП «Антонов»

Річ у тому, що відповідно до контракту нова військова техніка мала бути виготовлена після 2009 року, і чомусь для перших бортів це стосувалось безпосередньо збирання самих літаків, а не виробництва окремих агрегатів літака, проте з останніми військовими прийомками з боку Іраку умови змінились і 36-04 так і не був прийнятий та залишався у власності авіазаводу.

«Антонов» Авіабудування Авіація АН-32П ДСНС МВС