fbpx
Арахамія підтримав ідею скорочення ЗСУ

Арахамія підтримав ідею скорочення ЗСУ

Верховна Рада Законодавство ЗСУ Україна

Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія підтримав ідею скорочення ЗСУ.

Про це він сказав в ефірі телеканалу Україна 24.

Озвучив цю тезу у програмі Олександр Мусієнко керівник Центру військово-правових досліджень.

Мусієнко запропонував на державному рівні визначитися чи потрібно Україні меншу за чисельністю армію, але добре оснащену та контрактну, або сьогоднішніх розмірів та зі змішаною системою комплектування.

«Дуже важливо визначитися: ми хочемо побудувати повністю контрактну армію з меншою чисельністю, нехай це буде 190 тисяч, а не 246 тисяч загалом, але вона буде краще озброєніше, краще мотивованіше з більшими зарплатами, чи ми хочемо тримати величезну плюс призов. Мені здається, що це серйозна тема для розмови», – сказав Олександр Мусієнко

Зараз чисельність Збройних Сил України складає близько 246 тисяч осіб, з яких безпосередньо військових – 192 тисячі, а решта 54 тисячі – це цивільний персонал.

Тобто керівник Центру військово-правових досліджень говорить про пропорційне зменшення обох компонентів ЗСУ та відмови від призову на строкову військову службу.

Давид Арахамія підтримав ідею скорочення ЗСУ, принаймні на тому, що потрібно проводити прорахунки цієї можливості:

«Тому я трошки підслухав вашу розмову з вашим гостем і я повністю погоджуюся з такими принципами… [витримав паузу] про те що нам насправді [витримав паузу] зокрема, хоча б вести розмови і розрахунки з приводу можливого скорочення чисельності. Ми розуміємо, що бюджет — це цифра, якої завжди не вистачає. Стаття для оборони — захищена, але завжди немає достатньо коштів, щоб переозброювати армію, купувати нові речі, нове озброєння, нові технології, займатися вивченням», — сказав він в ефірі телеканалу Україна 24.

Після відновлення Незалежності України у 1991 році державні діячі постійно шукали оптимальну чисельність Збройних Сил України необхідну для виконання покладених на них завдань.

Ілюстрація до новини. Фото: ЗСУ

Відповідно до законодавства у 1993 році чисельність ЗСУ складала 455 тисяч осіб та з того часу постійно переглядалась у бік скорочення та приблизно сьогоднішньої чисельності досягло у 2005 році, коли було кількість особового складу було встановлено у розмірі 245 тисяч осіб, з яких 180 тисяч військовослужбовців. У 2011 році чисельність ЗСУ оцінювалась у 192 тисячі осіб з яких 144 тисячі були військовими, решта – цивільний персонал. До початку російської агресії чисельність скоротилась до 157 тисяч осіб, з яких військових було менше 120 тисяч.

Варто зауважити, що усі попередні скорочення чисельності Збройних Сил України також супроводжувались і зменшенням фінансування.

Верховна Рада Законодавство ЗСУ Україна