fbpx
Армія США дала офіційне ім’я системі ППО M-SHORAD

Армія США дала офіційне ім’я системі ППО M-SHORAD

ЗРАК M-SHORAD ЗРК ППО та ПРО Світ США

Армія США до річниці свого створення дала офіційне ім’я системі ППО M-SHORAD на честь сержанта Стаута (Sergeant Stout).

Про це пише Breaking Defense.

Сержант Мітчелл Вільям Стаут єдиний артилерист протиповітряної оборони Армії США, який отримав медаль Пошани. Нагорода присвоїна йому посмертно.

Він був одним з членів розрахунку прожектора та відзначився при обороні позиції, коли армія північного В’єтнаму штурмувала їх позицію під прикриттям мінометного вогню.

Коли інтенсивність обстрілу спала, до їх укриття підійшли ворожі штурмовики та закинули гранату у бліндаж. Сержант Стаут проявив особисту мужність підняв її та намагався винести з бліндажа. Вже коли підійшов до виходу граната вибугнула і він своїм тілом закрив попратимів від поранень та смертей.

“Проявлена хоробрість і відвага Стаута в діях, ціною його власного життя, відповідають найвищим традиціям військової служби та свідчать про велику честь його, його підрозділу та армії США.”, – написано про нього на сайті Товариства почесної медалі Конгресу.

Він народився 24 лютого 1950 року у Ноксвілі штат Теннесі, а загинув у В’єтнамі 12 березня 1970 року.

Сама система протиповітряної оборони ближнього радіусу дії M-SHORAD (Maneuver SHOrt Range Air Defense) складається з бойового модуля встановленому на колісній броньованій машині Stryker.

Модуль оснащений чотиризарядною пусковою установкою з зенітними керованими ракетами від переносного зенітного ракетного комплексу FIM-92 Stinger, аналогічній тій, що застосовується в системі ППО Avenger. Ракетне озброєння може змінюватися на дві ракети AGM-114L Longbow Hellfire.

ЗРК малої дальності IM-SHORAD на шасі БТР Stryker

Модуль також оснащений 30 мм автоматичною гарматою М230 та 7,62 мм кулеметом М240, які можна використовувати проти повітряних цілей або для протидії іншим загрозам та для самооборони.

Для виявлення повітряних цілей використовуються радари виробництва RADA Electronic Industries Ltd, встановлених на корпусі машини.

Ця система є унікальною тим, що в разі зміни загрози вона може використовуватись як для боротьби з повітряними цілями, так і сухопутними.

Повертаючися до самої системи – про їх замовлення для Армії США вперше стало відомо у 2018 році. Це стало відповідю на збільшення загроз від дронів та відсутністю прогали у протиповітрянії обороні у ближньому радіусу.

Спочатку йшлося, що по мірі надходження зразків цих систем Армія США буде проводити тестування на відповідність своїм вимогам. У разі позитивної оцінки можна очікувати на замовлення 4-х батальйонів цих систем у кількості 144 одиниць.

Про те зараз, як пише Breaking Defense, є затверджена цільова вимога щодо 162 із цих систем для навчання розрахунків та оснащення чотирьох батальйонів, і наразі три з цих підрозділів вже їх отримали, розказав бригадний генерал Френк Лозано, виконавчий директор програми з питань ракет і космосу. Однак ця кількість потенційно може зрости до 312-361 машини, частково для забезпечення нової техніки для чотирьох батальйонів Національної гвардії.

ЗРАК M-SHORAD ЗРК ППО та ПРО Світ США