fbpx
Армія США отримує нові системи ППО M-SHORAD

Армія США отримує нові системи ППО M-SHORAD

Stryker ЗРК ОПК ПЗРК Stinger ППО та ПРО ПТКР Hellfire Світ США

Армія США розгорнула в Європі нові системи системи ППО ближнього радіусу дії M-SHORAD.

Про це повідомляє The War Zone.

Для Армії США розпочався випуск своєї першої за останні десятиліття нової системи ППО малої дальності, оскільки спектр потенційних повітряних загроз – від традиційних літаків і вертольотів до ракет і особливо малих безпілотників – зростає.

Першим отримав початкову партію мобільних систем ППО М-SHORAD та продовжить їх випробування 5-й батальйон 4-го зенітно-артилерійського полку, який підпорядковується командуванню 10-ї армії Збройних сил США в німецькому в місті Шиптон-Казерне в Ансбаху. Загалом, підрозділ має отримати 32 системи M-SHORAD до вересня цього року.

“Це справді свідчить про прагнення нашої армії нарощувати спроможність протиповітряної та протиракетної оборони та спроможність об’єднаних сил, і особливо тут, в Європі”, – сказав бригадний генерал Грегорі Дж. Брейді, командувач 10-ї армійської протиповітряної та протиракетної оборони Командування.

Армія ініціювала, як спочатку називалося, програму ППО ближньої дії (IM-SHORAD) у 2018 році, а згодом провела відбір пропозицій від ряду претендентів. Переможцем було обрано пропозицію від Leonardo DRS, дочірньої компанії італійського оборонного підрядника Leonardo.

Система M-SHORAD складається з башти встановленої на колісній броньованій машині 8×8 Stryker. Модуль оснащений чотиризарядною зенітною пусковою установкою FIM-92 Stinger, аналогічній тій, що застосовується в системі ППО Avenger.

Крім того, ракетне озброєння представлене у вигляді двох ракет AGM-114L Longbow Hellfire з активною радіолокаційною ГСН міліметрового діапазону. Ракета може уражати наземні цілі, і переважно застосовується у якості озброєння бойових вертольотів та ударних БПЛА. Проте, ракета має здатність і застововуватися у якості зброї “земля-повітря” для ураження повітряних цілей, зокрема у вигляді малошвидкісних БПЛА.

Башта також оснащена 30-мм автоматичною гарматою М230 та 7,62-мм кулеметом М240, які можна використовувати проти повітряних цілей або для протидії іншим загрозам та для самооборони. Для виявлення повітряних цілей використовується радари виробництва RADA Electronic Industries Ltd..

У жовтні 2020 року компанія General Dynamics Land Systems, яка виробляє машини Stryker, отримала контракт на суму приблизно 1,2 мільярда доларів на інтеграцію системи M-SHORAD від Leonardo DRS на колісні броньовані машини 8×8. Початковий етап контракту у розмірі 230 мільйонів доларів буде спрямований на поставку 28 систем, які разом із чотирма прототипами складуть всю кількість машин які 5-й батальйон 4-го зенітно-артилерійського полку ППО планує отримати цього року.

По мірі проходження випробування і експлуатації прототипів в підрозділах армії США, на відповідність вимогам військових. У разі позитивної оцінки можна очікувати на замовлення 4-х батальйонів цих систем у кількості 144 одиниць.

Армія США в майбутньому, планує оснастити систем M-SHORAD лазерним озброєнням та новими вдосконаленими ракетами, в тому числі з кінетичними перехоплюючами замість вибухової бойової частини.

Stryker ЗРК ОПК ПЗРК Stinger ППО та ПРО ПТКР Hellfire Світ США