fbpx
Артилеристи морської піхоти дали оцінку гаубицям М777

Артилеристи морської піхоти дали оцінку гаубицям М777

406 артбригада МП M777 Артилерія Війна з Росією ВМС України ЗСУ Морська піхота Україна Херсонщина

Під час звільнення Херсонщини бійці окремої артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова знищують техніку та особовий склад окупаційних військ Росії.

Для ураження противника українські гармаші використовують американську 155-мм причіпну гаубицю М777, яка має прізвисько «три сокири».

Про особливості роботи з цією артилерійською системою військові розповіли АрміяInform.

Артилеристи опановували гаубицю М777 за кордоном і тепер продовжують щоденно вдосконалювати свої навички вже в бойових умовах.

Їхньою черговою ціллю стала група російської піхоти, яка у посадці облаштовувала свої позиції для протитанкових засобів. Після виявлення окупантів українські артилеристи одразу виїжджають на завдання та займають вогневу позицію. Гаубицю розгортають буквально за кілька хвилин.

Працює сучасна зброя теж дуже швидко. За хвилину 155-мм гаубиця здатна зробити п’ять пострілів, а з використанням високоточних боєприпасів Excalibur вона може уразити ціль на відстані до 40 кілометрів.

“Високоточна та грізна, маневрена і далекобійна, а також потужна, і що найголовніше легка та точна, – таку оцінку дають американській гарматі артилеристи морської піхоти ЗСУ”.

Військові зазначають: М777 б’є точніше й на більшу відстань, ніж радянські гаубиці, зокрема й «Гіацинт». Також сучасна зброя зручніша у використанні: команда може нею легше оперувати, змінювати напрямки і швидше працювати по різних цілях.

“М777 — проста в роботі. У нас нові гаубиці, вони працюють набагато краще: з ними легше справлятися, технічно більш вдало продумані вузли і агрегати. І що не менш важливо — вага — це серйозна характеристика, від цього залежить швидкість залишення вогневої позиції та виконання вогневих завдань, ну і, певною мірою, точність стрільби, — розповів командир гармати Олег.

За словами артилеристів, М777 – це гарний зразок озброєння, із яким би хотілось і надалі виконувати вогневі завдання, не повертаючись до колишніх систем радянської розробки. «Три сокири» майже невловимі через те, що їхня дальність стрільби суттєво переважає.

Причіпна гаубиця М777 калібру 155 міліметрів зі стволом завдовжки 39 калібри надходить в рамках військової допомоги Україні від країн Заходу для боротьби з повномасштабним російським вторгненням, яке розпочалося у лютому цього року.

М777 – це причіпна гаубиця 155-мм калібру з ручним заряджанням та скорострільністю до п’яти пострілів за хвилину. Дальність її стрільби залежить від типу використовуваного снаряда та коливається від 24 до 30 кілометрів.

Це дозволяє отримати перевагу над гаубицями радянського та російського виробництва, які застосовують окупаційні сили у війни проти України.

Для ураження особливо важливих цілей українські військові використовують боєприпаси M982 Excalibur, які Україні передають як військову допомогу. Це 155-мм керований активно-реактивний снаряд збільшеної дальності. Він створений у співпраці Raytheon Missile Systems та BAE Systems Bofors.

Снаряд "M982 Excalibur" військових України. Вересень 2022. Україна. Кадр з відео Андрія Цаплієнко

Excalibur наводиться за допомогою GPS і може вражати цілі на відстані до 60 км., а в грудні 2020 в ході випробувань армія США успішно уразила ціль на відстані 70 км. Вага – 44 кг, вага бойової частини – 22 кг.

Досвід застосування в Іраку засвідчив високу точність та ефективність зброї – 92% влучань були з похибкою менше 4 метрів.

Існують версії “розумного” боєприпаса. Вони здатні уражати рухомі цілі.

Вартість такого снаряда залежить від модифікації і може сягати понад 200 тисяч доларів.

406 артбригада МП M777 Артилерія Війна з Росією ВМС України ЗСУ Морська піхота Україна Херсонщина