fbpx
Артилеристи ЗСУ розповіли про британську гаубицю L119

Артилеристи ЗСУ розповіли про британську гаубицю L119

Артилерія Війна з Росією Військова допомога ЗСУ Світ Україна

Іноземні партнери вже передали велику кількість озброєння та військової техніки для наших воїнів.

Британська гаубиця L119 віднедавна використовується підрозділами Збройних Сил України.

Українські артилеристи розповіли про технічні можливості та особливості причіпної гаубиці калібру 105 мм.

У чому її переваги, розповів інформаційному агентству Міноборони України АрміяInform, командир гармати військовослужбовець ЗСУ Дмитрій.

«Дальність стрільби в L119 на штатних боєприпасах − 11 км. Вона використовує димові, світлові снаряди та снаряди активно-реактивного типу – для яких дальність стрільби 19,5 км. Калібр тут − 105 мм. Перевага цієї гаубиці і в тому, що вона має 36 нарізів, які дають максимальну швидкість для польоту снаряда», − зазначає артилерист.

Військовий зазначив, що раніше він працював на причепній гарматі Д-30.

«Якщо порівнювати її із британською гаубицею, то L119 набагато швидше можна привести до бою. Також перевага британської гармати в можливості застосовувати снаряди активно-реактивного типу, бо це дає, як я вже казав, дальність стрільби на 19 км – проти 15 км у Д-30», – уточнює військовий.

Вага 105-мм гаубиці L119 дозволяє транспортувати її за допомогою звичайного «Хаммера».

«Також перевага цієї гаубиці в особливості боєкомплекту – під час транспортування ми маємо справу не з ящиками, що важать 80 кілограмів, а з меншими − по 50 кг», – наголосив артилерист Дмитрій.

Український військовий додає, що L119 транспортується як стволом до машини, так і стволом, повернутим у напрямку стрільби.

«Тому ми можемо швидше виїхати з вогневої позиції і так само швидко на позицію заїхати… Плюс британської гаубиці ще й у тому, що кут підвищення тут 1400. І в цьому вона теж переграє радянську Д-30», – відзначив командир гармати.

Нагадуємо, у липні стало відомо, що українські військові почали використовувати 105 мм гаубиці L119. Гармати передають країни Заходу в якості військової підтримки України у протистоянні повномасштабній агресії Росії, яку та розпочала у лютому цього року. Британська причіпна гармата призначена для підтримки піхоти, десантних військ та штурмових груп.

Артилерія Війна з Росією Військова допомога ЗСУ Світ Україна