fbpx
Austal спустила перший модернізований патрульний катер класу “Cape”

Austal спустила перший модернізований патрульний катер класу “Cape”

Austal Австралія Королівські ВМС Австралії Океанія Патрульні катери Світ Суднобудування Флот

На верфі компанії Austal в Австралії спустили на воду перший з шести патрульних катерів модернізованого класу «Cape».

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на компанію Austal.

Патрульні катери модернізованого класу «Cape» допоможуть Королівському військово-морському флоту Австралії забезпечувати безпеку кордонів.

Компанія Austal отримала контракт на 324 млн доларів від Міноборони Австралії в травні 2020 року на шість патрульних кораблів класу «Cape», які включають ряд поліпшень.

Програма поставки катерів націлена не тільки на зміцнення оборонного потенціалу, а й на підтримку робочих місць в місцевій суднобудівної промисловості.

Перший модернізований патрульний катер класу «Cape» від компанії Austal. Жовтень 2021

Як очікується, спущений на воду катер введуть в дію на початку 2022 року. Решта п’ять катерів серії також вже будується.

Раніше у 2015-2017 роках для австралійського флоту поставили два патрульних катери базового проєкту «Cape», які як і раніше залишаються на службі.

Cape

Катери класу «Cape» досягають в довжину 57,8 метра, ширина – 10,3 метра, осадка – 3 метри. Силова установка складається з двох дизельних двигунів Caterpillar 3516C, що забезпечуює потужність 5050 кВт (6770 к.с.).

Перший модернізований патрульний катер класу «Cape» від компанії Austal. Жовтень 2021

Також встановлено носовий підрулюючий пристрій потужністю 160 кВт (210 к.с.). Максимальна швидкість – 25 вузлів, дальність плавання – 4000 морських миль, автономність – 28 днів. Екіпаж – 18 осіб.

На борту можуть розміщуватися дві швидкохідні 7-метрові човни з жорстким корпусом типу RIB. Кожен катер оснащується двома 12,7-мм кулеметами. Катери цього типу замінять у складі флоту клас «Armidale» і тимчасово стануть основною платформою, поки в експлуатацію не надійдуть нові патрульні кораблі класу «Arafura».

Патрульний корабель Австралії «Darulaman» (№08) класу «Arafura»

У січні 2018 року по підсумками тендера Міноборони Австралії підписало з місцевим підрозділом компанії Lürssen Werft контракт на будівництво 12 патрульних кораблів прибережної зони класу «Arafura» в рамках проєкту SEA1180.

Вартість програми оцінюється в 4,7 млрд австралійських доларів (3,43 млрд доларів США). Перші два кораблі серії заклали на верфі ASC Shipbuilding у 2019 і 2020 роках, а решту десять кораблів мають побудувати на верфі Civmec.

Austal Австралія Королівські ВМС Австралії Океанія Патрульні катери Світ Суднобудування Флот