fbpx
Аваков розповів, як відмовився від Мі-2 “Мотор Січ”

Аваков розповів, як відмовився від Мі-2 “Мотор Січ”

«Мотор-Січ» Аваков Авіація Гелікоптери Закупівлі МВС Ми-2 Україна

“Мотор Січ” пропонувала МВС придбати Мі-2, але міністр внутрішніх справ вирішив, що такий гелікоптер відомству не потрібен.

Про це Мілітарний доповідає з посиланням на Арсена Авакова, який прокоментував Дмитру Гордону контракт на закупівлю французьких гелікоптерів.

Аваков розповів, що планував придбати 10 вертольотів ще у 2014 році. І найперше звернувся до “Мотор Січ”.

МВС було зацікавлено в придбанні Мі-8, однак, виявилося, що темпи виробництва підприємства не дозволять отримати машини найближчим часом. Адже на модернізовані та ремоторизовані гелікоптери претендували також Збройні сили України.

Тоді, за словами Авакова, їм спробували нав’язати гелікоптер Мі-2:

Я хочу створити систему авіаційної безпеки з гелікоптерами, які б реально могли рятувати хворих, гасити пожежі. Так рахую… ну так, через 10 років створимо. Якщо будемо по три гелікоптера купувати… А тут ми стоїмо в черзі за Збройними силами, а тут “ми не дамо вам такий гелікоптер – візьміть у нас Мі-2 є маленький”. А нам Мі-2 не потрібен. “Як не потрібен? Візьміть цей!”

“На жаль швидкість виробництва цих гелікоптерів і залежність їх від комплектуючих з Росії настільки висока і настільки критична, що це створює проблеми. Виникає питання: або ти будеш робити справу, або ти будеш імітувати”, – резюмував Аваков.

Міністр звернув увагу на проблему лопатей та редукторів “які у нас не виробляються”. Він дав зрозуміти, що до сьогодні проблема з цими запчастинами вирішувалася через закупівлю російських комплектуючих через Болгарію та ОАЕ.

Як тільки вони (“Мотор Січ” – ред.) продемонструють, що вони роблять вже свої лопаті з довготривалою гарантією, що вони готові постачати нам вертольоти – все, що вони зроблять ми все будемо у них купувати, – пообіцяв Аваков.

Нагадаємо, Міністерство оборони замовило у “Мотор Січ” розробку морської версії Мі-2МСБ. Їх планують використовувати на корветах типу “ADA”. У Державній цільовій науково-технічній програмі розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки оприлюдненій Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України заплановано витратити 4 млрд грн на програму «Вітчизняні вертольоти».

Нагадаємо, 14 липня 2018 року МВС підписало контракт з Airbus Helicopters на закупівлю 55 вертольотів моделей H225, H145, Н125 для МВС.

 

 

 

«Мотор-Січ» Аваков Авіація Гелікоптери Закупівлі МВС Ми-2 Україна