fbpx
Авіація НГУ допомогла врятувати життя цивільним особам

Авіація НГУ допомогла врятувати життя цивільним особам

Авіація МВС Медицина Національна поліція НГУ Україна Цивільні громадяни

Врятувати 3 життя – авіація Нацгвардії та поліцейські сприяли терміновому транспортуванню донорських органів із Запоріжжя до Києва.

Про це повідомляє пресслужба НГУ.

У Запоріжжі життя жінки обірвав інсульт. Родичі загиблої дозволили трансплантацію певних органів, завдяки яким вдасться врятувати три інших життя.

«Було прийнято рішення здійснити переліт літаком Нацгвардії  аби якнайшвидше транспортувати лікарів зі столиці до Запоріжжя. Там вони отримають донорські органи і повернуться до Києва. Коли операція з вилучення донорських органів буде завершена, відлік піде на години. Не можна втрачати час, адже на ці органи вже очікують реципієнти», – розповів заступник міністра МВС України Антон Геращенко, який був присутній в аеропорту під час відправки бригади медиків із «Охматдиту» та Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.

Керівник відділу трансплантації та хірургії печінки інституту ім. Шалімова Олександр Гриненко зазначив: «Дуже важливо, що ми завдяки авіації Нацгвардії та поліцейським отримали таку можливість, настільки оперативно прибути до донора, а потім повернутися до реципієнтів. Саме оперативність та високий професіоналізм лiкарів-трансплантологів відіграють визначальну роль у цьому процесі».

Авіатори гвардії  кажуть, що пишаються можливістю допомогти у такій надважливій справі. У Запоріжжі буде здійснено трансплантацію нирки, у Києві 11-ти річному хлопчикові пересадять теж нирку, а також печінку для жінки, у якої діагностовано цироз.

В Україні стартував проект екстреної аеромедичної допомоги. На Львівщині, у рамках Єдиного аеромедичного простору, заступив до чергування ЕС-145 із медичним модулем (екіпаж+медбригада).

Так, 1 квітня до Львівської області, прибув багатоцільовий вертоліт ДСНС України Eurocopter EC 145. Це повітряне судно приступає до виконання завдань, у тому числі в частині сприяння аеромедичній евакуації.

На борту повітряної машини є найнеобхідніше обладнання, щоб здійснити серцево-легеневу реанімацію, підтримку пацієнтів критичних станів. Лікарі надаватимуть допомогу пацієнтам з інфарктами, інсультами, важкими травмами після ДТП. Також вертоліт буде задіюватися у транспортуванні реципієнтів для трансплантації.

Завдяки такому повітряному судну медики зможуть швидко прибувати на екстрені виклики у важкодоступні місця. До підрозділу аеромедичної евакуації входить 12 медиків: шість лікарів невідкладних станів і шестеро фельдшерів, які успішно здали іспити по прходженню навчання за курсами ALS та ILS. Аеромедична бригада обслуговуватиме – кілька областей Західної України, зокрема, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької.

А вже 9 квітня, авіамедична служба на Львівщині здійснила першу евакуацію пацієнтки з інсультом. Вертоліт авіамедичної служби Львівського Обласного Центру Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій здійснив першу евакуацію повітрям пацієнтки із гострим порушенням мозкового кровообігу із важкодоступного гірського району.

Хвору, 78-річну мешканку м. Турки, доставили до львівської лікарні швидкої допомоги, на це знадобилося лише трохи більше години.

Авіація МВС Медицина Національна поліція НГУ Україна Цивільні громадяни