fbpx
Австралія закуповує морські міни, щоб стримувати Китай

Австралія закуповує морські міни, щоб стримувати Китай

Австралія Королівські ВМС Австралії Міни

Австралія зробить свої перші великі інвестиції в морські міни. Країна може витратити близько мільярда доларів на високотехнологічну підводну зброю, щоб захистити свої води від Китаю та інших потенційних супротивників.

Про це повідомляє австралійське видання The Sydney Morning Herald.

Джерела видання в оборонній промисловості заявили, що федеральний уряд незабаром оголосить про підписання контракту на купівлю значної кількості морських мін у європейського постачальника зброї.

За їхньою інформацією, загальна вартість придбання буде конфіденційною, але очікується, що вона становитиме від 500 до 1 мільярда доларів.

Експерт з питань оборони Пітер Дженнінгс та колишній керівник Австралійського інституту стратегічної політики заявив: «У світі, де Китай інвестує величезні суми грошей у створення військово-морського флоту великої дальності, морські міни – розумний контрзахід для Австралії. Це ідея, час якої настав».

«Сама загроза морських мін може бути потужною психологічною зброєю проти потенційних ворогів», – сказав Дженнінгс.

Міністерство оборони планує придбати певну кількість мін різного типу дії, які реагують на акустичні, магнітні й тискові впливи суден, що проходять повз. Їх можна укладати на дно океану кораблем, підводним човном або з повітря.

Міни, які Австралія прагне придбати, можна активувати та деактивувати дистанційно після закладки. Це дозволить дружнім комерційним і військово-морським суднам безпечно проходити через канали та порти.

Представник департаменту закупівель зазначив, що нові морські міни зможуть розрізняти військові цілі та інші кораблі, що відрізняє їх від старих мін.

Наразі Італія та Іспанія – провідні виробники морських мін в Європі, котрі пропонують свою продукцію на експорт.

Раніше Австралія почала прискорені закупівлі нового ракетного озброєння для посилення власного морського флоту.

Вона підписала контракт із компанією Kongsberg Defence & Aerospace на купівлю протикорабельних ракет NSM у морській версії та супутнє обладнання до них. Ракетні комплекси будуть встановлені на фрегатах класу ANZAC та есмінцях класу HOBART Королівського флоту Австралії та надійдуть на озброєння з 2024 року.

Австралія Королівські ВМС Австралії Міни