fbpx
Австрія оновить парк авіації повітряних сил на суму 1,6 млрд євро

Австрія оновить парк авіації повітряних сил на суму 1,6 млрд євро

Aero Vodochody Aerospace L-39 Leonardo M-346 Typhoon Eurofighter Авіація Австрія Компанія Leonardo Світ

Австрія узгодила програму оновлення власних повітряних сил вартістю 1,6 мільярда євро, яка передбачає модернізацію винищувачів Eurofighter Typhoon і придбання парку передових навчально-тренувальних літаків.

Про це повідомляє австрійське видання Kronen Zeitung.

За інформацією видання, яке отримало доступ до внутрішніх урядових документів, Збройні сили Австрії (Bundesheer) отримають 1,6 мільярда євро на модернізацію своїх винищувачів. Ці гроші переважно будуть інвестовані в модернізацію винищувачів Eurofighter, а також у закупівлю парку дозвукових навчально-тренувальних літаків.

Австрійські повітряні сили наразі мають парк із 15 винищувачів Eurofighter Typhoon tranche 1, перший із яких був поставлений у 2007 році.

Історія закупівель винищувачів Eurofighter в Австрії досить суперечлива та скандальна, оскільки процес їхнього придбання був пов’язаний зі звинуваченнями у корупції. Через скандал уряду країни навіть довелося піти у відставку, а замовлення скоротили з 20 до 15 бортів.

Винищувачі Eurofighter у модифікації tranche 1, що є першою серійною версією, не мають багатьох необхідних опцій, щоб протистояти поточним сценаріям війни.

Майбутня програма модернізації передбачає покращення характеристик літаків, таких як:

  1. Бойові можливості в темну пору доби. Їх покращать за рахунок використання окулярів нічного бачення для пілотів або інтеграції сучасного підвісного оптичного модулю наведення.
  2. Живучість. Проведуть модернізацію системи самозахисту DAAS.
  3. Вогнева потужність. На винищувачі інтегрують ракети класу «повітря-повітря» середньої/великої дальності AMRAAM або Meteor.

Після цієї модернізації, яка, ймовірно, включатиме оновлення програмного та апаратного забезпечення, що дозволить привести ці літаки до найсучаснішого рівня, австрійські винищувачі Eurofighter зможуть забезпечити набагато ефективнішу протиповітряну оборону.

Новий навчально-тренувальний літак

Левова частка інвестицій у розмірі 1,6 мільярда євро має піти на придбання 18 передових навчально-тренувальних літаків, які мають зайняти нішу шведських навчально-тренувальних літаків SAAB 105E, що були зняті з активної служби в 2020 році.

Головні конкуренти у потенційному тендері – чеський L-39NG від компанії Aero Vodochody  та італійський М-346 від Leonardo.

Австрія уже має хороші відносини із виробником Leonardo. Раніше країна придбала 36 гелікоптерів AW169M LUH із широким пакетом допомоги та компенсацій. І це може означати потенційну перемогу італійської моделі над її конкурентами.

Водночас чеський літак теж може стати сильним конкурентом італійським бортам. Міністерство оборони Австрії один раз уже відхиляло пропозицію чехів, проте, за інформацією Kronen Zeitung, представники Aero Vodochody запропонували уряду Австрії дуже привабливий компенсаційний пакет.

Aero Vodochody Aerospace L-39 Leonardo M-346 Typhoon Eurofighter Авіація Австрія Компанія Leonardo Світ