fbpx
Азербайджан передав Вірменії 15 полонених

Азербайджан передав Вірменії 15 полонених

Азербайджан Азія Військовополонені Кавказ Нагірний Карабах Полон Світ

Азербайджан передав Вірменії 15 колишніх полонених в обмін на мапи мінних полів.

Про це пише «Интерфакс-Азербайджан».

Міністерство закордонних справ Азербайджану відмітило позитивну роль у організації грузинський уряд, держсекретаря США, президента Ради ЄС та шведське представництво в ОБСЄ.

Крім того, МЗС підкреслило важливість отримання цих мап для збереження життя цивільних.

Відповідно до досягнутої домовленості, 12 червня 2021 року в обмін на надані Вірменією мапи розташування 97 тисяч протитанкових та протипіхотних мін в Агдамському районі на азербайджано-грузинському кордоні за участі представників Грузії вірменській стороні передали 15 затриманих вірмен, – йдеться у повідомленні.

У Азербайджані висловили подяку уряду Грузії на чолі з прем’єр-міністром Іралієм Гарібашвілі у проведенні цієї гуманітарної акції.

У той же час ми підкреслюємо ролі помічника держсекретаря США по європейським та євразійським справам Філіпа Рікера на чолі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, президентом Ради ЄС Чарльза Мішеля та шведське представництво у ОБСЄ, – йдеться у повідомленні.

Вірменські військові потрапляли до полону не тільки в умовах гарячої фази війни восени 2020 року, так 27 травня близько 3:00 за місцевим часом у напрямку населеного пункту Юхари Айрим Кельбаджарського району на кордоні між країнами, Азербайджан взяв у полон 6 вірменських солдат, які за заявою були «розвідувально-диверсійною групою».

Полонені вірменські бійці нібито мали замінувати підходи до позицій азербайджанських армійців.

8 червня Азербайджан заявив про затримання на Лачинському напрямку вірменського диверсанта, стверджується, що він діяв у складі групи яка мала потрапити на територію Азербайджану в умовах погіршення погоди.

Фотообкладинка до новини

У Вірменії, станом на 1 січня, судово-медична експертиза проведена щодо останків 3330 загиблих у Нагірному Карабасі. Було взято зразки генетичних матеріалів 1 441 загиблого. 871 зразок спрямований на експертизу, пізнані 436 тіл.

Фахівці центру судово-медичної експертизи Вірменії продовжують дослідження та використовують генетичні аналізатори, придбані в грудні 2018 року.

Нагадаємо, 27 вересня 2020 року Азербайджан оголосив про контрнаступ на територію Нагірного Карабаху, що контролює не визнана «Нагірно-Карабахська Республіка», яку підтримує Вірменія.

Після просування сил Азербайджану та взяття стратегічного міста Шуша, голова Азербайджану, Вірменії та Російської Федерації домовилися припинити військові дії на території Нагірного Карабаху.

9 листопада 2020 року було підписано документ, який регулює умови миру та передає Азербайджану окуповані силами Вірменії території.

Азербайджан Азія Військовополонені Кавказ Нагірний Карабах Полон Світ