fbpx
Байден призупинив продаж озброєння Саудівській Аравії та ОАЕ

Байден призупинив продаж озброєння Саудівській Аравії та ОАЕ

Авіація Близький Схід Закупівлі ОАЕ Саудівська Аравія Світ США

Президент США Джо Байден призупинив продаж новітніх зразків озброєння Саудівській Аравії та ОАЕ.

Про це пише Financial Times.

Тимчасова заморозка призупиняє знакову угоду з продажу Об’єднаним Арабським Еміратам 50 винищувачів F-35, а також іншого озброєння, призначеного для Саудівської Аравії.

Новий держсекретар Ентоні Блінкен підтримав низку угод за часів президенства Трампа про нормалізацію зв’язків між арабськими союзниками та Ізраїлем, які розпочалися угодою з ОАЕ в серпні.

Проте він сказав журналістам, що США переглядають взяті на себе зобов’язання для забезпечення цих пактів.

Адміністрація Трампа погодила продаж F-35 після того, як ОАЕ погодилися офіційно офіційно встановити дипломатичні відносини з єврейською державою.

Фото МО Австралії з підписом: "30-й F-35A Lightning II". Вересень 2020

Також Трамп також визнав суверенітет Марокко над спірною територією Західної Сахари, що суперечить дипломатичним нормам, після того, як офіційний Рабат погодився нормалізувати зв’язки з Ізраїлем.

Як ми писали, загальна сума про яку йдеться у контракті між Об’єднаними Арабськими Еміратами складає понад 23 мільярди доларів.

Угода включала можливість для ОАЕ придбати до 50 винищувачів п’ятого покоління F-35 Lightning II вартістю $10,4 млрд, 18 безпілотних авіаційних систем MQ-9B на суму $2,97 млрд, а також ракет класу «повітря-повітря» та «повітря-земля» на суму $10 млрд.

В інтересах Саудівської Аравії зі США було підписано контракт по роботам над SLAM-ER вартістю 1,97 млрд. доларів. Мова йде як про модернізацію вже проданих Саудівській Аравії ракет так і виробництво 650 нових ракет цього типу.

Протикорабельна ракета AGM-84K SLAM-ER

Ракета типу SLAM-ER була створена на основі ПКР Harpoon. Вона дозволяє ефективно боротися із стаціонарними та рухомими наземними і надводними цілями на відстані до 270 км.

Вартість контракту на створення 467 нових ПКР Harpoon Block II складає 650 млн. доларів. 400 нових протикорабельних ракет отримає Саудівська Аравія, а решту Бразилія, Катар і Тайланд. Також Індія, Японія, Нідерланди і Республіка Корея отримають нові запасні частини до ПКР Harpoon.

Авіація Близький Схід Закупівлі ОАЕ Саудівська Аравія Світ США