fbpx
Балкани: Сербія і Косово привели збройні сили у бойову готовність

Балкани: Сербія і Косово привели збройні сили у бойову готовність

Балкани Європа Косово Світ Сербія

Сербія і Косово привели свої армії у стан підвищеної готовності.

Про це повідомляють ЗМІ регіону.

Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич заявив, що сербські військові у понеділок, 26 грудня, були приведені в стан підвищеної бойової готовності.

“Президент як головнокомандувач сьогодні ввечері (26 грудня – ред.) наказав, щоб збройні сили Сербії були на найвищому рівні бойової готовності, тобто готовності до рівня застосування”, – сказав посадовець.

Він зазначив, що сербські збройні сили мають бути готовими захищати громадян і “попереджати тероризм і терор проти сербів, де б вони не жили”.

За словами Вучевича, причиною для такого рішення є нібито підготовка влади Косова до нападу на барикади сербів на півночі Косова.

Своєю чергою Косово також привело свої сили безпеки у максимальну бойову готовність.

У понеділок миротворці заявили, що розслідують інцидент зі стріляниною в північному регіоні Косова, закликаючи до спокою.

Інцидент у неділю ввечері стався в місті Зубин-Потоку, де місцеві серби протягом останніх двох тижнів утримують барикади на дорогах і де спостерігається висока напруженість.

Міжнародні сили з підтримання миру в Косові заявили, що поблизу одного з їхніх патрулів сталася стрілянина за участю невідомих осіб. За їхніми даними, ніхто не постраждав.

Ввечері 26 грудня стало відомо, що Сербія стягує артилерію до кордону з Косово.

Очевидці повідомили про розміщення шести самохідних гаубиць NORA B-52 сербської армії та певної кількості підрозділів військової поліції поблизу населеного пункту Рудниці, що знаходиться за два кілометри від села Яріньє у Косово.

Балкани Європа Косово Світ Сербія