fbpx
Батьки матросів крейсера “Москва” не можуть знайти своїх дітей

Батьки матросів крейсера “Москва” не можуть знайти своїх дітей

Війна з Росією ВМФ Росії Втрати Росії Росія Флот Чорне море

Батьки зниклих російських моряків розповіли про те, як у Росії приховують інформацію про зниклих членів екіпажу крейсера «Москва».

Про це повідомляє Мілітарний.

Мати матроса-строковика Єгора Шкребця, який служив на крейсері «Москва» і зник безвісти, розповіла виданню The Insider, що вони з чоловіком були у шпиталі в Скелястій бухті, куди привезли поранених з крейсера.

Там, за її словами, було близько 200 постраждалих моряків. Загалом, як стверджує мати Шкребця, на кораблі було понад 500 людей.

Палаючий крейсер «Москва». Квітень 2022. Фото: oryxspioenkop.com

«Ми кожну обпечену дитину дивилися. Не можу передати, як це важко, але я не знайшла свого. Там було лише двісті людей, а на крейсері було понад п’ятсот. Де решта? І Краснодар підняли, і решту, все обдзвонили, але не можемо знайти», – сказала Ірина Шкребець.

Єгор Шкребець служив кухарем на крейсері «Москва», проходив там термінову службу. «Вони були на бойовому посту, готували їсти. З присяги, що була 14 серпня, він був на кораблі».

Єгор Шкребець зліва. Фото: Батько Дмитро Шкребець

Вперше після початку війни він зателефонував батькам і розповів, що вони взяли острів Зміїний. Востаннє, за словами матері, син зв’язувався з нею через месенджер Viber 9 квітня: сказав, що не буде на зв’язку, писав із «лівого» номера.

Пошук загиблих

Після того, як стало відомо про те, що крейсер затонув, батьки Єгора та інших матросів почали шукати інформацію про тих, хто вижив і загинув.

За словами Ірини Шкребець, їх нікуди не пускали. Ми поїхали в частину, в частині вийшов командир, руками розвів і каже: Нічого вам не скажу. Я говорю: «Де мій син?», а він: «Ну, в морі десь». Чоловік почав обурюватися: Що значить у морі? А ти де був?» — «Я взагалі був не там». Ці командири були на кораблі.

Російські матроси за декілька днів до знищення крейсеру "Москва". Фото: Батько Дмитро Шкребець

Як розповіла Шкребець, одного з них звуть Павло Борисович Вакула (заступник командира корабля, капітан 3-го рангу), іншого – Роман Дмитрович, прізвище та звання невідомі.

Батьки, за словами Ірини, намагалися звернутися, зокрема, і до ФСБ. «Ми приїхали до ФСБ у Севастополі, там навіть людина не вийшла — вони стояли за парканом, чоловік кричав: «Вийди та виклич поліцію. Давай я тобі морду наб’ю». Він навіть не вийшов, за ґратами показав руки хрест на хрест, до побачення, та й годі. Ось така служба військово-морського флоту та ФСБ Севастополя», – розповіла Ірина.

За її словами, вони хотіли ознайомитися зі списком загиблих та зниклих безвісти, але списки їм не надало жодного відомства.

З Іриною також зв’язався командир, який був на кораблі: «Я говорю: «Ви мені хоч скажіть як мій син помер?», а він каже: «Я нічого не знаю, вони були на посту постачання. У нас на всьому крейсері були ракети». Він не міг сказати і якось відходив від відповіді, що потрапила ракета».

Зникли безвісти

Батько Дмитро Шкребець розповів, що у списку загиблих і поранених його син не значиться. «Мій син, як мені повідомили безпосередні командири крейсера «Москва», серед загиблих та поранених не числиться і внесений до списку зниклих безвісти. Матрос термінової служби, який повинен був брати участь у бойових діях, вважається зниклим безвісти. Хлопці, зникли безвісти у відкритому морі?!!!», – пише Шкребець.

Батько Дмитро Шкребець та син Єгор Шкребець. Фото: Дмитро Шкребець

Дмитро Шкребець також згадує, що намагався зв’язатися з командиром крейсера та його заступником, проте після спроб Шкребця уточнити дані про подію вони перестали виходити на зв’язок. «Я спитав прямо, чому ви, офіцери живі, а мій син, солдат термінової служби загинув?», – йдеться у пості.

Раніше повідомлялось, ще про одного зниклого безвісти солдата-строковика, який служив на крейсері «Москва». Мати Уляна Тарасова повідомила, що її син Марк зник безвісти після краху крейсера.

Російський моряк Марк Тарасов. Фото: Соціальні мережі

Раніше журналісти знайшли публікацію в соціальних мережах, присвячену загибелі 41-річного мічмана Івана Вахрушева. Він служив у бойовій частині номер п’ять, тобто електромеханіком.

Його дружина Варвара Вахрушева підтвердила, що моряки загинули внаслідок катастрофи «Москви». За її словами, про смерть військового їй вдень 14 квітня повідомило командування. Вахрушева також розповіла, що безвісти зникли 27 членів екіпажу крейсера.

Російський моряк Іван Вахрушев. Фото: Соціальні мережі

16 квітня Міноборони РФ показало відео зустрічі екіпажу затонулого крейсера «Москва» з головнокомандувачем ВМФ адміралом Миколою Євменовим. На відео був не повний склад крейсера, лише близько 100 моряків. Поряд із Євменовим (на фото — у центрі) капітан «Москви» Антон Купрін.

Нагадаємо, увечері 13 квітня влада України заявила, що по російському крейсеру «Москва» вдарила ракетами «Нептун». На кораблі, що перебував у Чорному морі на південь від Одеси, почалася пожежа. Увечері 14 квітня в Міноборони заявили, що крейсер затонув під час буксирування в порт «через пошкодження корпусу, отримані під час пожежі від детонації боєзапасу». Повідомлялося, що екіпаж був евакуйований на кораблі Чорноморського флоту, що знаходилися в районі.

Війна з Росією ВМФ Росії Втрати Росії Росія Флот Чорне море