fbpx
Бельгія передасть тральщик для України

Бельгія передасть тральщик для України

Бельгія Військова допомога Європа Нідерланди Світ Тральщик Україна Флот

Уряд Бельгії погодив передачу третього морського мінного тральщика класу Alkmaar для Військово-морських сил України.

Про це в ході прес-релізу виданню Belga повідомила міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер.

У п’ятницю Рада міністрів Бельгії схвалила пакет додаткової військової допомоги Україні, згідно з яким у співпраці з Нідерландами Україні буде передано ще одне мінно-шукове судно на додачу до двох раніше анонсованих.

Зазначається, що Бельгія забезпечить базову підготовку, а Нідерланди проведуть практичну частину навчань екіпажу на судні того ж класу.

Видання Le Soir повідомило, що Україні буде передано корабель Narcis. Перед цим він пройде технічне обслуговування, щоб забезпечити повну готовність до служби у ВМС України.

Бельгійський мінний тральщик Narcis (M923).

Нагадаємо, що в березні минулого року уряд Нідерландів погодив передачу двох тральщиків цього ж класу для знешкодження мін та берегової охорони українських акваторій.

Мінний тральщик Narcis

Narcis (M923) — мінний тральщик класу Alkmaar (Tripartite) був спущений на воду в 1990 році на верфі Mercantile-Belyard у Рупельмонде та прийнятий до складу ВМС Бельгії в березні 1991 року.

Цей клас мінних тральщиків був розроблений спільно в інтересах Бельгії, Франції та Нідерландів на основі французьких тральщиків типу Circе. Усього для трьох флотів у 1980-1990-х роках було побудовано 35 кораблів.

Вони призначені для пошуку та знешкодження мін у морських акваторіях, однак також можуть виконувати логістичні задачі із транспортування вантажів та боєприпасів.

У 2003 року мінні тральщики модернізували. Narcis отримав вдосконалену електроніку, включаючи систему обробки бойових даних Atlas Elektronik INCMS. Також на нього встановили гідролокатор Thales Underwater Systems TSM 2022 Mk III.

Для виявлення та знешкодження мін судно оснащене автономними безпілотними апаратами Atlas Seafox та Saab Double Eagle Mk.III.

До екіпажу судна входять 4 офіцери, 15 осіб сержантського складу та ще 17 – рядового складу.

Корабель водотоннажністю у 536 тонн оснащений дизельною силовою установкою Werkspoor RUB 215 V12 потужністю 1370 кВт, яка дозволяє розвивати швидкість до 15 вузлів (28 км/год). Запас ходу судна сягає 3000 морських миль (5600 км) при швидкості у 12 вузлів (22 км/год).

Бельгія Військова допомога Європа Нідерланди Світ Тральщик Україна Флот