fbpx
Безпілотний військовий космічний апарат X-37B завершив рекордно тривалу місію

Безпілотний військовий космічний апарат X-37B завершив рекордно тривалу місію

Boeing X-37 БпА (Безпілотні апарати) Космічні сили США Космос США

Американський військовий космічний безпілотний апарат X-37B 12 листопада 2022 року завершив шосту місію OTV-6 (Orbital Test Vehicle).

Про це повідомляють Космічні війська США.

X-37B успішно приземлився на космодромі у Флориді на базі шатлів Космічного центру ім.Кеннеді.

Космічна місія тривала рекордні 908 днів на орбіті Землі.

Це була перша місія в ході якої безпілотний шатл транспортував додатковий модуль. Він містив фотоелектричну радіочастотну антену Морської дослідницької лабораторії. З її допомогою проводилися експерименти з передачі сонячної енергії на землю у вигляді мікрохвильового радіовипромінювання.

Окрім того X-37B у жовтні 2021 в рамках місії OTV-6 вивів  на орбіту мікросупутник FalconSat-8 Академії Військово-повітряних сил США.

Корпус шатла використали для експериментів з матеріалами. На борту літака встановили пластини, які виготовлені шляхом друку, матеріали для термоконтролю та для захисту від радіаційного випромінювання. Вчені будуть порівнювати їх стан після впливу відкритого космосу і порівнювати зі станом пластин з місії OTV-5, яка тривала 780 днів.

X-37B – безпілотний космічний апарат, створений компанією Boeing для тестування космічних технологій майбутнього.

Проект розпочинався з NASA, однак згодом його передали військовим. Перший космічний політ апарат здійснив у 2010 році. Збудовано два X-37B.

Апарат має фюзеляж довжиною 8,28 м з розмахом крил 4,6 м. Максимальна злітна маса, за відкритими джерелами, складає 4990 кг. Апарат може виводити в космос корисне навантаження вагою до 900 кг. Максимальна швидкість, яку забезпечує двигун Rocketdyne Ar2-3, 28200 км\год.

Boeing X-37 БпА (Безпілотні апарати) Космічні сили США Космос США